Kortebaan in mineur na instemming Wet op kansspelen

19 februari 2019 16:35

Het zat er al jaren aan te komen, maar nu vandaag ook de Eerste Kamer met de nieuwe wet heeft ingestemd wordt het online gokken vanaf midden 2020 gereguleerd, waardoor het niet langer illegaal is. Een goede zaak, maar de wet heeft zijn eigen nieuwe regels. Eén ervan is dat er vanaf het moment van intrede door de aanbieder van het wedden, in dit geval Runnerz, 29 procent Kansspelbelasting moet worden afgedragen. Voorheen werd dat door de wedder betaald die meer dan 450 euro won.

Runnerz, de wedaanbieder van de drafsport Nederland heeft al aangegeven dat door deze belastingmaatregel de financiële afdracht naar de banen van Nederland, dus ook de kortebanen, structureel minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt.

Nieuwe kansen

SNDR manager Cees Pluimgraaff is duidelijk teleurgesteld over de stemming. Hij had zijn hoop op de senatoren van D66 gevestigd. Toen hij zag zij voor de wet stemden, wist hij dat het over was. Natuurlijk weet hij dat het zo werkt in een democratie, maar tot dinsdagmiddag had hij hoop dat men de drafsport niet zou laten zakken. Hoewel het er nu somber uitziet voor de sport is het nog niet gedaan. “Er zijn altijd nieuwe kansen. Wij zijn en gaan nog in gesprek met diverse ministeries en ik ga er vanuit dat zij ook inzien dat de nieuwe wet nooit de ondergang van de Nederlandse drafsport mag betekenen.”

Ook Paul Klomp sprak namens Runnerz zijn teleurstelling uit. Al is hij somberder over de toekomst van de draf en rensport dan over zijn eigen Runnerz. Immers, de nieuwe wet zorgt ook weer voor nieuwe kansen. Ook hij vindt dat het nog niet is gedaan. “Er zijn nog mogelijkheden, onder andere, om samen met de SNDR, de Kortebaanbond en in aansluiting met het NOC*NSF te komen tot een compensatie, die betaald wordt vanuit het ministerie aan sporten die nadeel van bovengenoemde wet ondervinden.”

Subsidie

Kortebaanbond-voorzitter Gerard Post Uiterweer had dinsdagmorgen een bondsvergadering en kon nog net de stemming bekijken. “Je zult begrijpen dat mijn stemming er niet beter op geworden is. Ook ik weet dat dit niet het einde is, maar mijn verstand zegt dat het nu heel moeilijk gaat worden. Tegen alles wat nu nog voorgesteld wordt, valt wat tegen in te brengen. Ik zie de overheid niet zomaar met een subsidie compenseren.”

Hij denkt echter ook dat de overheid niet wil dat het illegaal op en langs de baan wedden weer zijn kop op gaat steken. Door het wegvallen van de toto-inkomsten komen de organisaties in het nauw, weet Post Uiterweer. “Dat zal voor de één sterker gelden dan voor de ander, maar voor iedereen doet het pijn. Wij hebben nog even tijd, de wet gaat pas begin juli 2020 gelden. Intussen gaan wij er alles aandoen te redden wat er te redden valt en daarnaast gaan alle organisaties individueel bekijken hoe eventueel het financiële gat te dichten.’’

Wij gaan er alles aan doen, te redden wat er te redden valt

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.