‘In één keer raak’- winnende debutanten (7)

15 april 2021 10:07

Over het algemeen hebben paarden even de tijd nodig om te wennen aan de kortebaan. Toch gebeurde het de afgelopen jaren regelmatig dat een debutant direct won. Wie waren deze deelnemers en hoe verging het ze verder? We doken 35 jaar terug in de tijd en maakten het volgende overzicht. Deel 7: van de ongeëvenaarde Apache tot de vorstelijke Noble Mack.

(Foto boven: Garlisko met Harry Pools in actie op de grasbaan van Stompwijk, waar hij in 2000 een heus debutantenbal won. (Foto: Huybers Paardensport Fotografie)

‘De kortebaner van het jaar 2000 heet Apache’ was te lezen in de Draf & Rensport. Paul de Vlieger schreef dit na de kortebaan van Wognum, de tweede kortebaan van het jaar. De vierjarige Apache had tijdens z’n debuut met zo’n imponerende overmacht gewonnen, dat De Vlieger zich wel aan deze voorspelling durfde te wagen. Hij kreeg gelijk.

De Duitse nakomeling van Diamond Way was via Cees de Leeuw in bezit gekomen van Star Trotters, die hem speciaal voor de kortebaan hadden aangekocht. Het bleek een schot in de roos. Vanaf zijn eerste meters op de Kerkstraat in Wognum op 2 juni 2000 toonde hij zijn klasse. Nadat tegenstander Jimmy Scimitar voor de eerste omloop werd teruggetrokken, rekende Apache af met Jackson Diamond (Harry Pools), Mister Diamond (Huib van den Heuvel), Mills Broline (Cees Imming) en tijdens de finale My Lady A (Guus Knijnenburg).

Pikeur Huib van den Heuvel, die alleen tijdens de tweede omloop achter Apache zat omdat zijn beide deelnemers tegen elkaar lootten, was na afloop vol lof. “Dit werk kan hij. Na twintig meter ligt hij al op speed, hij is de snelste van de dag en hij weet niet wat een fout maken is. Als je er zo één hebt, dan heb je een kortebaner. Een échte. Deze is voorlopig onklopbaar en stoomt zomaar door naar twintig mille winsom.”

Van den Heuvel had dat goed gezien. Apache won er vier op rij, maar kreeg daarna met een starthandicap te maken, die hem vanaf de basisafstand deed starten. Die extra vijf meter vielen hem zwaarder dan gedacht, maar desondanks liep hij elke start (!) in de prijzen. In Roden pakte hij de draad van het winnen weer op en schreef ook de seizoenapotheose in ’t Zand op z’n naam, wat de loopbaan van gast-pikeur Guus Knijnenburg met vuurwerk deed eindigen.

Helaas was het na deze zege ook gedaan met de succesreeks van Apache. Vanaf 280 meter of 305 meter finishte hij nog drie keer als vierde en ging zijn loopbaan als een nachtkaars uit.

Proeftuin

De kortebaan van Joure was op 7 juni 2000 een soort van proeftuin. Maar liefst negen van de zestien deelnemers kwamen voor het eerst in actie. Onder de vele debutanten bevond zich ook Adonis Guard. De toen vijfjarige Zweed was via Henk Hamming bij Aad Pools op stal gekomen en bleek uitstekend uit de voeten te kunnen op de langebaan, met name in Alkmaar. Uiteraard wilde Pools hem ook proberen op de kortebaan en van dat besluit kreeg hij geen spijt. Adonis Guard verloor slechts één rit en rekende tijdens de finale af met My Lady A (John de Leeuw).

In 2001 brak Adonis Guard definitief door. In elf starts liep hij acht keer in de prijzen en won vier kortebanen. Daarna kreeg hij te maken met een starthandicap. Voor veel paarden betekent dat einde carrière, maar niet voor Adonis Guard. De ruin kon op goede dagen vreselijk hard uithalen en won tussen 2002 en 2005 nog eens drie kortebanen.

Een ereronde voor Adonis Guard en Manon Pools in Hoogkarspel, waar hij in 2006 voor de derde (!) keer won. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In 2006 begon Adonis Guard aan een tweede jeugd. Met Manon Pools, toen nog leerlingpikeur, op de sulky, won hij de kortebanen van Assendelft, Hoogkarspel (z’n derde (!) zege op de Nieuweweg) en Zandvoort. In 2007 was het de beurt aan Josette Pools, die het vak mocht leren achter Adonis Guard. Dat ging met vijf ereplaatsen uit negen starts meer dan behoorlijk, maar op 25 augustus 2007 ging het mis. In de uitloop van zijn rit tegen Sheba Boko in De Lier brak Adonis Guard een been en een moeilijk besluit werd onvermijdelijk. Een triest einde van een schitterende loopbaan.

Debutantenbal

Het seizoen van 2000 was in veel opzichten bijzonder. Het nieuwe millennium begon met drie debuterende winnaars (Jackson Diamond, Apache en Adonis Guard) en had op 24 juli in Stompwijk het ultieme debutantenbal. Zeventien van de 28 deelnemers kwamen voor het eerst op de kortebaan in actie en de halve finale bestond uit vier debutanten.

Garlisko bleek de snelste leerling. Via Ideal S (Guus Knijnenburg) en Koral Prise (Jolanda van Strien) haalde de vijfjarige hengst met Harry Pools op de sulky de derde omloop. Daarin rekende hij na een kamprit af met de vijfde debutant bij de zeven prijswinnaars, Mopje van Venlo (John de Leeuw). Vervolgens was Garlisko te sterk voor Mack Royalty (Cees Imming) en tijdens de finale voor Keesnora (Ruud Pools).

