Kortebaan neemt afscheid van grootheid Manus Bouwhuis

12 oktober 2021 20:39

De kortebaan heeft afscheid genomen van Manus Bouwhuis. De coördinator op het stalterrein vindt het op tachtigjarige leeftijd mooi geweest en zet definitief een punt achter een wonderbaarlijke loopbaan in de drafsport. Tijdens de laatste kortebaan van het seizoen in ’t Zand werd hij in bijzijn van zijn gezin in het zonnetje gezet. 

Hoewel Bouwhuis op de langebaan grote successen vierde, leek hij in de wieg gelegd voor de kortebaan. Hij genoot zijn opleiding bij Jan van Leeuwen en daarna bij Jan Wagenaar sr, twee bevlogen liefhebbers van de straatraces over driehonderd meter. Het was de legendarische Willem Geersen die Bouwhuis halverwege de jaren ’60 in Hilversum op weg hielp met een eigen entrainement. Bouwhuis ontwikkelde zich tot één van de beste pikeurs en trainers van Nederland en doorbrak zelfs de hegemonie van Jan Wagenaar door zich in 1978 en 1979 tot pikeurskampioen op de langebaan te kronen.

Manus Bouwhuis wordt gehuldigd door Prins Bernhard na het winnen van de Gouden Zweep in 1979 met Olaf Pride. Dochter Manon heeft de ereprijs al stevig vast; toenmalig NDR-voorzitter P.B. van Binsbergen hangt Bouwhuis de krans om. (Foto: Archief NDR)

Bouwhuis won op 30 september 1965 in Lisse met Dalila Regina zijn eerste kortebaan. Die zege was zo’n grote verrassing dat bij de totalisator niemand de combinatie winnend had gespeeld. Al snel ontwikkelde Bouwhuis zich tot een uitstekend kortebaanpikeur, die elk seizoen minstens één koers won. In 1985 greep hij ondanks acht overwinningen -zijn beste seizoen ooit- net naast het pikeurskampioenschap. Die klap kwam hij snel te boven. Begin jaren ’90 deelde Bouwhuis de lakens uit op de kortebaan. Met onder andere Diamond Tonka, Grolsch B en Griffy Sunshine had hij uitstekende sprinters tot zijn beschikking en pakte met overmacht de kampioenschappen van 1992 en 1993.

Op het lijf geschreven

Helaas sloeg het noodlot toe. Bij een onwaarschijnlijk ongeval verbrijzelde Bouwhuis thuis op stal een deel van zijn hand. Ondanks verschillende operaties functioneerde zijn hand nooit meer als eerst en leek het gedaan met zijn loopbaan. Bouwhuis vocht zich echter terug en won nog één kortebaan. Op 25 september 1997 legde hij met outsider Kelly Dragon in Lisse alle favorieten over de knie en veroverde de Nederlandse titel.

Bouwhuis in 2009 als coördinator op het stalterrein van Purmerend met Unnick H. (Foto: Nico Visser)

Nadat Bouwhuis na de millenniumwisseling stopte als pikeur werd hij in 2005 aangesteld als coördinator op stalterrein. Deze functie was hem op lijf geschreven. Met zijn expertise als voormalig trainer en pikeur was hij van alles op de hoogte, wist hij aan welke eisen een parkoers moest voldoen en voelde hij uitstekend aan wanneer de deelnemers extra rust nodig hadden. Bouwhuis liep niet weg voor een geintje, maar was altijd scherp op de momenten dat het nodig was. Hij genoot het respect van zijn oud-collega’s en dwong dit dankzij zijn enorme ervaring ook af bij de jongere generaties. Bouwhuis is voor altijd een grootheid in de drafsport en vooral op de kortebaan. Manus, bedankt!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.