‘In één keer raak’ – winnende debutanten (4)

11 maart 2021 08:51

Over het algemeen hebben paarden even de tijd nodig om te wennen aan de kortebaan. Toch gebeurde het de afgelopen jaren regelmatig dat een debutant direct won. Wie waren deze deelnemers en hoe verging het ze verder? We doken 35 jaar terug in de tijd en maakten het volgende overzicht. Deel 4: van hoe Jenny Bowler won zonder startpaal in het startvak tot de ultrakorte loopbaan van Hilde Buitenzorg.

(Foto boven: Jenny Bowler wordt gehuldigd na haar overwinning in Lisse op 28 september 1995. De merrie won een dag eerder nog in Roden. (Foto: archief Lisse, met dank aan René Stembert)

Over de eerste kortebaan van Almere op 24 juni 1994 werd lang nagepraat. Blijkbaar hadden de keurmeesters enkel gekeken naar de lengte van de baan, want het startvak was veel te smal. Dit leidde tot protesten van de deelnemende pikeurs. Desondanks ging de koers gewoon van start, maar tijdens de eerste rit van de middag ging het mis. Day de Bloomerd wierp haar pikeur Jacques Geluk van de sulky en koos het hazenpad. De merrie werd snel weer gevangen, maar Geluk kon met een gebroken sleutelbeen naar het ziekenhuis.

Starter Henk Sloot besloot de middelste startpaal uit het startvak te verwijderen en te starten ‘op zicht’, wat door de deelnemers zonder morren werd geaccepteerd. Dat stelde Guus Knijnenburg in staat om de debuterende Jenny Bowler namens de stal van Hugo Langeweg naar de overwinning te sturen, een prestatie die de zevenjarige merrie later dat seizoen herhaalde in Warmond en Breezand.

In 1995 kwam de merrie, inmiddels verhuisd naar Jacques Geluk, maar liefst 23 van de 25 koersen aan de start, maar wist zelden te overtuigen. Dat veranderde toen Ruud Pools achter haar plaats nam. Pools nam sinds de zomermaanden de honneurs waar voor Jacques Geluk, die door een ongeval maanden aan de kant stond. Eerst stuwde Pools Speedy Jace naar ongekende hoogten, om daarna een zeldzame prestatie neer te zetten met Jenny Bowler. Op 27 september 1995 won de combinatie verrassend de kortebaan van Roden om een dag later in Lisse weer toe te slaan.

Misrekening

Huib van den Heuvel verscheen op 25 juli 1994 met twee debutanten in Stompwijk, welke tijdens de derde omloop aan elkaar werden gekoppeld. Hij koos voor de negenjarige Count Oostland uit het entrainement van Jan van Dooyeweerd, op dat moment op de langebaan goed voor een winsom van bijna een ton in guldens. De vierjarige Heli Marco gaf hij over aan Aad Pools. Een misrekening, want Heli Marco was in twee ritten te sterk voor Count Oostland en was vervolgens ook te sterk voor My Twain (Wim van Buytene). Nadat Flash Yankee (Rob de Vlieger) tijdens de finale opzij werd gezet pakte Heli Marco zelfs verrassend de bloemen.

Uncrowned (links) in actie in Gorredijk, 28 juni 1985. Ondanks een starthandicap van vijftien meter pakte de merrie voor de tweede opeenvolgende dag de overwinning. (Foto: met dank aan de Leeuwarder Courant)

Deze overwinning was eigenlijk geen toevalstreffer. Heli Marco was een directe nakomeling van Uncrowned, een sublieme sprinter uit de jaren ’80. Deze merrie won zes kortebanen met als huzarenstukje twee opeenvolgende overwinningen vanaf 315 (!) meter op 27 en 28 juni 1985 in Nieuw-Amsterdam en Gorredijk. Heli Marco bleek net zoals haar moeder een prima fokmerrie. In 2000 zette zij Supermatic op de wereld, die zich vier jaar later in Roden tot kortebaankampioen van Nederland kroonde.

Het fraaie was dat Heli Marco de nationale titel eerder ook al had veroverd. Na haar overwinning in Stompwijk sloeg ze ook toe tijdens de kletsnatte strijd om de nationale titel op de Breestraat in Beverwijk. In Schagen boekte ze haar derde opeenvolgende overwinning, waarna ze met een starthandicap te maken kreeg. Deze was funest. In zes daaropvolgende starts liep ze geen enkele keer meer in de prijzen.

Heli Marco wordt gehuldigd na haar overwinning in Stompwijk. Aad Pools laat ook zijn dochters Manon en Josette poseren. (Foto: archief Frans Jansen)

‘De Postzegel’

Heli Marco won tijdens haar debuut voor duizenden mensen in Stompwijk; Henry Bovendijk moest het met flink minder doen. De vierjarige ruin maakte zijn debuut tijdens de Wereldruiterspelen in Soest, waar toeschouwers maar liefst veertig gulden entree moesten aftikken en dat voor een koers met slechts zestien deelnemers. Het publiek dat wel aanwezig was, zag de pupil van trainer Manus Bouwhuis volledig over het hoofd; niemand had de ruin voor de eerste omloop winnend gespeeld!

