‘In één keer raak’ – Winnende debutanten (8)

21 april 2021 10:27

Over het algemeen hebben paarden even de tijd nodig om te wennen aan de kortebaan. Toch gebeurde het de afgelopen jaren regelmatig dat een debutant direct won. Wie waren deze deelnemers en hoe verging het ze verder? We doken 35 jaar terug in de tijd en maakten het volgende overzicht. Deel 8: de vierjarigen grijpen de macht!

Het had weinig gescheeld of Short Trip had op 15 september 2005 zijn debuut niet gemaakt. De vierjarige ruin was door zijn eigenaar Koos Minck ingeschreven voor de kortebaan van Enkhuizen, maar had nog geen pikeur gevonden. Omdat zijn zoektocht niets opleverde, wilde Minck zijn troef terugtrekken, maar daar stak de NDR een stokje voor. Short Trip was al meegenomen in de loting en kon niet meer worden geschrapt.

De NDR had Krista Timmer weten te strikken als pikeur; de leerlingpikeur uit Heemskerk had nog geen deelnemers voor de koers over De Paktuinen en had haar handen dus vrij. Vervolgens rolde zich in het kletsnatte Enkhuizen een onwaarschijnlijk scenario uit. Timmer en Short Trip klikten meteen en bonden de ene na de andere tegenstander aan de zegekar. Tijdens de finale moest zelfs de grote favoriet Xanthos (John de Leeuw) er aan geloven en won de pupil van trainer Jan van Dooyeweerd de koers.

Short Trip (links) heeft tijdens de finale in Enkhuizen geen kind aan Xanthos en gaat verrassend op weg naar de overwinning. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Short Trip bleek in het vervolg van zijn loopbaan een uiterst grillige deelnemer. Snelheid bezat hij in overvloed, maar betrouwbaar was hij allerminst. Gek genoeg wist hij zich op de zware Kerkstraat in Wognum wel keer op keer te onderscheiden en won met Ruud Pools op de sulky de edities van 2006, 2007 en 2008. Na deze unieke hattrick werd er abrupt een punt achter zijn loopbaan gezet.

Wanhoop

Ook United Kievitshof kwam op een onwaarschijnlijke manier aan zijn eerste overwinning. Met vier kortebanen binnen acht dagen had Bennebroek de grootste moeite om een volwaardig deelnemersveld samen te stellen voor zijn kortebaan op 8 juni 2006. Uit wanhoop werd Aad Pools gebeld, met de vraag of hij misschien nog een extra deelnemer kon inschrijven. Het toeval wilde dat Pools die ochtend namens Stal de Groningers een nieuwe kortebaner van stal Langeweg op stal had gekregen, United Kievitshof. Pools wilde hem eerst thuis even testen en als zijn kakelverse aanwinst beviel, dan mocht hij aan het deelnemersveld worden toegevoegd.

Pools draafde een paar proefritjes en gaf toestemming. Amper 24 uur later reden ‘Mister kortebaan’ en zijn vierjarige debutant een ereronde door Bennebroek. United Kievitshof toonde zich een zeldzaam snelle deelnemer en versloeg op weg naar de zege onder andere Private Dancer (John de Leeuw), Twilight Dragon en Timothy’s Way (beiden Cees Imming).

Ondanks de aanwezige snelheid liet een tweede overwinning even op zich wachten. De ruin liet het nog wel eens afweten, maar toonde zich in Noordwijk andermaal de sterkste. Daarna volgden overwinningen in Roden en ’t Zand en kroonde United Kievitshof zich tot beste sprinter van het seizoen.

Eigenarengroep Stal de Groningers en stal Aad Pools tonen zich in ’t Zand dolgelukkig met de zege en het kampioenschap van United Kievitshof. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In 2007 kwam United Kievitshof moeizaam op gang en grossierde in galoppades. Pas in Santpoort liet hij zijn buitengewone klasse weer zien en boekte zijn vijfde en laatste overwinning. Daarna kreeg hij te kampen met een starthandicap. Hij draafde nog enkele keren in de prijzen, maar werd na dat seizoen uitgevoerd naar Denemarken.

Stokje

Ook het verhaal van Ubina Limburgia mag er wezen. Ondanks een overwinning op de grasbaan van Aduard werd besloten een punt achter de loopbaan van de vierjarige merrie te zetten en haar te verkopen als rijpony. Het was Gerrit Bosman die hier een stokje voor stak. De Leiderdorper kocht de merrie voor een schamele 600 euro om haar op de kortebaan in te zetten.

Vijf weken later had Bosman een winnaar én zijn investering ruimschoots terugverdiend. Met Lindsey Pegram op de sulky kwam Ubina Limburgia in Warmond tijdens haar debuut ijzersterk voor de dag. Tijdens de tweede omloop zorgde ze voor een dijk van een verrassing door zonder problemen favoriet Private Dancer (John de Leeuw) te kloppen. Vervolgens gaf ze ook Laros Welderman (Wim van der Mespel) en Us Flame of Love (Ad Suykerbuyk) het nakijken en haalde de finale. Daarin wachtte Pegrams tweede deelnemer, Porsto R. Pegram moest voor de pupil uit haar eigen entrainement kiezen en gaf daarom Ubina Limburgia over aan John de Leeuw, die de klus gedecideerd klaarde.