In De Lier liet Garlisko zien ook met een volwaardig deelnemersveld z’n mannetje te staan en won met Ruud Pools op de sulky z’n tweede kortebaan. De nakomeling van Diamond Way won daarna niet meer, maar pakte regelmatig zijn ereprijzen mee. De tweede plaats tijdens het Nederlands kampioenschap in Medemblik in 2002 sprong daarbij het meest in het oog.

Jan Wagenaar

Het is met trainerskampioenschappen in 2016, 2017 en 2018 moeilijk voor te stellen, maar twintig jaar geleden wist Hans Bot niet hoe hij Raindance Way moest voorbereiden op de kortebaan. Daarom stalde Bot de toen vijfjarige ruin bij Jan Wagenaar, die een week kreeg om de nakomeling van Diamond Way klaar te stomen voor de kortebaan van Amsterdam-Noord van 2 juni 2001.

Het resultaat mocht er zijn. Met Ad Suykerbuyk op de sulky wandelde Raindance Way door de eerste drie omlopen, om vervolgens af te rekenen met Apache (Lindsey Pegram) en Mister Diamond (Harry Pools). Een knappe prestatie, maar hoe goed was Raindance Way nu echt? Zijn volgende start in Den Ilp gaf geen duidelijkheid. Opnieuw had de pupil van Hans Bot een gemakkelijke weg naar de halve finale en profiteerde vervolgens optimaal van het gunstige koersverloop.

Omdat Raindance Way na deze tweede zege drie keer vroeg werd uitgeschakeld, leek de conclusie gerechtvaardigd dat de ruin domweg te kort kwam. Een misvatting. In 2002 kwam hij zes keer aan de start -telkens met John de Leeuw- en haalde elke keer de finale. Na zeges in Den Ilp en Zandvoort finishte hij als tweede in Nootdorp en Zwanenburg. In Purmerend pakte hij de draad van het winnen weer op en in Roden won hij zelfs met een starthandicap. Zo goed was Raindance Way dus.

Overhalen

Noble Mack was niet zomaar een paard. Als drie- en vierjarige behoorde hij onder de hoede van trainer Peter Strooper op de langebaan tot de top van zijn lichting en behoorde zelfs tot de favorieten voor de Derby van 1999. Na omzwervingen in Duitsland en Italië keerde Noble Mack in het voorjaar van 2004 weer terug naar Nederland en gingen Wil en Wilma van der Zwaan zelf met hun pupil aan de slag.

De prachtige Noble Mack met Cees Imming op de sulky in actie op de grasbaan van Stompwijk (2004), waar hij oppermachtig won. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Voor een graskoers op Aduard vroegen ze Cees Imming om de hengst te rijden. Nadat de trainer uit Callantsoog met hem in actie was gekomen, had hij een dringend advies voor zijn eigenaren: “Schrijf hem in op de kortebaan, hij kan niet verliezen.” Het echtpaar Van der Zwaan twijfelde, maar liet zich overhalen en schreef de hengst in voor Amsterdam-Noord. Daar toonde Noble Mack zich geen gemakkelijke starter, maar eenmaal opgang was er geen houden meer aan. De hengst was te sterk voor achtereenvolgens Ibsen (Jacques Geluk), Roxy Shoeing (Aad Pools), Lino Hawai (Aad Pools), Kallistos Cunera (Lindsey Pegram) en Diamond Durbin (John de Leeuw).

Noble Mack sloeg vervolgens ook toe in Stompwijk en finishte als tweede in Santpoort. Helaas was het zijn laatste wapenfeit van betekenis. Te vaak leverde de startprocedure problemen op en verloor hij zich in galoppades. Na amper elf starts zat de loopbaan van deze prachtige en imponerende hengst er al weer op.

ApacheHuib van den Heuvel/Aad Pools2 juni 2000Wognumfl. 12,30
Actief: 2000-2004
Starts: 21
Prijzengeld:
fl. 31.950,00
Overwinningen: 6
Wognum (’00), Amsterdam-Noord (’00),
Den Ilp (’00), Zandvoort (’00), 
Roden (’00) en ’t Zand (’00)
Adonis GuardAad Pools7 juni 2000Joure
Actief: 2000-2007
Starts: 85
Prijzengeld:
€ 33.048,00
Overwinningen: 11
Joure (’00), Wognum (NK ’01),
Hoogkarspel (’01, ’02, ’06), Voorschoten (’01),
Enkhuizen (’01), Noordwijk (’03), Warmond (’04),
Assendelft (’06) en Zandvoort (’06)
GarliskoHarry Pools24 juli 2000Stompwijkfl. 8,40
Actief: 2000-2003
Starts: 43
Prijzengeld:
€ 11.192,00
Overwinningen: 2
Stompwijk (’00) en De Lier (’00)
Raindance WayAd Suykerbuyk2 juni 2001Amsterdam-Noordfl. 31,90
Actief: 2001-2003
Starts: 14
Prijzengeld:
€ 16.592,00
Overwinningen: 6
Amsterdam-Noord (’01), Den Ilp (’01 en ’02),
Zandvoort (’02), Purmerend (’02)
en Roden (’01)
Noble MackCees Imming5 juni 2004Amsterdam-Noord€ 3,10
Actief: 2004-2005
Starts: 11
Prijzengeld:
€ 5.990,00
Overwinningen: 2
Amsterdam-Noord (’04) en Stompwijk (’04)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.