Kortebaner van het Jaar: Southwind Raptor vs Candy Blue Chip

7 oktober 2022 10:43

De kortebaan van ’t Zand is traditioneel het toneel waar de kampioenen van het seizoen in het zonnetje worden gezet. Rick Wester en Mats Wester zijn in respectievelijk het pikeursklassement en leerlingklassement al zeker van hun titel, maar de strijd om de ereprijs ‘Kortebaner van het Jaar’ is nog niet beslist. Southwind Raptor staat op pole-position, maar Candy Blue Chip is het paard in vorm. Wie wordt de beste sprinter van 2022?

Na de kortebaan van Heemskerk leek Southwind Raptor zeker van het kampioenschap. De twaalfjarige Amerikaan was zojuist als derde gefinisht op de Marquettelaan en had tien punten voorsprong op eerste achtervolger Archange de Jiel. Natuurlijk waren er in september nog genoeg punten te verdelen, maar de pupil van eigenaartrainer stak in zo’n uitmuntende vorm dat het binnenslepen van de titel slechts een formaliteit leek.

Candy Blue Chip leek na de kortebaan van Heemskerk juist uitgeschakeld voor de titel. De merrie raakte op een ongelukkige wijze geblesseerd en even werd er gevreesd dat haar seizoen ten einde was. Dat bleek al snel te voorbarig, want ze herstelde razendsnel en verscheen amper twee weken na het incident alweer aan de start in Enkhuizen. Daar begon ze aan een sterke opmars. De koers op de Paktuinen kwam nog te vroeg, maar het ritme wat Candy Blue Chip opdeed in Enkhuizen kwam uitstekend van pas in Medemblik, waar ze imponerend haar derde kortebaan won. In Lisse etaleerde ze opnieuw haar klasse door ijzersterk de strijd om het nationale kampioenschap in haar voordeel te beslissen. Overwinning nummer vier dus, wat haar naar de tweede plaats in het klassement ‘Kortebaanpaard 2022’ deed stijgen.

Opdracht

Waar Candy Blue Chip de weg omhoog vond, ging het met Southwind Raptor telkens minder. Zijn ongeëvenaarde snelheid liet hij nog regelmatig zien, maar veel vaker maakte hij een fout. Zo was hij in Utrecht tijdens de tweede omloop Haley Vredebest op pure speed gemakkelijk de baas, maar vergooide hij zijn kansen met twee snelle galoppades. In Lisse van hetzelfde laken een pak. Op snelheid had Hampshire F Boko tijdens de eerste omloop niets in de melk te brokkelen, maar opnieuw schakelde de twaalfjarige ruin zichzelf uit.

Southwind Raptor was in 2017 met Lindsey Pegram al eens de sterkste in ’t Zand. In 2018 werd hij tweede en vorig jaar finishte de Amerikaan als derde. Links eigenaartrainer Bert de Boer.

Zo werd de strijd die niet meer spannend was, toch nog spannend. Southwind Raptor heeft alles wél in eigen hand. Zijn opdracht is duidelijk: de vierde omloop in ’t Zand halen. Wanneer dat lukt, scoort de ruin minimaal één punt en is hij niet meer afhankelijk van Candy Blue Chip. Al loopt de merrie de sterren van de hemel en wint ze de koers, dan nog is Southwind Raptor zeker van zijn titel.

Wanneer Southwind vóór de vierde omloop sneuvelt, is er nog altijd geen man overboord. Candy Blue Chip kan dan alleen de titel winnen door de laatste kortebaan van het jaar als winnares af te sluiten. De merrie van eigenaar Michel Roggen eindigt dan weliswaar net zoals Southwind Raptor op 25 punten, maar bij een gelijke stand geeft het aantal overwinningen de doorslag. Southwind Raptor won dit seizoen in Warmond en Santpoort, Candy Blue Chip was dit seizoen de sterkste in Egmond aan den Hoef, Bemmel, Medemblik en Lisse. Wanneer Candy Blue Chip de kortebaan niet wint, kroont Southwind Raptor zich -ongeacht zijn eigen prestatie- hoe dan ook tot de beste sprinter van het afgelopen seizoen.

Kers op de taart

Bert de Boer loopt al een tijdje mee op de kortebaan, maar won als eigenaar nog nooit het klassement voor de paarden. Stal de Groningers leverde al vier keer de beste sprinter van het jaar af. In 2006 legde United Kievitshof beslag op het kampioenschap, gevolgd door Barbert in 2016, Ronny Brandt in 2019 en Chief One in 2021. De laatste keer dat de strijd in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ pas in in ’t Zand werd beslist, was in 2018. Doc Holiday had nog minimaal één punt nodig om Eliot Charisma achter zich te houden en had na de derde omloop door de voortijdige aftocht van zijn concurrent het kampioenschap op zak. Als kers op de taart eiste de tweevoudig kampioen van Nederland zelfs de overwinning op de Keinsmerweg op.

United Kievitshof en Aad Pools bezorgden Stal de Groningers in 2006 hun eerste ‘Kortebaner van het Jaar’. Candy Blue Chip kan maandag nummer vijf worden. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Minder bekend is de strijd om het Fokkersklassement. John Bootsman heeft dankzij Flavius Boko en Hamspshire F Boko de leiding met dertien punten. J.R. van der Hout -bekend van de ‘Europoort-paarden’ staat tweede met negen punten, maar komt maandag niet met zijn paarden in actie in ’t Zand. J.H. van der Horst heeft ook negen punten en kan Bootsman nog passeren wanneer Jet Bianco in ’t Zand de overwinning opeist. Dat scenario gaat ook op voor A. Ebbinge, maar dan zal Hero Baldwin op de Keinsmerweg moeten zegevieren. In beide gevallen moeten de paarden van Bootsman buiten de prijzen blijven.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.