Kampioenen onder de loep: Bo Sprengers

6 oktober 2019 11:18

Van alle klassementen die bij de kortebaan worden bijgehouden, was die om het kampioenschap bij de leerlingen het afgelopen seizoen het minst spannend. Bo Sprengers won de eerste kortebaan van het seizoen in Assendelft en bouwde daarna gestaag haar voorsprong uit. Het betekende haar tweede leerlingkampioenschap op rij.

Met een tweede opeenvolgende titel houdt Sprengers een traditie in ere. Ze is sinds 1998, het jaar waarin voor het eerst een klassement voor leerlingpikeurs werd opgemaakt, de zevende die zijn of haar titel met succes verdedigt. Eerder lukte dat Robin Bakker (2002 en 2003), Manon Pools (2005 en 2006), Christophe de Groote (2011 en 2012), Denise Pennekamp (2013 en 2014) en Danny den Dubbelden (2015 en 2016). Volgend seizoen gaat Sprengers op jacht naar Lindsey Pegram, die tussen 1999 en 2001 zelfs driemaal op rij beslag legde op de leerlingentitel.

Met vier overwinningen draaide Bo Sprengers een uitstekend seizoen. Ze won drie keer met Doc Holiday (Assendelft, Venhuizen en het Nederlands kampioenschap in Santpoort) en maakte met Calistokingsdeep in Purmerend het kwartet vol. Daarmee is ze de op één na succesvolste leerlingpikeur sinds 1998. Met vier zeges kwam ze in elk geval op gelijke hoogte met Lindsey Pegram, die in 2001 ook vier kortebanen won. Daarbij moet worden vermeld dat Pegram dat seizoen te maken kreeg met een maximum van vijf overwinningen van een leerlingpikeur op de kortebaan en ze haar plek achter de dat seizoen ongenaakbare Mister Diamond na een overwinning in Heemskerk moest overgeven. Voor Sprengers liggen de zaken anders. Door een wijziging in de reglementen worden het aantal overwinningen van een leerlingpikeur op de korte- en langebaan tegenwoordig bij elkaar opgeteld. Pas bij een gecombineerd aantal van dertig overwinningen verliest ze haar status van leerlingpikeur. Haar teller staat momenteel op twaalf; zes overwinningen op zowel de korte- als de langebaan.

Hattrick

Wanneer het de leerlingkampioene lukt om in ’t Zand te winnen, brengt ze haar seizoenstotaal op vijf, net zoveel als Robin Bakker in 2003. Bakker won dat seizoen twee kortebanen met Super Can Read (Sassenheim en Schagen) en met Mr Postman (Hoogkarspel) en Randy Boszorg (Zandvoort). In Roden startte hij met Merengue Sole, maar toen zijn beide paarden tijdens de derde omloop tegen elkaar lootten, gaf hij de leidsels over aan Ruud Pools. Deze wist wel raad met dat buitenkansje en won de koers namens Bakker over de Brink.

Sprengers haalde het overgrote deel van haar punten uiteraard met Doc Holiday. Na de kortebaan van Lisse heeft ze 278 punten vergaard, waarvan 179 (waarvan 90 bonuspunten) met de tweevoudig kampioen van Nederland. Verder behaalde ze vierde plaatsen met Fullrich v Assum (Venhuizen) en Tador Dry (Medemblik) en won ze zoals eerder beschreven met Calistokingsdeep in Purmerend. Aangezien ze haar status van leerlingpikeur voorlopig nog niet zal verliezen en Doc Holiday heeft aangetoond ook te kunnen winnen met een starthandicap, ligt volgend jaar een derde opeenvolgend kampioenschap voor het grijpen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.