Kortebaankampioenen in ’t Zand

10 oktober 2012 14:56

De draverij in ’t Zand is traditioneel de laatste kortebaan van het seizoen. De Keinsmerweg is daarom vaak het toneel geweest van zinderende finales met kampioenschappen bij de pikeurs of de paarden als inzet. De kampioenen van 2012 worden ook dit jaar weer in ’t Zand gehuldigd.

Aad Pools en Blackpearl Trans R staken dit seizoen ver boven de rest uit en sleepten de verschillende kampioenschappen al voortijdig binnen, maar tijdens de afgelopen tien jaar kwam het regelmatig voor dat de verschillen veel kleiner waren.

2004 – ‘De bijgelote kortebaankampioen’
German Diabolo lijkt onbedreigd op weg naar de titel ‘Kortebaanpaard 2004’. De snelle ruin van Aad Pools heeft zich onbedreigd geplaatst voor de halve finale, terwijl concurrent Nandoe Enzelens na een nederlaag tijdens de derde omloop is veroordeeld tot het bijloten. Het lot is de pupil van trainer Rob de Vlieger echter uiterst gunstig gezind en Nandoe Enzelens wordt teruggeloot. Wanneer de ‘eeuwige nummer twee’ (naast zeven overwinningen op de kortebaan werd de voormalig Derbydeelnemer maar liefst zeventien keer tweede) ook nog eens de finale haalt, dalen de kansen voor German Diabolo tot het nulpunt. De Duitse ruin wint uiteindelijk de kortebaan, maar komt na een lang seizoen slechts één punt tekort om Nandoe Enzelens voor te blijven.

2006 –‘De kampioen zonder tegenstander’
Het kortebaanseizoen van 2006 is het seizoen van de vierjarige paarden. De ‘rookies’ delen de lakens uit en het zijn uiteindelijk Utah Alki en United Kievitshof die strijden om de titel ‘Kortebaanpaard 2006’. Met nog één draverij voor de boeg bedraagt de voorsprong van Utah Alki drie punten op haar concurrent. Het kampioenschap wordt echter niet beslist op de baan, maar op het kantoor van de NDR. Utah Alki wordt jammerlijk uitgeloot, terwijl United Kievitshof wél mag deelnemen. De pupil van trainer Aad Pools weet wel raad met dit buitenkansje en wint op de Keinsmerweg zowel de koers als het klassement. Deze wrange afloop blijft niet zonder gevolgen. Vanaf het kortebaanseizoen van 2007 wordt het deelnemersveld van ‘t Zand bepaald op basis van het dat seizoen gewonnen prijzengeld en is niet meer het aantal uitlotingen van belang.

2010 – ‘De kortebaan ontmoet Alfred Hitchcock’
Zelden is de ontknoping van een kortebaanseizoen bloedstollender geweest dan de editie van ’t Zand in 2010. Zowel bij het kampioenschap van de pikeurs als bij de paarden valt de beslissing pas op het laatste moment. Wanneer Zero Option Lane tijdens de tweede omloop wordt uitgeschakeld, heeft concurrent Ulliano Way slechts één punt nodig om het kampioenschap binnen te slepen. Door middel van het stilstaande nummer in de derde omloop lukt dat ternauwernood. De ontknoping in het pikeursklassement is nog spannender. Wim van der Mespel, de nummer twee in het klassement met vijf punten achterstand op koploper Ruud Pools, krijgt van trainer Lieven de Groote het aanbod om zowel Le Dream als Gilbert C.R. in ’t Zand te rijden. De Leidschendammer is echter trouw aan Cees Imming en eigenaar Ger Luigies en kiest voor Zephir. Uiteindelijk krijgt hij ook Gilbert C.R. toegewezen. Wanneer Ruud Pools na de tweede omloop is uitgeschakeld en Van der Mespel met zijn beide paarden wél de derde omloop bereikt, is de jonge hoefsmid dicht bij een stunt. Van der Mespel wint met Gilbert C.R. uiteindelijk de koers (foto), maar komt met Zephir slechts een neusje tekort om Le Dream te verslaan, wat hem net het beslissende puntje kost. Ondanks dat Van der Mespel dat seizoen zeven kortebanen wint, drie meer dan Ruud Pools, wordt hij geen kortebaankampioen. Ook dit blijft niet zonder gevolgen. Vanaf het kortebaanseizoen van 2011 krijgt de winnaar van een kortebaan vijf punten, in plaats van vier. Voor ‘Wimpie’ helaas één jaar te laat…

Erelijst ‘Kortebaner van het Jaar’
2012: Blackpearl Trans R
2011: Le Dream
2010: Ulliano Way
2009: Willie Luciano
2008: Apella Cane
2007: Panky Neyenrode
2006: United Kievitshof
2005: Porsto R
2004: Nandoe Enzelens
2003: Mr.Postman
2002: Mr.Postman
2001: Mister Diamond
2000: Apache
1999: Mister Diamond
1998: Lilly Pluto
1997: Invit Rider
1996: Chapman
1995: Speedy Jace
1994: My Twain
1993: Grolsch B
(Bron: Archief NDR en Corrie Dekker)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.