Kortebaan Medemblik heeft lokale favorieten

26 augustus 2013 13:01

Wanneer de paarden van de familie Swagerman uit Andijk en Cees Dobber en Jenny de Groot uit De Weere deelnemen, heeft de kortebaan van Medemblik op maandag 16 september lokale kanshebbers voor de winst. Op de sfeervolle Nieuwstraat gaan zij dan vanaf 13.30 uur de strijd aan met de concurrentie uit de rest van het land.

Andrea Swagerman liet zich vorig jaar al goed zien in Medemblik. Samen met pikeur Frans van der Blonk eindigde hij na een sterke koers als tweede. Hij moest toen Qualva Nonantais en Ruud Pools voor zich dulden. De Franse ruin heeft deze overwinning mede door blessures nog geen vervolg kunnen geven. Andrea Swagerman staat, daarentegen, nog steeds aan de nationale top. Hij won dit jaar in Sassenheim en IJmuiden en pakte diverse ereplaatsen mee. Hiermee heeft hij de leiding in handen in het klassement ‘Paard van het jaar’.

Stalgenoot Co Swagerman, eveneens in eigendom van de familie Swagerman, maakt ook een goed seizoen door. Hij won dit jaar in Wognum en Voorschoten. Met zijn vijf meter voorgift bij de start kan hij het elke tegenstander lastig maken.

Thuisbaan

Cees Dobber en Jenny de Groot beschouwen Medemblik als hun thuisbaan. Niet voor niets lieten zij hun voormalige crack Flirt d’Aunou in 2008 op de Nieuwstraat onder luid applaus afscheid nemen van de kortebaansport. Immers, op deze baan won de ruin in 2005 de koers, hun absolute hoogtepunt. Met Quick du Vivier hopen zij nu op een nieuwe stunt. De razendsnelle hengst boekte dit jaar al diverse ereplaatsen. Het zou prachtig zijn als het Duits gefokte paard juist in Medemblik kan pieken.

Mogelijk is ook Wala Alki erbij op de Nieuwstraat. De merrie is een fokproduct van de Medemblikker familie Alkema. Inmiddels is zij in het bezit van de enthousiaste eigenaartrainer Willem Rutgers.

De lokale favorieten kunnen echter hun borst nat maken tijdens de 171ste harddraverij in Medemblik. Want concurrentie is er volop. Aad Pools heeft met Viva’s Limburgia, Black Beauty Venus, Blackpearl Trans R en Tusee JL traditiegetrouw enorme cracks op stal staan. Bovendien zijn Apoef des Chars en Amazing Power aanstormende talenten. Trainer Cees Hetteling rekent op Evison, de winnaar van Beverwijk, en Jolanda van Strien heeft met Cycloon Frejo een topper in de dop.

Welke paarden daadwerkelijk worden ingeschreven voor de koers, wordt bekend tijdens de loting op donderdag 12 september of vrijdag 13 september (afhankelijk van de hoeveelheid inschrijvingen). Het complete deelnemersveld met voorbeschouwing en tips is dan te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl.

Ringrijderij

Traditiegetrouw heeft Medemblik op de dag van de harddraverij meer te bieden dan de snelste sprinters alleen. ’s Morgens om 9.40 is het defilé van de deelnemers aan de ringrijderij. Om 10 uur gaan zij van start. Rond de klok van kwart over 12 geeft de Duitse amazone Bellinda Weymanns een show met een Menorquiner paard. De toegang voor de activiteiten op de Nieuwstraat kost 4 euro, hierbij ontvangt elke bezoeker een gratis programmaboekje.

Het rondomdraverij-weekeinde wordt om 20.45 uur afgesloten met een groots watervuurwerk. Dit wordt afgestoken vanaf de zuidpier en is vooral goed te bekijken vanaf de kade van de Oosterhaven. Kijk voor een compleet overzicht van de activiteiten op www.prinshendrik.net en www.rondom.net.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.