Kampioenen onder de loep: Ronny Brandt

9 oktober 2019 09:58

Hoewel de finale van het seizoen nog moet plaatsvinden, heeft Ronny Brandt de titel ‘Kortebaanpaard 2019′ al op zak. Met nog één kortebaan voor de boeg heeft de Italiaanse ruin zes punten voorsprong op tweevoudig Nederlands kampioen én titelverdediger Doc Holiday. Zodoende wordt de koers over de Keinsmerweg in ’t Zand één lange ereronde voor de trots van Michel Roggen.

Wanneer er voor de aanvang van het seizoen een mogelijkheid zou zijn geweest om in te zetten op de toekomstig ‘Kortebaner van het Jaar’ was de uitbetaling voor Ronny Brandt een flinke geweest. De Italiaanse ruin had een jaar eerder weliswaar de kortebaan van Sassenheim gewonnen, maar dat kwam eerder door een gunstig koersverloop dan dat hij het op eigen kracht had gedaan. Ook de finale van Heemskerk werd pas na bijloting gehaald. Alleen in Hoofddorp liep hij een bijzonder sterke koers en moest Southwind Raptor tijdens de finale tot de bodem om de ruin te kloppen. Veel vaker moest Ronny Brandt afhaken wanneer de toppers in het circuit echt gas gaven.

De winter bleek Ronny Brandt goed te hebben gedaan. In Wognum kwam hij voor het eerst dit seizoen aan de start en vanaf de eerste rit die hij op de Kerkstraat reed, maakte hij een prima indruk. Geen getreuzel meer bij de start, maar draaien en direct in de hoogste versnelling weglopen. Het is dat de paarden voor elke koers door de keurmeesters op identiteit worden gecontroleerd, anders zou je nog denken dat het een ander paard betrof. Enkel Chaman Rapida wist de herboren Ronny Brandt een rit af te snoepen en met groot machtsvertoon pakte hij de winst.

Metamorfose

Zijn pikeur John de Leeuw was na afloop van de koers erg te spreken over de metamorfose van Ronny Brandt. “Hij is fanatieker en frisser. Vorig seizoen liep hij regelmatig in de prijzen, maar hij miste net even dat fijne tegen de betere paarden. Hij deed altijd z’n best en gaf altijd goed partij, maar hij had het net niet in de laatste meters. Vandaag heeft hij bewezen dat hij het wel heeft en was hij echt heel sterk. Ik heb hem nog niet zo meegemaakt.”

Het bleek de opmaat voor een fantastisch seizoen. In Sassenheim verloor hij weliswaar de finale van een ongeëvenaarde Eliot Charisma, maar toonde Ronny Brandt een ongekende vechtlust. Hij kwam tegen Boucher le Blanc, Chaman Rapida en Blackpearl Trans R telkens op achterstand, maar wist zich elke keer terug te vechten en na een kamprit de volgende omloop te bereiken. Hoewel hij niet won, leverde hij op de Teijlingerlaan wellicht zijn sterkste prestatie van het seizoen.

In Sassenheim liep Ronny Brandt wellicht zijn sterkste koers van het seizoen.

In Egmond aan den Hoef zat in tegenstelling tot de de koers in Sassenheim het koersverloop wel mee en pakte hij onaangevochten de bloemen. Ronny Brandt startte daarom als één van de grote favorieten voor het veroveren van de Nederlandse titel, maar uitgerekend in Santpoort liep hij zijn minste koers van het seizoen. Puur op karakter haalde hij nog wel de vierde omloop, maar toen de koers in zijn definitieve plooi viel, gaf Ronny Brandt niet thuis en finishte hij enigszins teleurstellend als vierde. Zijn pikeur John de Leeuw gaf later aan dat de ruin de weken voor de koers te kampen had gehad met wat kleine pijntjes en niet optimaal had kunnen trainen.

Keerzijde

Op de Teselaar in Bemmel pakte Ronny Brandt de draad weer op. Doc Holiday en Eliot Charisma waren vooraf de te kloppen paarden, maar het was Ronny Brandt die in Bemmel zijn derde zege van het seizoen boekte. Zege nummer vier volgde twee weken later in Middenbeemster, waar de Italiaan na een razend spannende koers Fip Junior tijdens de finale maar net achter zich wist te houden. Het succes had ook zijn keerzijde. Door de zege passeerde Ronny Brandt de winsomgrens van vijftien mille en moest voortaan verder met een leerlingpikeur. Dat werd Mats Wester, die tijdens het prijzenfestival in Purmerend voor het eerst met de ruin in baan verscheen. Tijdens de tweede omloop gaf de nieuwe combinatie uitstekend partij aan Calistokingsdeep, wist zelfs de eerste rit na veel strijd te winnen, maar moest uiteindelijk na een kamprit toch het edele hoofd buigen voor de latere winnaar.

Ook in Enkhuizen werd het duo al snel uitgeschakeld. Tijdens de eerste omloop moesten ze het opnemen tegen Doc Holiday, die die middag van een andere planeet leet te komen. Ronny Brandt verweerde zich kranig, maar was simpelweg niet opgewassen tegen zoveel geweld. Door de snelle uitschakeling én de uiteindelijke zege van Doc Holiday kwam de koppositie in het klassement ‘Kortebaanpaard 2019′ onder druk te staan. De ruin moest daarom in elk geval winnen in Roden om daarna de klus in ’t Zand te klaren.

In Roden boekte Ronny Brandt, dit keer met leerlingpikeur Mats Wester op de sulky, zijn vijfde zege van het seizoen.

De eerste opdracht lukte; de tweede bleek niet meer nodig. Met Wester op de sulky pakte Ronny Brandt op de Brink zijn vijfde zege van het seizoen. Omdat Doc Holiday in Lisse buiten de punten bleef, verzekerde Ronny Brandt zich van het kampioenschap. Was de Italiaan dit seizoen het snelste paard op de baan? Nee, iets wat John de Leeuw en eigenaar Michel Roggen zullen beamen. Was Ronny Brandt dit jaar het beste paard op de baan? Volmondig ja. Wat de Italiaan aan snelheid tekort kwam, compenseerde hij met een niet aflatende vechtlust. Dit in combinatie met zijn belangrijkste kwaliteit, Ronny Brandt was het gehele seizoen op vrijwel geen enkele fout te betrappen, maakt van hem een gedenkwaardige kampioen.

Was Ronny Brandt dit seizoen het snelste paard op de baan? Nee. Was Ronny Brandt dit jaar het beste paard op de baan? Volmondig ja.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.