Kortebaanbond wil terug naar 24 paarden, geen verliezersronde meer

16 december 2022 10:13

De Kortebaanbond stelt aan de SNDR voor om volgend jaar terug te gaan naar een maximum aantal deelnemers van 24. De verliezersronde komt te vervallen. Bij veertien paarden of minder wordt er na de eerste omloop bijgeloot om in de tweede omloop verder te kunnen met acht deelnemers.

In dat geval vervalt het duo-en triospel. ZEturf hanteert het hele seizoen met zestien paarden of meer de ouderwetse duo- en trionummers waarbij je in de eerste omloop per nummer twee paarden uit dezelfde rit speelt.

Grand-16

Het afgelopen seizoen voerde de Kortebaanbond in samenwerking met de SNDR de Grand-16 in vanwege het tekort aan paarden. Dit betekende dat vanaf Beverwijk in juni zestien paarden het maximum was. Wanneer organisaties dat wilden, konden ze na de eerste omloop verder met een verliezersronde. De winnaars hiervan plaatsten zich alsnog voor de tweede omloop. Hierdoor konden de verenigingen en stichtingen hun publiek toch een volwaardige kortebaan bieden.

Hoewel de Grand-16 het seizoen heeft gered, was er ook weerstand. Deelnemers klaagden over het toegenomen aantal ritten voor sommige paarden, terwijl een deel van het publiek het maar moeilijk kon verkroppen wanneer verliezers uit de eerste omloop toch doordrongen tot de beslissende fase.

De complete top-3 van Santpoort vocht zich terug in de race via de verliezersronde.

Prijzengeld

Om het aantal deelnemers in 2023 te stimuleren, geeft de Kortebaanbond de organisaties de vrije hand in hun prijzengeld. In het verleden adviseerde het zijn leden om prijzen en premies zoveel mogelijk gelijk te houden zodat organisaties elkaar niet in de weg zouden zitten. Purmerend vormde hierop een uitzondering. Vanwege het hoge prijzengeld en de ereprijzen van de Stichting Harddraverij Prins Bernhard kregen paarden met de hoogste seizoenswinsom voorrang op deelname.

De Kortebaanbond pleit wel voor een vaste verdeling van het prijzengeld. De winnaar krijgt 45 procent. Daarna is de uitbetaling 25 procent, 14 procent en 8 procent. Paarden in de derde omloop krijgen 4 procent van het uit te keren bedrag.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.