Jaap van Rijn: ‘De mooiste om te winnen’

7 september 2014 11:26

Negentien jaar is hij pas, maar wel de nieuwe kampioen van Nederland. Samen met Zero Option Lane vloog leerlingpikeur Jaap van Rijn in Voorschoten imponerend naar de zege. De combinatie verloor, ondanks een starthandicap, dravende geen rit en legde verdiend beslag op de Nederlandse titel. Jaap van Rijn genoot zichtbaar van het succes. “Dit is de mooiste om te winnen.”

Nadat Zero Option Lane eerder dit seizoen in Egmond aan den Hoef met het nodige geluk, de ruin werd na de derde omloop bijgeloot, de kortebaan over de ‘Hoever S’ had gewonnen, moest Lindsey Pegram haar plek achter hem afstaan. De ruin passeerde met zijn overwinning de maximale seizoenwinsom voor paarden met een totale winsom van meer dan 24 duizend euro en Pegram moest op zoek naar een leerlingpikeur. Ze kwam uit bij Jaap van Rijn, haar collega bij het entrainement van Hugo Langeweg.

Vanaf het eerste moment klikte het tussen Van Rijn en de nieuwe kampioen van Nederland. Van Rijn was erg te spreken over de trots van De Vrienden van Wim van Schaik. “Het is een heerlijk paard. Ik had nog nooit op een kortebaan gereden, voordat Lindsey mij voor hem vroeg. Het kostte niet veel moeite om het te leren, want Zero Option Lane weet precies wat hij moet doen. In feite heeft hij mij leren kortebanen.”

Indruk

In Voorschoten kwam de combinatie voor de zesde keer samen in actie. Tijdens eerdere starts maakte de combinatie indruk, maar wist dit niet te verzilveren in bijvoorbeeld een podiumplaats. “In tegenstelling tot eerdere kortebanen zat de loting vandaag enigszins mee”, beschouwde Van Rijn de koers na. “Zodoende kon hij zijn klasse bewaren tot de ritten waarin het echt nodig was. Zijn start is ongeëvenaard. Hoewel we vijf meter moesten geven op Edo Venus, lagen we er eigenlijk bijna direct na de start naast. En onderweg heeft hij genoeg dadendrang om het karwei af te maken.”

Op één moment na kwam de combinatie niet in de problemen. Uitgerekend tijdens de eerste rit van de finale ging Zero Option Lane te vroeg van start. “Naar mate de middag vorderde, ging het meer moeite kosten. Hij is wat eigenwijs en heeft dan de neiging om zich te snel te laten vallen in het startvak. Tijdens de tweede rit ging het prima, maar tijdens de kamprit gebeurde het weer. Ik denk dat het maar weinig scheelde of we waren opnieuw te vroeg gestart.”

Zero Option Lane mag zich relatief kort de nieuwe kampioen van Nederland noemen. Volgend jaar staat het Nederlands kampioenschap gepland in Wognum, al vroeg in het seizoen van 2015.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.