‘In één keer raak’- winnende debutanten (9)

5 mei 2021 11:03

Over het algemeen hebben paarden even de tijd nodig om te wennen aan de kortebaan. Toch gebeurde het de afgelopen jaren regelmatig dat een debutant direct won. Wie waren deze deelnemers en hoe verging het ze verder? We doken 35 jaar terug in de tijd en maakten het volgende overzicht. Deel 9: van de gelukkige Willie Luciano tot de kansloze Le Dream.

Het kon niet anders dat Apella Cane de kortebaan van Schagen, op 1 september 2008 het decor van het Nederlands kampioenschap, ging winnen. De vierjarige merrie van trainer Aad Pools en eigenaar Peter Aleman verkeerde na overwinningen in Zandvoort, Wateringen, Santpoort en De Lier in een bloedvorm en was de grote favoriet.

Willie Luciano was juist een verre outsider. De vierjarige merrie stond voor haar debuut en was daarom vierde keus van trainer Cees Hetteling, die de koers over de Nieuwstraat als zijn thuiswedstrijd beschouwt. Staltoppers Neeroson en Winsome Bo Bo waren voor eerste man John de Leeuw en Way Out werd gereden door John Dekker. Wim van der Mespel had enkel een ritje met Timothy’s Way in het vooruitzicht en ontfermde zich daarom over Willie Luciano.

Willie Luciano (rechts) is tijdens de halve finale veel te sterk voor Wala Alki. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Het werd een droommiddag voor Van der Mespel. Hij loodste zijn beide deelnemers naar de halve finale en haalde uiteindelijk de eindstrijd met Willie Luciano. Tegenstander tijdens de finale was zoals verwacht Apella Cane, maar helaas kwam het niet aan op een confrontatie op snelheid. Drie finaleritten leverden drie galoppades op, waarbij Willie Luciano de gelukkigste was. Het kon haar achterban weinig schelen, want hun vierjarige merrie was kampioen van Nederland!

In 2009 lukte het Willie Luciano niet om een kortebaan te winnen, maar schreef ze wel historie door zonder ook maar één overwinning het klassement ‘Kortebaanpaard 2009’ op haar naam te schrijven. In 2010 verhuisde ze naar het entrainement van Rob de Vlieger, waarna ze met Robin Bakker op de sulky won in Santpoort. Uiteindelijk liep ze in dienst van Caroline Aalbers in 2012 haar laatste kortebaan.

Verbloemen

United Spirit toonde zich tijdens zijn eerste start op de kortebaan op 2 mei 2009 niet echt handig in het startvak. Dat de hengst uiteindelijk een plekje heeft veroverd in dit overzicht mag een klein wonder heten. Eenmaal op stoom was de pupil van trainster Caroline Aalbers niet te stoppen. Daarbij was de combinatie met John Dekker op de sulky gelukkig met de loting. In alle omlopen kregen ze het oneven nummer toebedeeld, wat United Spirit’s handicap -de draai rechtsom- verbloemde.

United Spirit in actie op de Dorpsstraat in Assendelft, waar hij bij zijn debuut met een uitbetaling van bijna 70 tegen één won. (Foto: Nico Visser)

Van een gestolen overwinning was allerminst sprake. Na Vaomi Boko (Andries van der Blonk) en Vanitas d’Echo (Cees Imming) rekende United Spirit sterk af met Neeroson (John de Leeuw) en Willie Luciano (Lindsey Pegram). Tijdens de finale tegen Timothy’s Way verdiende United Spirit definitief zijn sporen. Na de eerste rit gewonnen te hebben, verprutste hij de start van de tweede door wederom in botsing te komen met de middelste startpaal. In plaats van een startvoordeel van vijf meter keek United Spirit tegen een achterstand aan van acht meter. Dekker durfde het echter wel aan om er voor te rijden en maakte in een oogwenk de achterstand op de beste sprinter van Nederland goed en won de koers. Een onwaarschijnlijke prestatie.

In de drie starts na zijn overwinning werd hij in Wognum, Helmond en Zandvoort vroeg uitgeschakeld. Na de koers over de Zeestraat werd zijn sprintloopbaan beëindigd voordat deze goed en wel was begonnen.

Verjaardag

Wim van der Mespel zal zelden een mooiere verjaardag hebben gevierd dan op 12 juni 2009. De hoefsmid nam die middag deel aan de eerste kortebaan van Helmond en reed allebei zijn deelnemers naar de finale. Met Tarzan Weber was dat geen verrassing. De pupil van trainster Caroline Aalbers had eerder dat seizoen gewonnen in Wognum en verkeerde in een prima vorm.

Dat Van der Mespel ook Yours or mine naar de eindstrijd loodste was daarentegen een surprise van de bovenste plank. De vierjarige merrie van trainer Jos van Koolwijk maakte voor het eerst kennis met de kortebaan en kreeg met Vulcano Boshoeve (John Dekker) en Viva’s Limburgia (Manon Pools) tegenstanders van formaat. De debutante wist de felle aanvallen af te slaan en haalde de finale, wat een luxeprobleem opleverde voor Van der Mespel. Hij koos voor Yours or mine, die het karwei -op een galoppade in rit twee na- gedecideerd afmaakte.

