‘In één keer raak’ – winnende debutanten (6)

31 maart 2021 09:46

Over het algemeen hebben paarden even de tijd nodig om te wennen aan de kortebaan. Toch gebeurde het de afgelopen jaren regelmatig dat een debutant direct won. Wie waren deze deelnemers en hoe verging het ze verder? We doken 35 jaar terug in de tijd en maakten het volgende overzicht. Deel 6: van de sublieme monté-draver Jade Groenhof tot de verrassende eendagsvlieg Jackson Diamond.

(Foto boven: Third Man en Huib van den Heuvel worden in Voorschoten gehuldigd als de nationale kampioenen van 1999. (Foto: archief Voorschoten)

Ronde de millenniumwisseling begon ook het entrainement van Jan van Dooyeweerd een hartig woordje mee te spreken op de kortebaan. Huib van den Heuvel was de eerste man van de stal, maar indien paarden beschikbaar waren nam Van Dooyeweerd ook zelf plaats achter de paarden uit zijn entrainement.

Zo ook op 4 augustus 1998. Van Dooyeweerd ontfermde zich die middag op het drafcentrum Nootdorp over debutant Jade Groenhof. De merrie verkeerde in een bloedvorm, getuige elf overwinningen in het monté-genre op Wolvega tussen augustus 1997 en juli 1998, maar dat was uiteraard geen garantie voor succes op de kortebaan.

De zesjarige merrie begon dan ook als een verre outsider aan de middag, maar groeide in de koers. Na V.G. Grundy’s (Bert Post) was ze ook te sterk voor Kora en Iron Buitenzorg (beiden Rob de Vlieger) en moest zelfs favoriet Tuckittua (Ruud Pools), een week eerder nog winnaar in Voorschoten, er aan geloven. Nadat tijdens de tweede rit van de finale Keegan Boko (Ruud Pools) te vroeg van start ging, kon Van Dooyeweerd met Jade Groenhof aan een vervroegde ereronde beginnen.

Blijde gezichten bij de huldiging van Jade Groenhof, die tegen een uitbetaling van 90 tegen 1 haar debuut in een overwinning omzette. (Foto: Huybers Paardensport Fotografie)

Zowel voor Van Dooyeweerd als voor Jade Groenhof bleef het bij deze ene overwinning. Na haar zege in Nootdorp kwam ze nog vier keer aan de start en liep elke keer in de prijzen. Na haar actieve loopbaan ging Jade Groenhof de fokkerij in en bracht onder meer Giovanni voort, de vice-kampioen van Nederland in 2012 en winnaar van de kortebaan in Lisse.

Angstige momenten

Quick Mail maakte direct tijdens zijn eerste start de verwachtingen waar. De pupil van trainer Jan Offenberg was vanuit Zweden speciaal aangetrokken voor de kortebaan en maakte op 19 juni 1999 in Den Ilp met Huib van den Heuvel op de sulky een verbluffende indruk. Met opvallend gemak rekende hij omloop na omloop af met zijn tegenstanders en was tijdens de finale zelfs te sterk voor Josie Speed, net zoals Quick Mail gereden door Van den Heuvel, maar tijdens de eindstrijd bijgestaan door Aad Pools. “Hij is hier voor geschapen”, was de korte, maar duidelijke conclusie van de winnende pikeur na afloop.

Ook tijdens zijn tweede start in Zandvoort was er geen vuiltje aan de lucht en stoomde Quick Mail zonder moeite door naar de derde omloop. Wat er daarna gebeurde weet niemand, maar ineens had Quick Mail het wel gezien. Met elke rit werd hij dwarser en bezorgde Van den Heuvel enkele angstige momenten. Na de eerste rit van de troostfinale gooide hij de handdoek in de ring.

“We stoppen er mee. Hij is te gevaarlijk. Niet te sturen gewoon”, liet hij Paul de Vlieger van de Draf & Rensport na de koers weten. “Het is onverantwoord om met hem door te gaan. Hij wordt steeds gekker en stel je voor dat er ongelukken gebeuren en ik een collega de ziektewet in rij. Daar pas ik voor. Spijtig, want het is volgens mij het snelste paard dat de afgelopen tien jaar op de kortebaan is geweest.”

Tegen beter weten in verscheen Quick Mail nog twee keer op de kortebaan. Nadat hij in Amsterdam-Noord voor de tweede omloop weigerde zich naar het startvak te begeven, werd er definitief een punt achter zijn loopbaan gezet.

Stof

Nog voordat er ook maar één rit was gedraafd, deed de 75e kortebaan van Voorschoten veel stof opwaaien. Het forensendorp was gastheer van het Nederlands kampioenschap en had daarom flink uitgepakt. Daarom schreven maar liefst 41 deelnemers zich in, waarvan er dertien moesten worden uitgeloot. Destijds geschiedde de uitloting op basis van de laatste start op de kortebaan, waardoor smaakmakers als Ido Baldwin, Monet Hanover en Royal Touch niet mee mochten doen; onervaren debutanten namen ‘hun’ plek in.

De eerste omloop in Voorschoten verliep rampzalig. Mislukte starts en galoppades waren schering en inslag en pas na ruim drie uur kon er worden begonnen aan de tweede omloop. Vanaf dat moment verbeterde de kwaliteit van de koers aanzienlijk en bleven uiteindelijk Third Man (Huib van den Heuvel) en Super Leo (Ruud Pools) voor de finale over.

