Kampioenen onder de loep: Jaap van Rijn

22 oktober 2019 14:01

Van alle kampioenen die in ’t Zand werden gehuldigd, was de titel van Jaap van Rijn wellicht het meest bijzonder. Met zijn 24 jaar is Van Rijn veruit de jongste winnaar van het kampioenschap bij de trainers sinds de eerste uitreiking in 2011. De kans is daarnaast uiterst klein dat er ooit nog een jongere winnaar van dit klassement zal komen.

Tijdens de tweede podcast die de redacteuren van Kortebaandraverijen.nl dit jaar opnamen wordt Jaap van Rijn de opvolger van Aad Pools genoemd. Van Rijn heeft enkele dagen eerder bijzonder veel indruk gemaakt in Wognum met Chief One en de deelnemers aan het opgenomen gesprek voor de website zijn lyrisch. Ze tonen zich ook schuldbewust, want tijdens een belrondje langs alle stallen voor de Kortebaanspecial van het weekblad Draf & Rensport is Van Rijn over het hoofd gezien. Een verkeerde inschatting, zo zal later in het seizoen blijken.

In Wognum stal Jaap van Rijn de show met Chief One. De vijfjarige finishte uiteindelijk na een adembenemende strijd als vierde.

Michel Roggen durft het aan om twee van zijn nieuwe aanwinsten, Archange de Jiel en Chief One, te stallen bij de op dat moment 23-jarige trainer. Het blijkt een schot in de roos. Beide paarden tonen direct aanleg en zijn al snel op een niveau dat ze kunnen meestrijden om de overwinning. Desondanks zit het tijdens de eerste kortebanen van het seizoen niet mee. Na een vierde plaats in Wognum en derde plaats in Warmond treft Chief One in zijn daaropvolgende starts tijdens de eerste omloop achtereenvolgens Eliot Charisma en Doc Holiday en wordt twee keer kansloos uitgeschakeld. In Beverwijk en Voorschoten haalt hij de vierde omloop, maar maakt op het moment dat de prijzen worden verdeeld een uitgebluste indruk en finisht twee keer als vierde.

Onvermoeibaar

Archange de Jiel gaat het beter af. De negenjarige ruin is in Wognum tijdens de eerste omloop kansloos tegen Calistokingsdeep, maar haalt in zijn tweede start de finale van Venhuizen. Na vroege uitschakelingen in Egmond aan den Hoef en Santpoort bezorgt hij Van Rijn in Beverwijk zijn eerste zege op de kortebaan. Hoewel John de Leeuw de ruin door de eerste drie omlopen loodst, is het Van Rijn die zijn pupil uiteindelijk naar de zege rijdt. Nadat hij zichzelf heeft geloot, kiest De Leeuw voor Chief One en geeft hij Archange de Jiel over aan zijn trainer. Een misvatting, want de ruin is tijdens de vierde omloop duidelijk de bovenliggende partij. Tijdens de finale maakt Archange de Jiel het karwei gedecideerd af.

De twee kampioenen van Jaap van Rijn in beeld. Chief One (links) legt het in Beverwijk duidelijk af tegen Archange de Jiel met Van Rijn zelf op de sulky.

Voor Chief One keert in Schagen het tij. Waar hij eerder dat seizoen conditioneel tekort lijkt te schieten, vecht hij zich tijdens de finale onvermoeibaar langs Calistokingsdeep. Een tweede zege volgt een kleine twee weken later, wanneer hij het prijzenfestival van Purmerend links laat liggen en veruit de sterkste is in Hillegom. Archange de Jiel is op dat moment drie keer achter elkaar als derde geëindigd en geeft drie dagen na Hillegom het seizoen van zowel Michel Roggen als dat van Jaap van Rijn nog meer glans door te winnen in Medemblik. Chief One noteert daarna een finaleplaats in Enkhuizen en sleept met een derde plaats in Lisse het kampioenschap definitief binnen.

In ’t Zand doet het lange seizoen zich voelen en worden Archange de Jiel en Chief One al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Dat hun tegenstanders Dutch Buitenzorg en Gaya Vip uiteindelijk respectievelijk eerste en derde worden verzacht de pijn. Het seizoen was wellicht één koers te lang, maar desondanks is het Van Rijn gelukt om beide paarden vrijwel een heel seizoen in vorm te houden. Een knappe prestatie!

Trots

Er kunnen vraagtekens worden gezet bij de waarde van het kampioenschap van Van Rijn. In eerste instantie leek Hans Bot op weg naar zijn vierde kampioenschap op rij, maar de gewezen kampioen besloot door omstandigheden halverwege het seizoen te stoppen met zijn entrainement. Hij bracht zijn paarden onder bij Sjaak Snoek en Jan Thijs de Jong, die beiden aan een opmars begonnen in het trainersklassement. Het wegvallen van Bot plaveide de weg voor Van Rijn, die met een flinke voorsprong op Appie Bosscha de titel binnenhaalde.

Toch mag het kampioenschap van Van Rijn niet worden onderschat. Buiten het feit dat hij twee uitstekende sprinters in de baan bracht, heeft de sport jonge talenten als Van Rijn heel hard nodig. Hoewel pas 24 jaar, is zijn palmares indrukwekkend. Zo won hij al eens de Derby der driejarigen op Duindigt en staat zijn naam sinds enkele weken op de erelijst van de ‘4,5 kilometer van Alkmaar’, de langste koers van Europa. De kortebaansport mag trots zijn met een kampioen als Jaap van Rijn.

De kortebaansport mag trots zijn met een kampioen als Jaap van Rijn.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.