Fanatieke ondersteuning van de jarige Wim van der Mespel voor Yours or mine, die op weg naar de finale in Helmond onder andere afrekende met Viva’s Limburgia. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Het lukte Yours or mine niet om daarna definitief door te breken. Ze had snelheid, maar te vaak zaten galoppades haar dwars. Alleen in Roden steeg ze nog een keer boven zichzelf uit en veroverde met inmiddels Josette Pools op de sulky nog een overwinning. Na een vierde plaats in Purmerend (2010) kwam ze niet meer op de kortebaan in actie.

Bloedheet

‘Niet geschoten is altijd mis’ was het credo van Bert de Boer op 6 augustus 2009, de dag van de 250e kortebaan van Santpoort. De eigenaartrainer had met Umberto een draver die uitstekend overweg kon met de bandenstarts op de langebaan, dus starten op de kortebaan was het proberen meer dan waard.

Na drie omlopen leek de rol van Umberto echter uitgespeeld. Na Vulcano Boshoeve (John Dekker) en Howings Kaiser (Rob Strik) te hebben verslagen, wilde hij tijdens de derde omloop van geen draven weten en verschafte zo tegenstander Sheba Boko (Cees Imming) een eenvoudige doorgang naar de vierde omloop. Bijloting bood uitkomst. Zijn pikeur Manon Pools paste één en ander aan waarna Umberto eerst Neeroson (Ruud Pools) en tijdens de finale Volann d’Orange (vanaf de tweede omloop Aad Pools) aan de zegekar bond en tijdens zijn debuut won in een bloedheet Santpoort.

Umberto passeert met Manon Pools op de sulky tijdens de kamprit van de finale ruim als eerste de finish en wint zo verrassend de 250e kortebaan van Santpoort. (Foto: Nico Visser)

Umberto ontwikkelde zich daarna tot een schitterende kortebaner. Op de ene dag was hij -met name in het startvak- niet te beschieten, maar op een andere dag wilde hij er niets van weten. In totaal kwam het halfbroertje van Porsto R 59 keer aan de start, won zes kortebanen en was tussen 2009 en 2014 een absolute smaakmaker op de kortebaan.

Revelatie

De Vlaamse familie De Groote was in 2010 nieuw op de kortebaan en groeide direct uit tot de revelatie van het seizoen. Leerlingpikeur Christophe de Groote toonde zich een snelle leerling en won een week voor de kortebaan van Purmerend met Gilbert C.R. op de Marquettelaan in Heemskerk. Voor het prijzenfestival op de Nieuwstraat zou de Italiaanse sprinter van de familie zo goed als zeker worden uitgeloot, net zoals hun tweede deelnemer Kakao d’Arline. Vader Lieven de Groote had de smaak echter te pakken en wilde dolgraag deelnemen in Purmerend, desnoods met een kansloze debutant.

De keuze viel op Le Dream, een paard dat te druk leek voor het nerveuze werk op de kortebaan en wellicht niet snel genoeg in de eerste meters. De Franse krachtpatser bewees onmiddellijk het ongelijk van de familie. Hij gaf inderdaad wel eens een metertje kado bij de start, maar vervolgens kwam hij met grote klappen ruim voor de finish langs zijn tegenstanders gezeild en kwam omloop na omloop verder. Tijdens de finale moest zelfs de grote favoriet Wyard Beuckenswyk (John Dekker) er aan geloven en pakte Le Dream overtuigend z’n eerste zege.

De sterke Le Dream pakte de macht in Purmerend en groeide uit tot de beste sprinter van Nederland. (Foto: Nico Visser)

Het was de start van een korte, maar hevige loopbaan van Le Dream. Hij won na Purmerend ook in Hillegom en haalde de finale in ’t Zand, die hij verloor van stalgenoot Gilbert C.R. In 2011 ging hij onverminderd verder en bleef pas tijdens zijn veertiende (!) start buiten de prijzen. Hij won het Nederlands kampioenschap in Bemmel en kroonde zich met een straat voorsprong tot winnaar van het klassement ‘Kortebaanpaard 2011′. In 2012 had hij het moeilijk met een starthandicap van vijf meter en werd z’n loopbaan na afloop van het seizoen beëindigd.

Willie Luciano Wim van der Mespel 1 september 2008 Schagen € 92,70
Actief: 2008-2012
Starts: 64
Prijzengeld:
€ 14.925,00
Overwinningen: 2
Schagen (NK ’08) en Santpoort (’10)
United Spirit John Dekker 2 mei 2009 Assendelft € 69,70
Actief: 2009
Starts: 4
Prijzengeld:
€ 2.000,00
Overwinningen: 1
Assendelft (’09)
Yours or mine Wim van der Mespel 12 juni 2009 Helmond € 80,30
Actief: 2009-2010
Starts: 17
Prijzengeld:
€ 6.100,00
Overwinningen: 2
Helmond (’09) en Roden (’09)
Umberto Manon Pools 6 augustus 2009 Santpoort € 13,70
Actief: 2009-2014
Starts: 59
Prijzengeld:
€ 20.455,00
Overwinningen: 6
Santpoort (’09 en ’13), Lisse (’09),
Warmond (’11), Amsterdam-Noord (’12)
en Middenbeemster (’12)
Le Dream Christophe de Groote 9 september 2010 Purmerend € 18,30
Actief: 2010-2012
Starts: 30
Prijzengeld:
€ 21.295,00
Overwinningen: 5
Purmerend (’10), Hillegom (’10),
Wognum (’11), Sassenheim (’11)
en Bemmel (NK ’11)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.