Ubina Limburgia en Lindsey Pegram groeiden in Warmond uit tot de revelatie van de middag en pakten gedecideerd de bloemen. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Nadat Ubina Limburgia in Stompwijk ook haar tweede start in een overwinning promoveerde, kwam een pechduivel om de hoek kijken. De merrie stond lang aan de kant met een virus en maakte dat seizoen alleen nog in Heemskerk (derde omloop) haar opwachting. De merrie begon goed aan 2007 met een tweede plaats in Assendelft, maar strandde vervolgens telkens in de eerste omloop en raakte tot overmaat van ramp zwaar geblesseerd in Bemmel. In 2008 maakte ze haar rentree en haalde de finale in Voorschoten en finishte als derde in De Lier, maar daar bleef het bij. Hoeveel kortebanen had ze gewonnen wanneer ze in de zomer van 2006 gezond was gebleven?

Fokkerij

In aflevering 1 van deze rubriek kwam Zarah Alki ter sprake, die via Marion Fortuna een nakomeling was van Wala, na Allouez en O Marijke de meest succesvolle kortebaner allertijden. Na haar succesvolle sprintloopbaan ging ook Zarah Alki de fokkerij in en bracht Lana Alki voort. Zij was op haar beurt de moeder van de volle zussen Utah Alki en Wala Alki, die net zoals ‘oma’ Zarah Alki wonnen bij hun debuut.

Utah Alki was op 28 juli 2006 de eerste van de twee. De merrie was door Rob de Vlieger als jaarling aangekocht, die op basis van haar afstamming een potentiële kortebaner in haar zag. Al tijdens haar eerste start kreeg de trainer uit Zwaanshoek gelijk. Nadat De Vlieger in Voorschoten tijdens de derde omloop met zijn beide deelnemers tegen elkaar lootte, gaf hij zijn plek achter Utah Alki over aan John de Leeuw, die wel raad wist met dit buitenkansje. De Hoofddorper loodste Utah Alki naar de finale, waarin ze afrekende met stalgenoot Ulliano Way (John Dekker).

Een geconcentreerde Rob de Vlieger is met Utah Alki (links) op weg naar de zege in Heemskerk; Dream Way en Ruud Pools hebben het nakijken. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Het bleek het begin van een weergaloos seizoen. Utah Alki won in totaal vijf kortebanen, maar greep door een ongelukkige (uit)loting voor ’t Zand net naast het kampioenschap. In 2007 won ze vanaf de basisafstand in Warmond en harkte daarna nog verschillende ereplaatsen bij elkaar.

Opvolgster

Wala Alki werd op 7 juni 2008 de opvolgster van haar volle zus Utah Alki. De Vlieger had haar in Venhuizen al laten wennen aan de kortebaan en vroeg John Dekker of hij de vierjarige merrie in Amsterdam-Noord wilde rijden. Dekker en Wala Alki konden op het Buikslotermeerplein prima met elkaar overweg en sleepten met overmacht de zege binnen. De merrie verloor slechts één rit door een te vroege start en bleef zelfs Kaizarda Laurelton (Wim van Buytene) zonder moeite voor.

Blijde gezichten bij eigenaar Max van Tiggelen en John Dekker, nadat Wala Alki in Mokum haar debuut heeft omgezet in een klinkende overwinning. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Waar Utah Alki de successen aaneen reeg, viel Wala Alki tegen. Te vaak vergooide ze haar kansen door galoppades. Dat seizoen kwam ze niet verder dan derde plaatsen in Santpoort en Schagen en een finaleplaats in Lisse. Na dit seizoen werd een punt achter haar loopbaan gezet. In 2010 maakte ze in het kielzog van Ulliano Way haar rentree en kwam al veel beter voor de dag. Zo won ze in Zandvoort en finishte als tweede in Voorschoten en Heemskerk. Na dit seizoen verhuisde ze naar Willem Rutgers, die nog vele jaren plezier aan haar beleefde.

Short TripKrista Timmer15 september 2005Enkhuizen€ 39,40
Actief: 2005-2008
Starts: 33
Prijzengeld:
€ 14.000,00
Overwinningen: 5
Enkhuizen (’05), Wognum (’06, ’07 en ’08)
en Egmond aan den Hoef (’06)
United KievitshofAad Pools8 juni 2006Bennebroek€ 12,90
Actief: 2006-2007
Starts: 22
Prijzengeld:
€ 14.470,00
Overwinningen: 5
Bennebroek (’06), Noordwijk (’06),
Roden (’06), ’t Zand (’06) en Santpoort (’07)
Ubina LimburgiaLindsey Pegram/John de Leeuw1 juli 2006Warmond€ 57,60
Actief: 2006-2008
Starts: 25
Prijzengeld:
€ 7.625,00
Overwinningen: 2
Warmond (’06) en Stompwijk (’06)
Utah AlkiRob de Vlieger/John de Leeuw28 juli 2006Voorschoten€ 12,80
Actief: 2006-2009
Starts: 21
Prijzengeld:
€ 14.930,00
Overwinningen: 6
Voorschoten (’06), Santpoort (’06),
Heemskerk (’06), Hillegom (’06),
Lisse (’06) en Warmond (’07)
Wala AlkiJohn Dekker7 juni 2008Amsterdam-Noord€ 6,20
Actief: 2008-2014
Starts: 70
Prijzengeld:
€ 15.330,00
Overwinningen: 2
Amsterdam-Noord (’08) en Zandvoort (’10)

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.