Kortebaanbond alert op knelpunten kalender 2019

28 november 2018 10:50

De Kortebaanbond presenteerde dinsdag tijdens de jaarvergadering de conceptkalender 2019. Hierop staan geen verrassingen. In totaal zijn er 26 kortebanen gepland, zonder nieuwkomers. Wel weet een aantal organisaties nu al dat het een flinke kluif wordt om een vol deelnemersveld te krijgen.

Vooral Hillegom zit in het gedrang. De kortebaan op de Meerlaan, die de afgelopen jaren al alle moeite had om voldoende deelnemers aan de start te krijgen, zit opnieuw ingeklemd tussen Purmerend (met veelal veel prijzengeld) en Medemblik.

Daar komt nog eens bovenop dat Victoria Park op vrijdag 13 september een lunchmeeting heeft gepland. Op enige medewerking vanuit Friesland of Frankrijk hoeft Hillegom niet te rekenen. Aangezien de prijzenpot beduidend hoger is bij deze Franse meeting, zal dit veel trainers en pikeurs naar het noorden trekken. Zonde, omdat de publieke belangstelling langs de Meerlaan beduidend groter zal zijn. En dat is misschien nog wel veel belangrijker voor de toekomst van de drafsport. Een verhuizing naar de zaterdag ziet Hillegom niet zitten. Daarom het simpelweg bidden voor voldoende deelnemers.

Hillegom zit niet alleen klem op de kalender, maar wordt ook nog eens lastig gevallen door de koersen in Wolvega.

Starten om 16.00 uur

Ook Voorschoten heeft last van een lunchmeeting op Victoria Park op dezelfde dag. De Kortebaanbond adviseert de Stichting Paardensport Voorschoten om de start uit te stellen naar 16.00 uur om de pikeurs vanuit Friesland voldoende tijd te geven af te reizen naar het Zuid-Hollandse dorp. De organisatie van de kortebaan op de Van Beethovenlaan werd verrast door dit advies en geeft aan zich hierop te willen beraden.

Bemmel (foto boven) en IJmuiden hebben traditioneel ook moeite om het veld vol te krijgen. De eerste valt dit jaar wat gunstiger op de kortebaankalender, omdat De Lier niet in dezelfde week plaatsvindt. Wel wordt er een dag eerder gekoerst op het gras van Eenrum dat grotendeels uit dezelfde vijver vist. De Kortebaanbond geeft aan voor nieuwe deelnemers een bescheiden campagne te willen voeren in België en Duitsland. Zeker Bemmel, dat dicht tegen de Duitse grens aanligt, zou daarvan kunnen profiteren. IJmuiden heeft ‘last’ van Emmeloord, dat de dag daarvoor koerst. Omdat Hoofddorp en Stompwijk vlak daarvoor en daarna staan gepland op de kalender moet deze kortebaan dus ook extra tijd investeren in een lobby voor deelnemers.

Nederlands Kampioenschap

Het Nederlands Kampioenschap wordt gehouden op donderdag 1 augustus in Santpoort. Doc Holiday is vermoedelijk al verzekerd van een startbewijs. De Kortebaanbond doet een voorstel aan de NDR om de regerend kampioen een wildcard te geven voor de strijd om de Nederlandse titel.

Santpoort organiseert in 2019 het Nederlands Kampioenschap.

Schiermonnikoog en Duindigt zijn ten opzichte van vorig jaar van de kalender verdwenen. Vroomshoop heeft zich definitief afgemeld als lid van de Kortebaanbond en over kortebanen in Scheveningen of het Zuiderpark in Den Haag wordt niet meer gesproken. Wel is er een poging geweest om de kortebaan van Noordwijk nieuw leven in te blazen. De timing is echter slecht in verband met de gemeentelijke herindeling van Noordwijk en Noordwijkerhout. Mogelijk slaagt deze poging in de toekomst alsnog wanneer dit achter de rug is. Voorzichtig komen er ook positieve geluiden voor een herstart van de kortebaan in Hoorn. Vermoedelijk komt volgend jaar nog te vroeg.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.