Iper Flying eerste favoriet van het seizoen

8 mei 2014 19:01

Het gaat weer beginnen! Zaterdag start in Assendelft het kortebaanseizoen van 2014 en het belooft direct een waar spektakelstuk te worden. Van de 24 paarden die op de Dorpsstraat deelnemen, wonnen er maar liefst 11 in het verleden een kortebaan. Onder de starters ook Viva’s Limburgia en Zero Option Lane, de winnaars van Assendelft in respectievelijk 2011 en 2012. Black Beauty Venus, de winnaar van vorig jaar, is helaas uitgeloot. Onze favoriet is echter een trainingsmaatje van de titelverdediger: Iper Flying.

De Italiaanse ruin kende vorig seizoen een stormachtig begin van zijn kortebaancarrière. Na twee derde plaatsen in De Lier en Middenbeemster verhuisde hij naar kampioenstrainer Aad Pools, die direct met hem won in Heemskerk. Daarna volgde een ietwat gelukkige zege in Medemblik, waar hij na de derde omloop werd bijgeloot. De tienjarige ruin heeft een enorme snelheid, maar toonde zich ook niet de gemakkelijkste in het startvak. Desalniettemin imponeerde hij toen met ongelooflijke inhaalraces tijdens de finaleritten. Wanneer Iper Flying soepel van start komt, heeft hij genoeg klasse om het karwei af te maken.

De concurrentie is echter niet mals. Zijn grootste uitdager lijkt Viva’s Limburgia, in Assendelft weer herenigd met Manon Pools. Hoewel de jaren inmiddels beginnen te tellen, de nu elfjarige ruin debuteerde al in 2008 in Assendelft, blijft hij een klasbak pur sang. Een klasbak die overigens wel zijn dag moet hebben, want op de vorm van de succesvolste kortebaner van de laatste 25 jaar is doorgaans geen pijl te trekken. Wat we wel zeker weten, is dat rijder Manon Pools niets aan het toeval heeft overgelaten aangaande de voorbereiding op weg naar de eerste kortebaan van het jaar. Drie jaar geleden wierp dat zijn vruchten af en won de vijftienvoudig kortebaanwinnaar met een imponerende overmacht. Kan Viva’s Limburgia dit huzarenstukje nog eens herhalen?

Afrekenen

Uiteraard is ook Ruud Pools weer van de partij met de paarden van Cees Hetteling. Zowel Evison als Qualva Nonantais wisten in het verleden een kortebaan te winnen. Met laatstgenoemde wil de trainer uit Groenveld afrekenen met het ongelukkige vorige seizoen, toen blessures roet in het eten gooiden. De Fransman heeft snelheid, maar won echter nog nooit vanaf de basisafstand. Evison won vorig jaar na een ware slijtageslag in Beverwijk. In zijn daaropvolgende starts leek hij echter niet meer optimaal en sprong te vaak vlak na de start in galop. De rust tijdens de wintermaanden lijkt de nieuwste aanwinst van Stal de Groningers goed te hebben gedaan, want tijdens de 1100 meterkoersen in Alkmaar maakte de Zweed een kleine maand geleden een frisse indruk. Beide paarden hebben overigens wel loodzwaar geloot. Evison moet het opnemen tegen viervoudig kortebaanwinnaar Andrea Swagerman, maar heeft daarbij wel het voordeel van het voordraaien bij de start. Qualva Nonantais moet ‘achterom’ bij Capital C, met Wim van der Mespel op de sulky een geduchte tegenstandster. De merrie werd vorig jaar bij haar debuut derde in Stompwijk, maar vergooide daarna haar kansen door galoppades.

Zazou Enzelens won tijdens de Kortebaandag zowel zijn serie als de finale van de 1100 meterkoers. De achtjarige ruin liep vorig jaar regelmatig in de prijzen, maar wist geen enkele finale te halen. Gezien zijn vorm in Alkmaar is de pupil van trainer Rob de Vlieger in staat om voor een verrassing te zorgen. Ook Yankee Attack was tijdens de Kortebaandag in Alkmaar succesvol. Met Charles de Leeuw, één van zijn eigenaren, won de ruin de koers voor gelegenheidsrijders. Vorig jaar was Yankee Attack met zijn niet aflatende strijdlust één van de smaakmakers op de kortebaan. Beide paarden worden gereden door Jan Thijs de Jong, die op de kortebaan, in tegensteling tot de langebaan, nog steeds als leerlingpikeur te boek staat.

Debuut

Eén van de hoogtepunten van de eerste omloop is de rit tussen Timmy H en Attila. Timmy H won vorig jaar de kortebaan in Purmerend en versloeg toen op weg naar de zege zijn tegenstander van aanstaande zaterdag. Dat deed hij overigens met een startvoorgift van tien meter, maar in Assendelft is dit verschil teruggebracht naar ‘slechts’ vijf meter. Dat biedt kansen voor zesvoudig kortebaanwinnaar Attila, die absoluut niet zou verrassen met een klassering bij de eerste vier. Zijn trainer Cees Hetteling heeft aangegeven dat Attila het dit jaar moet hebben van de eerste kortebanen van het seizoen, dus de zevenjarige ruin zal in Assendelft optimaal geprepareerd aan de start verschijnen.

Zes deelnemers maken zaterdag in Assendelft hun debuut. Daarbij zijn we extra geïnteresseerd in de verrichtingen van de twee vierjarige debutanten, Anabaa Blue en Damar Boko. De trainers van deze rookies, respectievelijk Hans Bot en Piet van der Kolk, zijn enthousiast, maar zullen allebei erkennen dat winnen tijdens de eerste start op een kortebaan een bijna onmogelijke opgave is.

Zero Option Lane gaat zaterdag voor een bijzondere hattrick. De achtjarige ruin haalde tijdens de afgelopen twee edities de finale, waarvan het de eerste won en vorig jaar verloor. Afgelopen winter maakte hij de overstap naar het entrainement van Hugo Langeweg wat wellicht een positieve invloed op hem heeft. Vorig jaar versloeg Zero Option Lane na een ideaal koersverloop onze favoriet Iper Flying tijdens de finale in Roden. Wanneer de trots van de ‘Vrienden van Wim van Schaik’ de vorm heeft, doet hij zeker mee om de zege.

Haute equipe LOGOa 600
Toonaangevend adviesbureau binnen de publieke sector op het terrein van complexe organisatorische, juridische, ruimtelijke en financiële vraagstukken.
www.haute-equipe.nl[email protected]

ONZE TIP: 1. IPER FLYING 2. VIVA’S LIMBURGIA 3. EVISON 4. ZERO OPTION LANE
Outsiders: Zazou Enzelens, Qualva Nonantais, Yankee Attack en Attila

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.