Is ‘mister kortebaan’ dit seizoen te stoppen?

6 juli 2012 11:06

Aad Pools rijgt momenteel de overwinningen aaneen en brengt in Warmond met Black Beauty Venus opnieuw de favoriet aan de start. Ook Giovanni dichten wij deze status toe, zeker omdat Wim van der Mespel de achterstand in het pikeursklassement niet verder wil laten oplopen. De huidige kortebaankampioen snakt naar een overwinning.

Stal Aad Pools draait dit seizoen als nooit tevoren. Ook in Warmond brengt ‘mister kortebaan’ verschillende kanshebbers aan de start.  Daarvan zijn Black Beauty Venus en Tusee JL de twee favorieten van de stal. Laatstgenoemde won bijzonder sterk de seizoenouverture in Helmond en bijna een maand geleden de koers in Rotterdam. In Zwanenburg moest Tusee JL het echter afleggen tegen een talentvolle vierjarige, die met maar liefst tien meter voorsprong op de zesvoudig kortebaanwinnaar mocht starten. Zeker op een parkoers van 275 meter, zoals ook op de Herenweg, is dat een enorme afstand om in te halen.

Daarom dichten wij Black Beauty Venus grotere kansen toe. De zevenjarige ruin werd tweede in Assendelft en ongelukkig derde in Amsterdam-Noord. Tijdens zijn laatste start in Sassenheim liep hij wederom een sterke koers, maar was de ontketende stalgenoot Viva’s Limburgia tijdens de derde omloop een maatje te groot. Black Beauty Venus heeft laten zien over de juiste kortebaaneigenschappen te beschikken en is toe aan een overwinning.

Giovanni is een deelnemer om serieus rekening mee te houden. De machtige hengst werd vorig jaar tweede tijdens het Nederlands kampioenschap in Bemmel en in Hillegom. Met een sterke zege in Lisse nestelde Giovanni zich definitief in de kortebaantop. Dit seizoen kwam hij slechts één keer in actie. In Venhuizen liet hij zien waar toe hij in staat is, maar toen was Viva’s Limburgia een maatje te groot. Een derde plaats bleek toen het hoogst haalbare. Ook Zalvador Spendic moest in Venhuizen zijn meerdere erkennen in de beste kortebaner van de laatste tien jaar. De grillige vosruin liep echter strakker dan ooit naar een tweede plek op de Westerbuurt. In zijn daarop volgende starts wist hij echter niet meer te overtuigen, hoewel hij tweemaal werd verslagen door uitstekende kortebaners (Black Beauty Venus en Zephir). Krijgt Zalvador Spendic het op zijn heupen, is hij een kwaaie tegenstander.

Wisselvallig

Op de Herenweg verschijnen zaterdag ook twee oud-winnaars in Warmond aan het vertrek. Zam Avon heeft na zijn verrassende zege twee jaar geleden nauwelijks meer weten te overtuigen op de kortebaan. Met zijn vorm zit het wel goed. Twee weken geleden won hij op de langebaan in Wolvega. Umberto won dit seizoen al sterk in Amsterdam-Noord en werd twee weken later moegestreden vierde in Sassenheim. Samen met Lindsey Pegram vormt Umberto een ijzersterke combinatie, die het vooral van een bliksemsnelle start moet hebben.

Zero Option Lane maakt tot dusver een wisselvallig seizoen door. Dravende kan hij zich met iedereen meten, maar de kortebaantroef van trainer Jan van Dooyeweerd heeft regelmatig problemen met de startprocedure. Klasse heeft de zesjarige ruin genoeg. De trots van de Vrienden van Wim Schaik won dit seizoen in Assendelft en werd tweede in Rotterdam. Tijdens zijn ‘mislukte’ starts in Amsterdam-Noord en Zwanenburg werd hij toch nog vijfde. Zero Option Lane als winnaar van de kortebaan tippen is een riskante onderneming, waar wij ons niet aan wagen. De erelijst van de viervoudig kortebaanwinnaar is echter te fraai om hem zomaar te vergeten.

Koersverloop

Met zo’n sterk deelnemersveld is een gunstig koersverloop een must. Ipse Lb en Zephir mogen echter al direct aan de bak. Hun onderlinge confrontatie is met voorsprong de mooiste rit van de eerste omloop. Zephir startte dit seizoen drie keer vanaf de basisafstand en eindigde even zovele keren bij de eerste drie. Een overwinning zat er dit seizoen nog niet in. Een asfaltbaan van 275 meter lang is voor Zephir het ideale parkoers om zijn eerste zege van 2012 binnen te slepen. Dan moet hij echter wel eerst afrekenen met Ipse Lb. De Italiaanse ruin heeft de naam een leegloper te zijn, maar daar was tijdens zijn laatste start in Sassenheim niets van te merken. Hoewel de pupil van trainster Caroline Aalbers een pittig koersverloop voor zijn kiezen kreeg, behaalde hij op de Teylingerlaan een prima tweede plaats. De winnaar van de rit gaat absoluut een rol spelen in het verdere verloop van kortebaan, maar heeft dan al een flink jasje uit moeten doen.

Met zo’n lijst aan kansrijke paarden lijkt een verrassing bijna uitgesloten. Toch hebben zeker de paarden die starten vanaf 270 meter zeker een kans. Zo liep Wonderful in Venhuizen een sterke koers en schakelde zelfs oud-Nederlands kampioen Yke Starlake uit. Toch heeft hij in zijn daarop volgende starts de verwachtingen nooit kunnen waarmaken. Appie Swagerman mist misschien de absolute kortebaanspeed, maar kan met een gunstig koersverloop en de steun van de huidige kortebaankampioen Wim van der Mespel wellicht voor een stunt zorgen. Boshoevens Emily wist in Sassenheim dravende een rit te winnen van Black Beauty Venus, maar viel in zijn volgende start in Zwanenburg ronduit tegen. Dat Wim van Buijtene kan stunten in Warmond bewees hij twee jaar geleden met Zam Avon. Ook Original Charm is een paard om rekening mee te houden. Tijdens zijn debuut in Wognum werd hij direct tweede. De grote Fransman maakte in zijn volgende starts echter steeds galoppades. We gaan er vanuit dat de stal van Cees Hetteling zoekt naar een oplossing.

ONZE TIP:

**** Giovanni en Black Beauty Venus
*** Tusee JL en Zephir
** Zero Option Lane, Umberto en Ipse LB
* Zalvador Spendic

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.