Kortebaan De Lier terug naar eind augustus

16 juli 2013 11:05

De kortebaan in De Lier staat dit jaar gepland op zaterdag 24 augustus (eerste start 13.30 uur). Hiermee valt de koers over de Hoofdstraat later in het jaar dan voorgaande edities, toen er vaak op de eerste of tweede zaterdag van de maand werd gekoerst.

De verschuiving kan wel eens goed uitpakken. Vorig jaar viel de kortebaan middenin het hoogseizoen van de bijzondere discipline van de drafsport en kwamen er slechts zeventien combinaties aan de start. De editie van dit jaar heeft een beduidend gunstigere positie op de kalender. Mede door het wegvallen van de kortebaan in Noordwijk, staat er voor De Lier maar liefst elf dagen geen kortebaan gepland. Hierdoor is de kans op het maximale aantal van 26 deelnemers flink gestegen.

Verrassing

Vorig jaar ging de winst naar Cash Hammering en Lindsey Pegram. De Zweedse hengst had in zijn eerste starts op de kortebaan nog weinig indruk gemaakt, maar kende op de Hoofdstraat een absolute topdag. Na een bizar koersverloop pakte hij tot ieders verbazing de overwinning. Het bleek een korte opleving, want na deze zege kon hij niet meer overtuigen. Inmiddels is zijn kortebaancarrière voorbij.

In het huidige seizoen domineert de familie Pools als nooit tevoren. Ze pakten al overwinningen met Black Beauty Venus (van Westlandse eigenaar Peter Aleman) en Viva’s Limburgia. Tevens won Manon Pools zeer verrassend het Nederlands kampioenschap met Ton Jeu in Warmond. De concurrentie komt vooral uit de stal van Andries en Frans van der Blonk. Deze won al met Co Swagerman in Wognum en Andrea Swagerman in Sassenheim. Mogelijk komt het in De Lier ook tot een onderlinge strijd tussen deze twee successtallen.

Creatieve manier

De harddraverij in De Lier vindt dit jaar plaats voor de 23ste keer. De economische crisis maakt het de organisatie elk jaar moeilijker om voldoende geld voor de organisatie binnen te halen. Met het netwerkterras heeft het een creatieve manier bedacht om bedrijven met elkaar in contact te laten komen. Tevens heeft het hulp gekregen van de collega’s uit Wateringen, waar de kortebaan dit jaar niet doorgaat. Enkele Wateringse bedrijven steunen hierdoor in elk geval dit jaar de kortebaan in De Lier.

Weer een bewijs dat de kortebaan leeft in het Westland. Het is een mengeling van sport, spel en gezelligheid. Voor de sport zorgen de paarden, het spel kan worden gespeeld met onder andere winscore (soort voetbaltoto) bij de totalisator en voor de gezelligheid zorgt de Lierse organisatie.

De NDR verricht de loting, mits de koers niet wordt opengesteld, voor de kortebaan in De Lier op donderdag 22 augustus. Deze is direct na bekendmaking te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl. Nog dezelfde dag volgt op de site een voorbeschouwing met een uitgebreide beschrijving van de kansen van elke deelnemer. Tevens is hier alle overige informatie over de kortebaansport te vinden, inclusief een uitleg van de sport en het wedden op de paarden.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.