Kampioenen onder de loep: John de Leeuw

2 oktober 2019 15:17

John de Leeuw stond dit seizoen op eenzame hoogte. Hij won dit seizoen maar liefst tien kortebanen en verzekerde zich al tijdens de eerste omloop van Enkhuizen van z’n zevende kampioenschap op de kortebaan. Het is niet vaak voorgekomen dat een kampioen al zo vroeg voor het einde van het seizoen bekend was. 

Vorig jaar kon John de Leeuw zich geen moment mengen in de strijd om het kampioenschap bij de pikeurs. Met lede ogen moest hij toezien dat Lindsey Pegram en Manon Pools onderling de prijzen verdeelden. De Leeuw finishte achter John Dekker op de vierde plaats in het pikeursklassement, een bittere pil na vier opeenvolgende kampioenschappen. Maar De Leeuw kwam terug. En hoe! Hij draaide zijn beste seizoen ooit. Tijdens zestien (!) van de 24 verreden kortebanen haalde hij de finale, waarvan hij er tien won.

Opvallend is dat dit seizoen anders verliep dan de vorige seizoenen waarin De Leeuw kampioen werd. Voorgaande seizoenen was De Leeuw vooral tijdens de eerste kortebanen van het seizoen succesvol en legde daarmee de basis voor zijn titel. Dit seizoen verliep precies andersom. Sinds de kortebaan van De Lier op zaterdag 24 augustus haalde De Leeuw negen keer achtereen minimaal de finale. Aan deze reeks kwam in Lisse een einde en finishte hij als derde met Chief One.

Select gezelschap

Sinds de Tweede Wereldoorlog wist slechts een select gezelschap tien keer te winnen in één seizoen. Dat zijn Ruud Pools (1995 en 1997), Huib van den Heuvel (1999) en Manon Pools (2008). Wanneer het John de Leeuw lukt om in ’t Zand zijn elfde seizoenszege te boeken, komt hij op gelijke hoogte met Jan Kruithof (1946), Jan Wagenaar (1958), Ruud Pools (1996) en Aad Pools (2012), die ook eens elf keer zegevierden in één seizoen. Guus Knijnenburg kwam in 1955 mede dankzij tien overwinningen van O Marijke uit op twaalf overwinningen in één seizoen. Absolute recordhouder is Jan van Leeuwen jr., die in 1934 veertien kortebanen won. Daarbij moet worden aangetekend dat dat seizoen 64 (!) kortebanen werden verreden.

Met Ronny Brandt, hier in actie op de ‘Hoever S’ in Egmond aan den Hoef, won John de Leeuw dit seizoen maar liefst vier kortebanen.

Ronny Brandt was dit seizoen het zogenaamde bankpaard van De Leeuw. Tijdens de zes keer dat de combinatie samen in actie kwam, haalden ze vijf keer de finale. Dat leverde vier overwinningen op (Wognum, Egmond aan den Hoef, Bemmel en Middenbeemster); alleen in Sassenheim werd de eindstrijd verloren. Ook met Panic Launcher haalde De Leeuw flink wat punten binnen. De even grillige als snelle merrie won in Warmond en De Lier en finishte als tweede in Heemskerk en Purmerend.

Archange de Jiel en Chief One bezorgden De Leeuw samen vier overwinningen. Beide paarden groeiden onder trainer Jaap van Rijn in het seizoen en boekten hun zeges pas in de maanden augustus en september. Zo was Archange de Jiel de sterkste in Beverwijk en Medemblik, terwijl Chief One sterk won in Schagen en Hillegom. De Leeuw behaalde met McSpirit twee tweede plaatsen in Hillegom en Roden. Verder hielpen Calvados Chess (2e in Hoofddorp), Voltigeur d’Amour (3e in IJmuiden) en Barbert (4e in Middenbeemster) De Leeuw op weg naar z’n zevende kampioenschap.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.