De gifbeker was echter nog niet leeg. Nadat Super Leo eenvoudig de eerste finalerit had gewonnen, werd de kortebaan stilgelegd voor een ambulance die langs het parkoers nodig was. Na een pauze van dertig minuten werd de draad weer opgepakt, maar Super Leo had het wel gezien. Met twee galoppades schonk hij het kampioenschap aan Third Man, die zo tijdens zijn debuut een plekje in de geschiedenisboeken verwierf.

Third Man (rechts) wint eenvoudig de tweede rit van de finale, nadat Super Leo na een galoppade wordt ingehouden. Uiteindelijk won Third Man ook de derde rit en het kampioenschap na opnieuw een galoppade van Super Leo. (Foto: archief Voorschoten)

Tijdens zijn volgende start in Beverwijk haalde Third Man de derde omloop. Het was meteen zijn laatste verrichting van betekenis op de kortebaan. De Finse ruin kwam nog regelmatig in actie, maar wist niet meer te overtuigen.

Oppermachtig

Hugo Langeweg kwam in deze rubriek al met een hele rits aan winnende debutanten voorbij. Op 7 september 1999 leverde hij zijn (voorlopig) laatste af. Zaphiroo was door Langeweg zelf uit Zweden gehaald en werd enkele weken na zijn transfer op zijn thuisbaan in Schagen met Ruud Pools op de sulky voor het eerst ingezet. Net zoals Third Man had Zaphiroo over beginnersgeluk niet te klagen. Na de galopperende My Yankee en stalgenoot Javier Groenhof te hebben verslagen, volgde het stilstaande nummer in de derde omloop. Zaphiroo verloor daarna de eerste rit van de halve finale van Royal Touch (Guus Knijnenburg), maar die schakelde zichzelf vervolgens uit met twee galoppades.

Tijdens de finale maakte Zaphiroo indruk door oppermachtig de snelle Kim van Leeuwen (Cees Imming) te verslaan, dus van een gestolen overwinning was allerminst sprake. Waar in Schagen conditie nog een rol speelde -Kim van Leeuwen had zich op weg naar de finale flink meer moeten inspannen dan Zaphiroo- kwamen beide paarden in Enkhuizen elkaar al tijdens de eerste omloop tegen en opnieuw was Zaphiroo de sterkste. Het was de opmaat voor een tweede overwinning op rij, want opnieuw haalde Zaphiroo de eindstrijd waarin gedecideerd werd afgerekend met Jollification (Aad Pools).

Ook in Medemblik en ’t Zand haalde Zaphiroo de finale, maar waren respectievelijk Javier Groenhof (Guus Knijnenburg) en Mister Diamond (Huib van den Heuvel) te sterk. Na een tweede plaats in Hoogkarspel en een vierde plaats in Warmond kreeg Zaphiroo al na zeven starts te kampen met een starthandicap. Lindsey Pegram loodste de Zweed ondanks de vijf meter extra nog naar een tweede plaats in Santpoort, maar daarna was zijn rol uitgespeeld.

Eendagsvlieg

Veel van de paarden die in deze rubriek voorbij kwamen hielden er een fraaie loopbaan op na, maar Jackson Diamond was een echte eendagsvlieg. De nakomeling van Diamond Way had op de langebaan een snelle start in de benen, maar had moeite met de laatste meters. Voor Harry Pools reden om vanuit Duitsland over te komen naar Assendelft om daar de zevenjarige hengst uit te proberen over het korte werk.

Op de Dorpstraat groeide Jackson Diamond op 6 mei 2000 uit tot de sensatie van de middag. Gek genoeg was zijn start niet om over naar huis te schrijven, maar in de laatste honderd meter sloeg de pupil van Harry Pools keer op keer toe. De hengst versloeg achtereenvolgens Livingstone (Willem Steur), Larry Bird (Jacques Geluk), Mills Broline (Cees Imming) en Kibo Wix (Ad Suykerbuyk), die pas na vier spannende ritten (inclusief dead-heat) capituleerde.

Tijdens de finale wachtte opnieuw Mills Broline, die net zoals Jackson Diamond voor het eerst op de kortebaan in actie kwam. Net zoals tijdens de derde omloop was Jackson Diamond te sterk en pakte verrassend de zege. Daar bleef het bij. In zes volgende starts liep hij geen enkele keer in de prijzen en ging zijn loopbaan als een nachtkaars uit.

Jade GroenhofJan van Dooyeweerd jr.4 augustus 1998Nootdorpfl. 90,70
Actief: 1998
Starts: 5
Prijzengeld:
fl. 7.950,00
Overwinningen: 1
Nootdorp (’98)
Quick MailHuib van den Heuvel19 juni 1999Den Ilpfl. 7,30
Actief: 1999-2000
Starts: 4
Prijzengeld:
fl. 5.500,00
Overwinningen: 1
Den Ilp (’99)
Third ManHuib van den Heuvel28 juli 1999Voorschotenfl. 18,50
Actief: 1999-2002
Starts: 14
Prijzengeld:
fl. 7.900,00
Overwinningen: 1
Voorschoten (NK ’99)
ZaphirooRuud Pools7 september 1999Schagenfl. 3,90
Actief: 1999-2000
Starts: 17
Prijzengeld:
fl. 20.750,00
Overwinningen: 2
Schagen (’99) en Enkhuizen (’99)
Jackson DiamondHarry Pools6 mei 2000Assendelftfl. 51,90
Actief: 2000-2003
Starts: 7
Prijzengeld:
fl. 3.500,00
Overwinningen: 1
Assendelft (’00)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.