Kortebaantoppers voor NK naar Voorschoten

7 juli 2014 16:13

Bijna alle toppers op de kortebaan komen maandag 28 juli (start 13.30 uur) naar Voorschoten. Het bestuur bestaat 90 jaar en mag daarom het Nederlands Kampioenschap (NK) organiseren. Alleen de paarden met de hoogste seizoenswinsom kunnen starten op de Van Beethovenlaan. Spektakel is hierdoor gegarandeerd.

Vorig jaar was de eer van het organiseren van het NK voor Warmond. Het leverde een zinderende koers op met een verrassend verloop. Ton Jeu (met pikeur Manon Pools) won het op conditie en karakter nadat eerder de concurrentie elkaar het vuur aan de schenen had gelegd. De ruin gaat ongetwijfeld proberen om zijn titel te verdedigen. Dit wordt echter niet eenvoudig. De overwinning in Warmond was zijn eerste en voorlopig tevens zijn laatste.

Co Swagerman en Frans van der Blonk wonnen vorig jaar op de Van Beethovenlaan (fraaie straat met volop schaduw van de bomen). Ook dit jaar is de ruin goed in vorm. Hij werd derde in Wognum en tweede in Sassenheim en Warmond. De smaakmaker van het seizoen tot nu toe is Yankee Attack. Hij werd derde in Assendelft en won vervolgens in zowel Venhuizen als Zwanenburg. Ook voor hem is Voorschoten geen onbekend terrein. In 2013 eindigde hij hier als derde.

NK in 1999

Voorschoten organiseerde in 1999 ook het NK. Het werd een verrassende middag. Groot favoriet Super Leo ging in de finale twee keer van de benen waardoor de winst ging naar debutant Third Man met Huib van der Huivel.

Omdat voor die koers vele toppers werden uitgeloot, terwijl enkele lokale gelukzoekers wel mochten starten, zijn sindsdien de reglementen aangepast. Alleen de beste 24 paarden van het seizoen met hun professionele pikeurs mogen deelnemen. Het is daarom nog maar de vraag of Voorschotenaar Rob Strik aan de start verschijnt. Met Action Invit debuteerde hij vorige maand in Sassenheim. Hij zal tijdens de komende koersen eerst een keer in de prijzen moeten lopen voordat hij een startbewijs krijgt voor zijn thuiswedstrijd.

De bezoekers kunnen de kortebaan in Voorschoten dit jaar extra goed volgen. Aan beide kanten van de baan staan voor het eerst twee videoschermen. Ook de kinderen beleven, mede dankzij een carrousel, springkussen en een suikerspinautomaat, een heerlijke middag. Voor de uiteindelijke winnaars van de koers zijn er naast het gebruikelijke prijzengeld ook mooie ereprijzen. Het schitterende bronzen paard, aangeboden door Burgemeester Staatsen van Voorschoten, is er één van.

Loting

De NDR verricht de loting op donderdag 24 juli. Het deelnemersveld is vervolgens direct te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site zijn tevens uitslagen, statistieken, verslagen en video’s te vinden. Later volgt ook een uitgebreide voorbeschouwing op de koers in Voorschoten met deskundig onderbouwde tips. Voor meer informatie over het evenement is de website van de organisatie in Voorschoten te raadplegen: www.kortebaanvoorschoten.nl.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.