Klaas Claij

Voormalig keurmeester, bestuurder en ‘aanjager op het stalterrein’ Klaas Claij is op donderdag 19 januari 2023 postuum benoemd tot Vriend van Verdienste van Kortebaandraverijen.nl. Vanaf dat moment heeft hij een plekje in de Eregalerij op de website Kortebaandraverijen.nl.

Het zijn niet alleen de paarden, pikeurs, trainers en eigenaren die de kortbaansport kleur geven. Ook de keurmeesters langs en op de baan drukken een stevige stempel en dragen bij aan de ontwikkeling van de sport. In het rijtje van keurmeesters mag Drs. Klaas Claij niet ontbreken en worden vergeten.

Medemblik en Enkhuizen hoogtepunten

Claij is geboren in 1926 in Hem, een klein plaatsje in de buurt van Venhuizen. Hij groeide op als zoon van een veehouder tussen de koeien en paarden en kreeg de liefde voor de paarden en de drafsport met de paplepel ingegoten. De kortebanen van Medemblik en Enkhuizen waren voor hem de hoogtepunten van het jaar.

Hij rondde zijn veterinaire studie af aan de universiteit van Utrecht in 1952 en mocht vanaf dat moment de letters Drs. voor zijn naam zetten. Hij vestigde zich als dierenarts in Uitgeest totdat hij in 1964 het roer omgooide en in Amsterdam aan de slag ging als directeur van een melkcontrolebureau. Naast die functie bleef hij actief als dierenarts en verhuisde naar Gouda.

Middenstek

Het was dit werk dat hem verder in contact bracht met de drafsport. Al in 1952 trad hij als jurylid in dienst van de NDR. Op de langebaan, maar ook op de kortebaan. Claij stond als comitélid op de kortebaan vooral zijn mannetje op het middenstek.

Het lid zijn van het comité was voor hem echter niet voldoende. Zijn autoriteit en uitstraling zorgden ervoor dat men hem zag als een leider. Hij werd eerst comitévoorzitter en daarna hét aanspreekpunt tussen de organisaties en de NDR. Hij was ook de man die als eerste de naam kreeg van coördinator.

Maar wat is een naam? Het ging Klaas vooral om de sport. De kortebaan had zijn hart veroverd en hij wilde het aanzien van de sport verbeteren. Natuurlijk moest er in Gouda ook een kortebaan komen. Hij sprak enkele sportvrienden daarop aan en met elkaar organiseerden zij in 1983 een koers in de Kaasstad. Het werd een aansprekend succes en kreeg een vervolg.

Kortebaanbond

Gouda werd lid van de Kortebaanbond en Claij bezocht de jaarlijkse Algemene vergaderingen. Zijn inbreng in de sport werd daardoor alleen maar vergroot. Zijn sociale gevoel en de liefde voor de sport zorgden ervoor dat hij altijd plannen had voor verbetering. Deze bracht hij naar voren in de vergaderingen. Soms hadden zijn plannen grote gevolgen. Soms zelfs zo groot dat de ‘grote’ kortebanen’ uit de Bond dreigden te stappen!

In de Algemene jaarvergadering van 1988 bracht hij het idee naar voren om de omzetten van de totalisator in één pot te doen en na afloop van het seizoen gelijk te verdelen over alle verenigingen. Zo houden de ‘grote’ kortebanen de kleineren in stand en zorgen zo voor het behoud van het circuit, stelde Claij. Natuurlijk waren de ‘kleine’ kortebanen het met het voorstel eens, maar de dreiging van een boycot door de meest welvarende kortebanen zoals Heemskerk, Beverwijk, Lisse en Santpoort zorgde ervoor dat het voorstel eerst een jaar werd uitgesteld en daarna via de achterdeur werd afgevoerd.

Wat er niet voor zorgde dat Claij vanaf dat moment zijn mond hield. Hij werd een warm pleitbezorger voor een kortebaan op Duindigt (veel later verwezenlijkt in 2006) en het zo vlot mogelijk laten verlopen van een kortebaan. De term ‘aanjager’ heeft hij dan wel niet verzonnen, maar hij was samen met Jaap Dangermond wel het eerste comitélid dat op het stalterrein ervoor zorgde dat de deelnemers sneller aan de start verschenen.

Ondeugende kant

De integere en vaak strenge Claij had ook zijn ondeugende kant. Vele verhalen zijn daarover te vertellen. Wij laten het bij één. Na afloop van een amateurkoers op Nootdorp liet hij een deelnemer ‘boven komen’. De man was zich van geen kwaad bewust, omdat hij zoals bijna altijd de hele koers achteraan had gelegen.

De amateurrijder stond erom bekend dat hij zich vaak liet begeleiden door mooie vrouwen, zoals ook die middag. Boven aangekomen vroeg hij wat hij verkeerd had gedaan. Waarop Claij antwoordde dat hij ernstig in de weg had gereden. Hij zou echter zorgen voor een oplossing.

“Wanneer u mij het telefoonnummer van die dame met dat mooie donkerbruine haar geeft, bent u vrijgesproken”, sprak hij. Of de pikeur op de vraag is ingegaan, vertelt het verhaal niet. Maar het geeft nog maar eens aan hoe Claij in de sport stond. Serieus met op zijn tijd een kwinkslag.

Afscheid

Claij was geen ‘gewone’. Overal waar hij was, liet hij zijn sporen na. In 1993 nam hij na 41 jaar afscheid. Er zullen er geweest zijn die opgelucht hebben ademgehaald. De drafsport zelf moest bij zijn vertrek een veer laten. Claij had dusdanig veel verdiensten voor de sport, dat zijn vertrek gaten achterliet die moesten worden opgevuld.

Natuurlijk is dat gelukt, niemand is onmisbaar, maar vergeten doet de sport hem niet. Klaas Claij overleed in Voorschoten op 8 mei 2012. Hij werd 85 jaar.

De kortebaan had zijn hart veroverd en hij wilde het aanzien van de sport verbeteren

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.