Kan Andrea Swagerman huzarenstukje herhalen?

15 september 2012 09:03

Wat maakte Andrea Swagerman een fantastische indruk in Purmerend! Vanaf de tweede omloop moest hij elke rit vol aan de bak en in de finale had nog genoeg over om seriewinnaar Blackpearl Trans R te kloppen. Dit getuigt van veel snelheid, lucht en karakter! Alleen op basis daarvan verdient hij maandag vijf sterren in Medemblik. We hebben echter twijfels.

De kortebaan van Medemblik volgt wel erg snel na Purmerend. Bovendien viel zijn voorlaatste start in Schagen erg tegen, omdat de klinkers hem niet lagen. Frans van der Blonk heeft na zeges met Derek Effe (2009) en Diamond Wood (2011) wel een goede balans in Medemblik.

In de eerste omloop moet hij mogelijk direct scherp zijn. Power Hill wisselt fantastische ritten af met galoppades. In Schagen was hij met Wim van der Mespel fenomenaal in het voorwerk, trok dit door in de eerste rit, maar maakte daarna twee galoppades.

Magistrale wijze

Black Beauty Venus maakt een fantastisch debuutseizoen door. Hij is op papier de grootste uitdager van Andrea Swagerman. Zware klinkerbanen leken hem eerder niet te liggen. Zowel in Santpoort, De Lier als Schagen maakte hij te gemakkelijk een galoppade. In Wateringen en Noordwijk (weliswaar ook op klinkers, maar wel een vlakkere baan) won hij echter op magistrale wijze.

Ook deze favoriet heeft een zware dobber in de eerste omloop. Qualva Nonantais gaat het steeds beter doen. Donderdag in Purmerend maakte hij een uitstekende indruk in de eerste omloop, maar stuitte daarna op Blackpearl Trans R. Hij gaf deze merrie goed partij, maar moest wel het onderspit delven.

Ruud Pools brengt ook Revirade aan de start. In het voorwerk van Heemskerk sprong hij voortdurend. Pools ging met de hengst aan de slag, kreeg hem vlak en vloog vervolgens over de Marquettelaan. In Purmerend gaf hij dit optreden geen goed vervolg. Met een voorgift van vijf meter ging hij in de eerste omloop twee keer van de benen tegen Andrea Swagerman.

Ook Original Charm is in eigendom van Stal de Groningers. In Heemskerk liet hij in één rit iets zien dat leek op zijn debuutkoers in Wognum. Toen werd hij sterk tweede na in de finale twee keer van de benen te zijn gegaan. Ook in Heemskerk gooiden galoppades alsnog roet in het eten. De hoop is echter terug.

Trouw en snelheid

Amalia Beemd verraste in Schagen met een vijfde plaats. De merrie was trouw en toonde snelheid. Pikeur Martijn de Haan is echter onervaren op de kortebaan. Dat kan in de beslissende fase een nadeel zijn. In de eerste omloop treft hij Wala Alki, gefokt door de familie Alkemade uit de streek.

Ton Jeu is een paard dat het moet hebben van een bliksemstart. Dit in combinatie met de korte afstand en een loting met oneven nummers (de binnenbocht) kan hij gevaarlijk zijn. Tegenstander Slick Dreamcatcher oogde goed in het voorwerk van Hillegom, maar trof tijdens zijn debuut direct eindwinnaar Pacha de la Frette.

Cash Hammering won met vijf meter voorgift in De Lier. Vanaf de basisfafstand werd hij donderdag knap derde in Purmerend. Zephir is zoekende naar de vorm van eerder dit jaar. De startprocedure, normaal gesproken zijn kracht, lijkt nu zijn grootste tegenstander te zijn geworden. In de juiste vorm is dit een deelnemer met kansen. Tegenstander Woody Boko is een snelle kortebaner, maar maakt de laatste starts te gemakkelijk een fout.

Thuiswedstrijd

Eigenaartrainer Cees Dobber heeft een thuiswedstrijd. In het verleden scoorde hij goed op de kortebaan met Flirt d’Aunou en Yarban Starlake. Arvid Boko is nog niet zover. Ook Rob Meester heeft een thuiswedstrijd, al is hij buiten de Nieuwstraat  nooit actief op de kortebaan. De liefhebber vindt het prachtig om zich te laten zien aan het thuispubliek, maar zal met Goliath Tim geen hoge verwachtingen hebben.

ONZE TIP:

**** Andrea Swagerman en Black Beauty Venus
** Revirade, Zephir, Qualva Nonantais en Amalia Beemd
* Power Hill en Original Charm

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.