Meerdere kortebaanwinnaars nemen afscheid

3 november 2017 16:51

Nu het kortebaanseizoen van 2017 ten einde is, wordt er afscheid genomen van diverse paarden die de afgelopen seizoenen kleur gaven aan de kortebaan. Onder hen erkende sprinttoppers, die hun waarde op de kortebaan verschillende keren hebben bewezen.

Opvallendste naam tussen de paarden die hun sprintloopbaan hebben beëindigd, is Quiz de Ginai (foto). De beresterke Fransman liet tijdens zijn laatste starts op de kortebaan merken het sprintwerk niet meer te waarderen. Trainer Cees Hetteling kon niet anders besluiten dan hem een rustige oude dag te gunnen en hem te verkopen zonder papieren.

Zes finales op rij

Voordat Quiz de Ginai in Nederland arriveerde had hij al een heel drafleven achter zich. Op de langebaan in Frankrijk draafde hij al een dikke vier ton aan prijzengeld bij elkaar met een fraai record van 1.12,6. Ook op de kortebaan kon hij prima uit de voeten. Na een vijfde plaats tijdens zijn debuut in Stompwijk en een vierde plaats in Santpoort haalde hij vorig jaar zes finales op rij. Hij won in Schagen en ’t Zand en werd tweede in Nootdorp, Bemmel, Enkhuizen en Lisse.

Samenvatting kortebaan Wognum 2017
Quiz de Ginai won de kortebaan in Wognum van dit jaar.

Nadat hij dit jaar onaangevochten won in Wognum overschreed hij de winsomgrens van twaalf mille. Leerlingpikeur Micha Brouwer nam de plaats van vaste stuurman Ruud Pools over en deed het in eerste instantie lang niet slecht met onder andere een derde plaats in Zwanenburg en een vierde plaats in De Lier. De nu dertienjarige ruin ging echter met steeds meer tegenzin naar de start totdat hij het tenslotte vertikte om nog te draaien in het startvak. Hetteling probeerde van alles, maar het signaal wat Quiz de Ginai gaf was duidelijk: hij was er klaar mee. In Enkhuizen kwam hij voor het laatst aan de start.

Hetteling heeft ook afscheid genomen van Urs de Fleurier en Tsar de Grammont. Beide paarden toonden tijdens hun eerste starts dit seizoen talent, maar tot grootse prestaties leidde dat niet. Tsar de Grammont deed het met een vierde plaats in Nootdorp nog het best. Net zoals Quiz de Ginai zijn zij ‘verkocht zonder papieren’.

Bijloten

Ook Sander LB zien we naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug op de kortebaan. Na een veelbelovend eerste seizoen, waar hij met een startontheffing de kortebaan van Lisse won, kwam hij dit seizoen niet uit de verf. In zeven starts liep hij alleen in IJmuiden in het prijzengeld. De Italiaans gefokte ruin van Michel Rothengatter vervolgt zijn loopbaan in Denemarken.

Wim van der Mespel in zijn kenmerkende stijl aan het werk achter Sander LB, kortebaan IJmuiden 2017.

Stal de Groningers nam enige tijd geleden al afscheid van Amiral d’Inverne, King en Eluna di Quattro. Laatstgenoemde maakte afgelopen zomer verrassend de overstap van Willem Rutgers naar het entrainement van Hans Bot, maar kon nimmer overtuigen. Amiral d’Inverne won vorig jaar in Egmond aan den Hoef. King maakte vorig seizoen vooral naam als de ‘koning van het bijloten’. Maar liefst vier keer op rij verloor hij tijdens de derde omloop, maar elke keer werd hij teruggeloot. In Zwanenburg leverde dat zelfs een overwinning op, in Hoofddorp en IJmuiden finishte hij als tweede. Tijdens het Nederlands kampioenschap in Nootdorp tikte hij als vierde aan.

De eerste vervanger van dit trio paarden is inmiddels aangetrokken door Michel Roggen. De nu zesjarige Zweed El Salvador (een halfbroer van Classic Groenhof) maakt volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid zijn debuut op de kortebaan.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.