Kortebaanbond roept op: Nog niet definitief annuleren

17 april 2020 13:54

De Kortebaanbond heeft zijn leden geadviseerd te wachten met het definitief annuleren van een kortebaan. Voorzitter Gerard Post Uiterweer heeft dit vrijdag via het officiële kanaal van de Kortebaanbond laten weten als reactie op de afgelasting van de koers in Purmerend op donderdag 10 september.

“De boodschap ‘wij gelasten pas af als overmacht ons daartoe dwingt’ is het beste wat u uw partners op dit moment te bieden heeft”, schrijft Post Uiterweer. “Als u de reserves heeft om, met minder (of zonder) sponsors al dan niet in afgeslankte vorm, tóch te koersen dit jaar is dat volgens ons de overweging waard. Al geldt ook hier natuurlijk: wat niet kan, dat kan niet.”

De meeste kortebaandraverijen zijn, naast een grote liefhebberij van organisaties en publiek, ook professionele sportevenementen en sociaal-culturele festiviteiten waar veel ondernemers (paardeneigenaren en -trainers, pikeurs, de totalisator, horecabedrijven, aannemers en verhuurders van evenementenfaciliteiten zoals wedstrijdapparatuur, audio en video, hekken, toiletten etc.) geld kunnen verdienen en hun mensen aan het werk kunnen houden. “Dat geldt goed beschouwd ook voor de sponsors. Al deze ondernemers zijn op dit moment keihard de dupe van de crisis. Zolang de kans bestaat dat er iéts kan worden goedgemaakt van hun verliezen door een aantal kortebaandraverijen te laten doorgaan, is dat in het belang van iedereen. Hoe klein de kans ook lijkt, laten we als verenigingen solidair blijven met al die partijen die er voor hun inkomsten van afhankelijk zijn.”

Koersen zonder publiek

Toch zijn de vooruitzichten zeer zorgelijk, erkent Post Uiterweer. “Het kabinet, de gemeente als vergunningverlener en de veiligheidsregio zijn de instanties die voor de ondankbare taak staan om de knoop door te hakken. Wat kan er, en wat kan er niet? Als het licht op rood gaat kunnen we allemaal niet anders dan de richtlijnen volgen en ons erbij neerleggen. Koersen zonder publiek, zoals de A-banen vanaf 1 mei of 1 juni hópen te mogen doen, is voor de kortebaan helaas volstrekt ondenkbaar.”

Post Uiterweer vervolgt: “Ons advies is om de persconferentie van 21 april af te wachten. Het ligt voor de hand, al weten we dat natuurlijk ook niet zeker, dat daarin een richtlijn volgt op het gebied van evenementen. De vooruitzichten zijn somber, maar zonder een beetje optimisme zijn we nergens.”

Purmerend was deze week de zesde organisatie die zijn kortebaan annuleerde. De koers over de Nieuwstraat staat echter pas als 21ste op de kalender. De koersen in mei en juni werden eerder al afgelast.

De vooruitzichten zijn somber, maar zonder een beetje optimisme zijn we nergens

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.