KB-seizoen 2012: Aad Pools op eenzame hoogte

26 oktober 2012 10:47

Een kortebaanseizoen levert een schat aan cijfers op. De website www.kortebaandraverijen.nl kijkt aan de hand van deze cijfers terug op 2012. Deel 2: welke pikeurs en trainers wonnen de kortebanen?

Pikeurs:
1. Aad Pools                                      11 (Helmond, Rotterdam, Zwanenburg, Egmond a/d Hoef, Wateringen, Voorschoten, Beverwijk, Noordwijk, Heemskerk, Roden en Lisse)
2. Lindsey Pegram                          4 (Amsterdam-Noord, De Lier, Middenbeemster en ’t Zand)
3. Wim van der Mespel                    3 (Warmond, Nootdorp en Bemmel)
    Ruud Pools                                 3 (Santpoort, Schagen en Medemblik)
5. Frans van der Blonk                     2 (Hoofddorp en Purmerend)
6. Caroline Aalbers                          1 (Wognum)
    John Dekker                                1 (Utrecht)
    Christophe de Groote                    1 (Hillegom)
    Jan Thijs de Jong                         1 (Enkhuizen)
    John de Leeuw                             1 (Stompwijk)
    Josette Pools                               1 (Sassenheim)
    Manon Pools                                1 (Venhuizen)
    Sven Schraal                                1 (Assendelft)

Trainers:
1. Aad Pools                                      13 (Helmond, Venhuizen, Rotterdam, Sassenheim, Zwanenburg, Egmond a/d Hoef, Wateringen, Voorschoten, Beverwijk, Noordwijk, Heemskerk, Roden en Lisse)
2. Cees Hetteling                               6 (Santpoort, De Lier, Schagen, Medemblik, Enkhuizen en ’t Zand)
3. Cees Imming                                 3 (Warmond, Nootdorp en Bemmel)
4. Andries van der Blonk                     2 (Hoofddorp en Purmerend)
    Bert de Boer                                  2 (Umberto)
6. Caroline Aalbers                             1 (Wognum)
    Jan van Dooyeweerd                       1 (Assendelft)
    Lieven de Groote                            1 (Hillegom)
    Marco Menger                                1 (Utrecht)
    Sjaak Snoek                                  1 (Stompwijk)

• Als pikeur en trainer kende Aad Pools (foto) een buitengewoon succesvol seizoen. ‘Mister kortebaan’ won vanaf de sulky maar liefst elf kortebanen. Naast deze individuele zeges wonnen dochters Josette en Manon beide één keer met Viva’s Limburgia, wat het totaal aantal ‘staloverwinningen’ in 2012 op dertien bracht. Ruud Pools was in 1996 de laatste die elf zeges in één seizoen boekte. In 2008 won Stal Aad Pools in totaal twaalf kortebanen. Viva’s Limburgia was goed voor een fenomenaal aantal van zeven overwinningen, terwijl Apella Cane vijf keer een ereronde reed.
• Pools won drie keer twee kortebanen op rij. Hij won met Blackpearl Trans R achtereenvolgens in Zwanenburg en Egmond aan den Hoef. Op 27 juli was hij met Black Beauty Venus succesvol in Wateringen en een dag later in Voorschoten met wederom Blackpearl Trans R. In Roden won Pools met Tusee JL, terwijl hij een dag later weer wist te winnen; nu in Lisse met opnieuw Blackpearl Trans R.
• Als trainer wist Pools zelfs vier kortebanen op rij te winnen. Zelf stuurde hij Tusee JL in Rotterdam naar de bloemen, een kleine week later won Josette Pools met Viva’s Limburgia in Sassenheim, waarna Pools zelf weer een dubbelslag sloeg met Blackpearl Trans R in achtereenvolgens Zwanenburg en Egmond aan den Hoef.
• Drie kortebanen werden gewonnen door leerlingpikeurs. Sven Schraal won al vroeg in het seizoen met Zero Option Lane in Assendelft, Josette Pools won zoals eerder vermeld met Viva’s Limburgia in Sassenheim en Christophe de Groote won met de imposante Pacha de la Frette in Hillegom.
• Eén keer dit seizoen boekte een pikeur een overwinning namens een collega. In Middenbeemster stond Lindsey Pegram haar plek achter Umberto vóór de derde omloop noodgedwongen af aan John de Leeuw, waarna de 53-jarige Hoofddorper uiteindelijk de ereronde reed.
• Opvallend is de goede tweede seizoenshelft van de paarden uit het entrainement van Cees Hetteling. De trainer uit Groenveld moest tot halverwege het seizoen wachten op zijn eerste zege, maar in Santpoort was het eindelijk raak met Attila. Daarna won hij nog vijf kortebanen met Cash Hammering, Attila (2), Qualva Nonantais en Zero Option Lane, die vlak voor het einde van het seizoen de overstap maakte van de stallen van Jan van Dooyeweerd naar Hetteling.

Deel 1: De winnende paarden

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.