Kortebaanbond en ZEturf kondigden aan: begin juli start seizoen!

6 juni 2021 20:46

Ondanks het optimisme over een einde aan de coronacrisis, blijft nog geruime tijd onzeker of en wanneer er weer ‘gewoon’ kortebaandraverijen kunnen worden gehouden. De Bond van Harddraverijverenigingen en -stichtingen in Nederland (Kortebaanbond) meent dat langer afwachten geen optie is en heeft besloten in de maanden juli en augustus minimaal drie en maximaal zes alternatieve kortebaandraverijen te organiseren.

Deze draverijen zullen, afhankelijk van de versoepelingen met (beperkt) of zonder publiek, worden verreden op de Renbaan Duindigt in Wassenaar of een eventuele alternatieve locatie. De aanpak is vergelijkbaar met de twee kortebanen die in 2020 werden gehouden op de renbaan, en is bedoeld om drafsportprofessionals en eigenaren van kortebaandravers broodnodig perspectief te bieden.

Kortebaandraverijen in de vertrouwde dorpsstraten zijn door de coronamaatregelen nog niet mogelijk. De verwachting is dat hiervoor rond 1 september, mogelijk zelfs iets eerder, weer ruimte ontstaat. Tegen die tijd zou echter het halve seizoen al in het water zijn gevallen. Daarom biedt het bestuur van de Kortebaanbond een alternatief voor de dravers die in de boxen staan te trappelen om weer te mogen racen. Tot eind augustus organiseert de bond zelf, afhankelijk van wanneer het weer ‘normaal’ mag, maximaal zes alternatieve kortebanen. Zo kan dit jaar toch een solide seizoen worden gerealiseerd met genoeg startmogelijkheden voor alle kortebaners. Na de alternatieve kortebanen is de verwachting dat er nog circa tien reguliere kortebaandraverijen door zullen gaan.


De finale van de kortebaan Lisse, vorig jaar op Duindigt.

Fifty-fifty financiering

De Kortebaanbond steekt zijn nek uit door een budget beschikbaar te stellen dat deels komt uit het transitiebedrag dat de overheid als compensatie heeft toegekend voor de derving van inkomsten door de nieuwe wet op de kansspelen. Hiermee wordt de helft van de kosten gedekt. De andere helft is toegezegd door ZEbetting & Gaming Nederland BV (ZEturf). De totalisator stelt een deel ter beschikking van de afdracht die ZEbetting doet uit hoofde van de wedvergunning ter bevordering van de draf- en rensport in Nederland.

Een interview op Trotr met Gerard Post Uiterweer.

Gerard Post Uiterweer, voorzitter Kortebaanbond: “De toekomst van de kortebaan staat op het spel. We hebben de paarden en professionals keihard nodig. We hebben gekeken hoe we dit collectief konden financieren, zonder onze leden ervoor te laten bloeden. Die hebben het al moeilijk genoeg, ook met de vraag wie later dit jaar nog aan hun eigen kortebaan toekomen. Intussen is de sponsorvijver ook flink opgedroogd. Vandaar deze co-productie met ZEturf. Zonder hun bijdrage zou het onmogelijk zijn geweest, andermaal bewijs dat de totalisator de onbetwiste levensader is voor de sport.”

Niet lang nadenken

Paul Klomp, managing director van ZEbetting: “Ik ben erg blij met dit initiatief. Toen mij duidelijk werd dat de Kortebaanbond de mogelijkheden voor een alternatief programma aan het onderzoeken was, hoefde ik niet lang na te denken om de helpende hand toe te reiken. De kortebaandraverijen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse drafsport en voor veel mensen een eerste kennismaking met deze sport. Ik hoop en verwacht dat het beoogde doel wordt bereikt.”

Op dit moment buigt het bestuur van de Kortebaanbond zich met stakeholders over de definitieve data en locatie(s) van de alternatieve kortebanen en verwacht deze op korte termijn te publiceren. Zeker is dat in de eerste week van juli de eerste kortebaan zal plaatsvinden.

Over ZEbetting & Gaming Nederland BV

ZEbetting & Gaming Nederland BV exploiteert onder de merknaam ZEturf in Nederland de monopolievergunning voor het organiseren van weddenschappen op paardenraces. ZEturf staat onder toezicht van de Kansspelautoriteit die de vergunning hiervoor heeft afgegeven. Het verkoopnetwerk bestaat uit verkooppunten, de website www.zeturf.nl en de Nederlandse korte- en langebanen. ZEturf draagt een deel van de omzet af aan doelen ter bevordering van de draf- en rensport in Nederland.

Over de Bond van Harddraverijverenigingen en -stichtingen in Nederland

De Bond van Harddraverijverenigingen en -Stichtingen in Nederland behartigt, sinds 1931, de belangen van alle organisaties van kortebaandraverijen. Er vinden verdeeld over het land jaarlijks circa 25 kortebaandraverijen plaats, veelal op dorps- en stadsstraten, onder auspiciën van de Nederlandse draf- en rensport. De organiserende verenigingen en stichtingen verschillen sterk van elkaar, evenals het karakter van de activiteiten die de draverijen omlijsten, zoals feestweken en kermissen. Op dit moment zijn kortebaandraverijen bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Ik hoefde niet lang na te denken over een alternatief kortebaanprogramma

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.