Koersen mag weer in Nederland!

28 juni 2020 07:55

Het is slikken. Dit jaar zijn er, naar het zich laat aanzien, geen kortebaandraverijen. Vanwege het rondwarende coronavirus heeft de Nederlandse overheid evenementen voorlopig tot 1 september verboden. En als het aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt, zijn evenementen pas weer toegestaan als er een goed werkend vaccin op de markt is. Een bittere pil dus voor de kortebaansport en allen die daarbij betrokken zijn. Maar ook op de langebaan lag alles stil. Zelfs achter gesloten deuren, dus zonder publiek, mocht er niet gekoerst worden. Dit in tegenstelling tot de ons omringende landen. De afgelopen woensdag door premier Mark Rutte aangekondigde versoepelingen per 1 juli werpen echter een ander licht op de zaak. Was de stemming een dag eerder op het Binnenhof nog vooral negatief en onzeker, nu zijn er plotsklaps weer mogelijkheden. Het is daarmee een week van uitersten voor de drafsport.

Net als op 11 juni is de redactie van Kortebaandraverijen.nl ook op 26 juni te gast bij onze oosterburen. Op de drafbaan van Mönchengladbach staan deze avond maar liefst veertien koersen op het programma. Opnieuw zijn veel Nederlandse trainers met hun paarden, waaronder een aantal kortebaners, de Duitse grens over getrokken. Het zal voorlopig één van de laatste keren zijn, al hoopt Elmar Eβer, voorzitter van de organiserende ‘Verein zϋr Förderung des Rheinischen Trabrennsportes e.V.’ anders. Door de versoepelingen van het kabinet is de verwachting dat er op alle Nederlandse drafbanen binnenkort weer gekoerst mag worden, mogelijk al met publiek. Renbaan Duindigt heeft het zelfs bij de lokale overheid voor elkaar gekregen, dat er vandaag (zondag) zeven koersen achter gesloten deuren plaatsvinden. Voor een groot aantal Nederlandse trainers, onder wie Caroline Aalbers, is het een zegen. Zij is vanavond met partner John Dekker en acht dravers met de vrachtwagen vanuit Callantsoog naar Duitsland gereden. Reistijd vier uur.

Gaya Vip eindigde met Marciano Hauber als tweede op Mönchengladbach.

Net als twee weken terug is de Nederlandse dadendrang groot. Sterker nog, van de veertien koersen gaan er negen zeges mee terug naar ons land. Alleen bij de amateurs weten de Nederlanders geen potten te breken. Met vijf zeges voor zijn werkgever Stal Langeweg is Jaap van Rijn de grote man van de avond. Hij stuurt Kia ora, Go Without I.D., Koral Dragon, Kane Beuckenswijk en Cash allemaal naar een overwinning. Alleen zijn gastrit voor een Duitse trainer gaat de mist in. Verder zijn er zeges voor John Dekker met Florijn voor de stal van Rosalie Janssen en Luit de Vries met Ici Sofi voor dezelfde stal. Jan Baas ten slotte wint met zijn Iznogood Darby en Tom Kooyman grijpt op imponerende wijze de zege met voormalig kortebaner Fuggedaboutit van Stal De Groningers.

Kortebaners

Van het kwartet kortebaners van Stal Aalbers loopt alleen Gaya Vip in de prijzen. Gereden door leerlingpikeur Marciano Hauber eindigt de troef die uitkomt voor de Super Vrienden van Kortebaandraverijen.nl als tweede achter Ici Sofi. Fip Junior, ook lopend voor de Super Vrienden, kent een mindere dag. Hij wil in de amateurkoers met Willem Brouwer totaal niet aanpakken. En dat terwijl hij twee weken eerder nog glansrijk zegevierde op dezelfde baan. De beide kortebaners van de vriendengroep van Joop Visser stellen eveneens teleur. Broer van Bremen komt er niet aan te pas en tweevoudig winnares Juliette gaat driedik in de laatste bocht van de benen na een matige start. En zo moet Caroline Aalbers met een brutobedrag aan prijzengeld van 575 euro (na ook nog een tweede plaats voor Ennyus Boko en een vierde plaats voor Hasta la Vista) rond middernacht huiswaarts. Reistijd opnieuw vier uur. Aalbers is dus maar wat blij dat er straks weer in Nederland gekoerst wordt. En ze is beslist niet de enige.

Door de aangekondigde versoepelingen per 1 juli gloort er plotseling zelfs wat hoop in de harten van de kortebaanliefhebbers. Ook de redactie van Kortebaandraverijen.nl is benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Voor september en oktober staan nog verschillende kortebanen op de agenda. Medemblik was al positief gestemd en ook in ’t Zand houden ze er volop rekening mee dat de kortebaan gewoon doorgaat, met publiek. De komende twee etappes van Tour de Kortebaan 2020 voeren ons onder andere langs Hillegom, Lisse en Roden. Ook deze kortebanen zijn nog niet geannuleerd. Onderweg peilen wij uiteraard de meningen van de bestuursleden van deze organisaties. Waar andere kortebaanverenigingen vroegtijdig de handdoek gooiden, kunnen de organisaties die dat niet deden ons wellicht nog iets van een kortebaanseizoen schenken. Waar het tot voorkort een kwestie van tijd leek om alles te schrappen, is het nu zaak te kijken naar de mogelijkheden binnen de geldende beperkingen.

Online wedden

Als je vandaag wilt wedden op de koersen op de Renbaan Duindigt, moet je dit online doen. Wanneer je via onderstaande banner een account aanmaakt, krijg je een welkomstbonus van 25 euro en kun je gratis de beelden van de koersen bekijken.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.