Via Evolution en Assured bereikte Henry Bovendijk, bij afwezigheid van Bouwhuis gereden door Jan Dijs, de halve finale waarin gedecideerd werd afgerekend met Faith Princess (Gerrit Bosman). Tijdens de finale was Flash Yankee (Rob de Vlieger) geen partij voor ‘De Postzegel’, de bijnaam van Henry Bovendijk welke in eigendom was van zes postbestellers, en won bij zijn debuut.

Ook bij z’n tweede overwinning liet het publiek het afweten. De Paktuinen in Enkhuizen werd de gehele middag geteisterd door noodweer; tot twee keer toe moest de finish van een nieuwe zandlaag worden voorzien omdat het simpelweg wegspoelde. Zelfs het strooien van de chocoladerepen na afloop door de winnende pikeur kon geen doorgang vinden. De dramatische weersomstandigheden weerhielden Henry Bovendijk niet van een subliem optreden, wat resulteerde in z’n tweede en laatste overwinning.

Stempel

In 1995 begon Hugo Langeweg steeds meer zijn stempel op de kortebaan te drukken. Op 6 mei van dat jaar liet hij Jim Jam Rozz debuteren in Assendelft en het was meteen raak. Ondanks zijn onervarenheid versloeg de Zweedse ruin met Guus Knijnenburg op de sulky tijdens de halve finale Speedy Jace (Jacques Geluk) en was hij tijdens de finale ook te sterk voor titelverdediger Grisbi Vitesse (Stuart Diab). In Warmond kwam hij nog sterker voor de dag. Achtereenvolgens werden Faith Princess, Jenny Bowler, Chapman, Flash Yankee en opnieuw Speedy Jace aan de zegekar gebonden. Wie zo’n rijtje tegenstanders kan verslaan, tijdens hun loopbaan goed voor in totaal 23 overwinningen, behoort tot de absolute top.

In Voorschoten, de thuisbaan van zijn eigenaren Hans Westgeest en Daan Verschoor, moest vervolgens de kroon op het werk worden gezet. Die missie mislukte. Jim Jam Rozz haalde weliswaar de finale, maar vertikte het vervolgens om benen te pakken. Dat resulteerde in een eenvoudige zege voor Adam’s Bomb, zodat Wim van Buytene met Miss Nederland Irene van de Laar op de sulky een ereronde mocht maken.

Een jaar later kreeg de ruin, dit keer met Ruud Pools op de sulky, zijn revanche en bezorgde zijn eigenaren een overwinning in eigen huis. Het leverde Jim Jam Rozz enkele maanden later zelfs een derde prijs op bij het Voorschotense Sportprijzenfestein, een unicum voor een draver en een passend eerbetoon voor een paard dat tijdens zijn eerste twee seizoenen op de kortebanen maar liefst tien finales haalde.

Opvolger

Nog voordat Jim Jam Rozz was uitgeraasd, had Hugo Langeweg zijn opvolger al klaar staan. Op 18 juli 1996 maakte Hilde Buitenzorg met Ruud Pools op de sulky in Zandvoort haar debuut op de kortebaan en greep meteen de overwinning. Via Greet Buitenzorg (Guus Knijnenburg) plaatste de zesjarige merrie zich voor de finale, welke werd gewonnen van Chapman (Cees Imming).

Tijdens haar tweede start kroonde de pupil van eigenaar Paul Wals zich in Santpoort meteen tot kampioen van Nederland en een schitterende loopbaan lag in het verschiet. Het mocht niet zo zijn. Tijdens haar derde start in Purmerend bereikte ze met pijn en moeite de derde omloop, waarna ze zich met twee galoppades uitschakelde. Ze kwam daarna niet meer op de kortebaan in actie.

Jenny BowlerGuus Knijnenburg24 juni 1994Almerefl. 6,40
Actief: 1994-1997
Starts: 68
Prijzengeld:
fl. 27.800,00
Overwinningen: 5
Almere (’94), Warmond (’94),
Breezand (’94), Roden (’95)
en Lisse (’95)
Heli MarcoHuib van den Heuvel/Aad Pools25 juli 1994Stompwijkfl. 14,70
Actief: 1994-1996
Starts: 9
Prijzengeld:
fl. 14.500,00
Overwinningen: 3
Stompwijk (’94), Beverwijk (NK ’94)
en Schagen (’94)
Henry BovendijkJan Dijs30 juli 1994SoestN.G.
Actief: 1994-1997
Starts: 24
Prijzengeld:
fl. 13.950,00
Overwinningen: 2
Soest (’94) en Enkhuizen (’94)
Jim Jam RozzGuus Knijnenburg6 mei 1995Assendelftfl. 9,60
Actief: 1995-1997
Starts: 29
Prijzengeld:
fl. 31.100,00
Overwinningen: 3
Assendelft (’95), Warmond (’95)
en Voorschoten (’96)
Hilde BuitenzorgRuud Pools18 juli 1996Zandvoortfl. 6,10
Actief: 1996
Starts: 3
Prijzengeld:
fl. 8.650,00
Overwinningen: 2
Zandvoort (’96) en Santpoort (NK ’96)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.