Kortebaan Voorschoten heeft rijk weer alleen

8 juli 2013 20:29

De kans dat er tijdens de kortebaandraverij in Voorschoten op maandag 29 juli het maximale aantal van 26 paarden aan de start komt, is dit jaar groter dan de afgelopen jaren. Door de annulering van de koers in Wateringen is er geen concurrentie en kiezen de trainers en eigenaren eerder voor een start op de Van Beethovenlaan.

Hoewel de band tussen de organisaties in Wateringen en Voorschoten altijd vriendschappelijk was, zaten ze elkaar in de weg met de koersdatum. In het meest ongunstige geval werden de kortebanen daags na elkaar verreden. Hierdoor was het moeilijk om het maximale aantal paarden van 26 aan de start te krijgen. Zo bleef de teller in Voorschoten vorig jaar zelfs steken op 22 paarden. Dat was sinds 2003 niet meer voorgekomen. Nu Wateringen, vanwege tijdgebrek van de organisatie, noodgedwongen moest annuleren, heeft Voorschoten weer vrij spel om de absolute kortebaantop naar het dorp te halen.

Groot favoriet

Vorig jaar ging de winst naar Blackpearl Trans R en Aad Pools (foto). De combinatie, als groot favoriet gestart, won vorig jaar aan de lopende band en pakte en passant ook de Nederlandse titel en de eervolle titel ‘Kortebaanpaard 2013’ mee. Ook dit jaar verschijnt de merrie regelmatig aan de start. Met een starthandicap van vijf meter heeft ze het echter beduidend moeilijker dan in 2012. Ze kwam nog niet verder dan derde plaatsen in Assendelft en Sassenheim.

Toch kan het publiek de kampioensstal van Aad Pools in de gaten houden in Voorschoten. Momenteel heeft Pools de leiding in het klassement ‘pikeur van het jaar’, op korte afstand gevolgd door dochter Manon. Zij pakte 6 juli de nationale titel met Ton Jeu in Warmond. De jongste dochter Pools won al twee keer eerder in Voorschoten. In 2008 en 2009 zegevierde zij met Viva’s Limburgia. Deze grootverdiener in het kortebaancircuit behoort nog altijd tot één van de beste kortebaners van het land.

Loting

De kortebaan in Voorschoten wordt dit jaar eens niet verreden op 28 juli. De dag van de ‘Paardenmarkt’ schuift een dag op, omdat de reguliere datum dit jaar op een zondag valt. De eerste start op maandag 29 juli is om 13.30 uur op de Van Beethovenlaan. De NDR verricht de loting, mits de koers niet wordt opengesteld vanwege te weinig deelnemers, op donderdag 25 juli. Deze is direct na bekendmaking te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl. Nog dezelfde dag volgt op de site een voorbeschouwing met een uitgebreide beschrijving van de kansen van elke deelnemer. Tevens is hier alle overige informatie over de kortebaansport te vinden, inclusief een uitleg van de sport en het wedden op de paarden.

De toegang tot de baan is de gehele middag gratis. Aan beide zijden van de baan is een tribune aanwezig, ook is er met zonnig en warm weer voldoende schaduw van de bomen. Bovendien zijn er diverse consumptiegelegenheden. Voor de jeugd is een springkussen aanwezig. Wedden kan bij de totalisatorwagen van Runnerz.

Voor het bijhouden van het verloop van de draverij is een programma van belang. Hierin staan alle deelnemende paarden, pikeurs, en eigenaren. Het programma is op de baan verkrijgbaar voor 3 euro. Voor meer informatie over het evenement en de organisatie: www.kortebaanvoorschoten.nl

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.