Zoektocht naar alternatieven op Duindigt en Alkmaar

19 mei 2021 14:51

De Kortebaanbond is druk bezig om alternatieven te vinden om zo snel mogelijk de kortebaanpaarden in actie te krijgen. Volgens voorzitter Gerard Post Uiterweer zet het bestuur in op een aantal kortebanen op de Renbaan Duindigt en/of een alternatieve wedstrijdvorm op de Alkmaar ZEturf Arena.

“De plannen zijn nog niet concreet, maar het kan niet anders of er zal in elk geval enkele keren worden gekortebaand op Duindigt, dan wel in een alternatieve wedstrijdvorm op Alkmaar”, laat Post Uiterweer weten.

De kosten moeten gedeeld worden door de verschillende kortebaanverenigingen. “Door de kosten naar draagkracht te delen, blijven deze voor iedereen relatief beperkt. Een mooie totalisatoromzet levert bovendien, zo hebben we vorig jaar met de kortebaan van Lisse op Duindigt kunnen zien, een mooie tegemoetkoming op in de kosten. Wel lijkt het een voorwaarde dat er in elk geval enig publiek welkom is om het concept van een kortebaan overeind te houden.”

Verenigingen in een spagaat

Een flink aantal kortebanen heeft al toegezegd aan het plan mee te willen werken. Maar iedereen die de hoop nog levend houdt op de eigen ‘echte’ kortebaan zit natuurlijk in een spagaat: je kunt je geld immers maar één keer uitgeven.

De Kortebaanbond zoekt ook naar een alternatieve wedstrijdvorm op Alkmaar.

Een ander probleem is de keuze van de locatie: alleen op Duindigt kan een echte kortebaan worden verreden. Voor een aantal kortebanen (en vooral hun publiek) in Noord-Holland is Duindigt ver weg en zou Alkmaar een aantrekkelijker alternatief zijn. “Daar kan hooguit een sprintkoers à la de Jan de Leeuw Memorial worden ingepast, en daarover zijn de deelnemers die ik heb gesproken niet allemaal even enthousiast. We willen graag met Alkmaar en de deelnemers in gesprek om te zien hoe we optimaal de belangen kunnen afwegen van deelnemers en de kortebaanverenigingen die hun publiek enigszins in de buurt iets willen bieden. We hebben al een suggestie gekregen voor een ultra-kortebaan van bijvoorbeeld 240 meter. Deze mogelijkheid gaan we zeker onderzoeken.”

Post Uiterweer weet nog niet hoe lang het duurt voordat er daadwerkelijk iets georganiseerd kan worden. “We hopen nog in juni, anders zeker in juli voor het eerst te kunnen starten. Als er vanaf augustus of september weer gewone kortebanen mogelijk worden, is twee keer een alternatief al mooi meegenomen. Mocht het er toch op uitdraaien dat het hele seizoen in het water valt, dan hopen we er nog zeker drie aan vast te knopen.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.