‘In één keer raak’- winnende debutanten (3)

3 maart 2021 11:10

Over het algemeen hebben paarden even de tijd nodig om te wennen aan de kortebaan. Toch gebeurde het de afgelopen jaren regelmatig dat een debutant direct won. Wie waren deze deelnemers en hoe verging het ze verder? We doken 35 jaar terug in de tijd en maakten het volgende overzicht. Deel 3: van eendagsvlieg Don Corleone tot uitprobeersel Griffy Sunshine.

(Foto boven: Manus Bouwhuis rijdt de ereronde over de Westerbuurt in Venhuizen, na zijn verrassende zege met de debuterende Grolsch B (foto: archief kortebaan Venhuizen).

Jan Wagenaar deelde in 1991 de lakens uit op de kortebaan. Tot de koers van Purmerend had hij dankzij drie overwinningen van Danielle Guapa en een overwinning van Country D de leiding genomen in het pikeursklassement, maar zijn voorsprong op de concurrentie was niet groot. Rob de Vlieger was zijn grootste belager. De trainer uit Zwaanshoek had met Desperado de beste sprinter van het seizoen tot zijn beschikking en volgde op korte afstand van Wagenaar. Daarbij opereerde Danielle Guapa al enige tijd met een starthandicap van tien meter, waardoor winnen niet meer vanzelfsprekend was.

Wagenaar had dus behoefte aan een nieuwe troef en leek deze met Don Corleone te hebben gevonden. De vijfjarige ruin was eigenlijk een stayer met een bescheiden winsom op de langebaan, maar leek ook op de kortebaan uit de voeten te kunnen. Tijdens zijn debuut kreeg hij een niet te lastig parkoers voorgeschoteld en plaatste zich zonder al te veel moeite voor de vierde omloop, waarvoor toen nog drie paarden zich plaatsten. De combinatie met Wagenaar op de sulky lootte het stilstaande nummer en trof tijdens de finale de vermoeide Zarathoestra (Aad Pools), die niet bij machte was om Don Corleone serieus partij te geven. Zo kon Wagenaar drie belangrijke punten bijschrijven in de strijd om het pikeurskampioenschap.

Een glorieuze loopbaan bleef uit voor Don Corleone. Na zijn zege in Purmerend duurde het ruim twee jaar voordat hij weer van zich deed spreken. In Medemblik groeide hij met Gerrit Bosschieter op de sulky uit tot de verrassing van de middag. Zo schakelde hij beide paarden van Huib van den Heuvel uit, waaronder Galant Quick (vier dagen eerder nog de sterkste in Enkhuizen) en Dominique (Cees Imming), de winnares van Wognum. Pas tijdens de vierde omloop werd hem door Grolsch B (waarover later meer) een halt toegeroepen en finishte hij uiteindelijk als derde.

Doorslaand succes

Tijdens de eerste kortebaan van 1992 in Assendelft bracht Wagenaar opnieuw een debutant aan de start, de tienjarige Zorba ter Lune. De ruin had op de langebaan ruim een ton in guldens aan prijzengeld bij elkaar gedraafd, en mocht zich van regerend kortebaankampioen Jan Wagenaar nu bewijzen in het sprintwerk. Het werd meteen een doorslaand succes. Onder andere Danielle Guapa (John de Leeuw) en Clark Buitenzorg (Guus Knijnenburg) werden verslagen en tijdens de finale was Zorba ter Lune te sterk voor de eveneens debuterende Fieke Uiterdijk (Wim Swart).

En daar bleef het niet bij. In Stompwijk sloeg de combinatie opnieuw toe en na een derde plaats in Noordwijk won Wagenaar met zijn pupil ook in Schagen. Die derde overwinning leverde Zorba ter Lune een starthandicap op. Deze woog zwaar, maar betekende niet het einde van zijn loopbaan. Tussen 1993 en 1995 kwam hij nog 36 keer aan de start en pakte zo nu en dan een ereprijs mee. In Almere (1994) finishte hij nog eens als tweede en in Roden (1994) als derde. Na het seizoen van 1995 nam Zorba ter Lune op dertienjarige leeftijd afscheid van de drafsport.

Stempel

Geen enkele pikeur drukte zo’n stempel op de jaren ’90 als Ruud Pools. Tussen 1995 en 1999 won hij maar liefst 46 kortebanen. Tijdens de eerste helft van dat decennium moest hij het met ‘slechts’ vijf overwinningen doen. Vier van die vijf overwinningen boekte Pools met Follow Me. De vierjarige merrie was door eigenaar Nico Dekker speciaal voor de kortebaan aangeschaft en maakte op 20 augustus 1992 haar debuut in Noordwijk. Ze werd door het spelend publiek volledig over het hoofd gezien. Een dure misrekening, want Follow Me bleek een geboren kortebaner en pakte met groot machtsvertoon de overwinning.

Ook tijdens haar daaropvolgende starts toonde ze keer op keer haar klasse. Na een overwinning in Heemskerk finishte ze als tweede in Purmerend en Breezand en als derde in Lisse en ’t Zand. In 1993 kwam ze vervolgens moeizaam op gang, maar pakte uiteindelijk toch de hoofdprijzen van Beverwijk en Heemskerk. Haar tweede overwinning op de Marquettelaan leverde haar een volgende starthandicap op en betekende indirect het einde van haar sprintloopbaan. In 1994 kwam ze met Guus Knijnenburg niet verder dan een derde plaats in Uitgeest.

Goed gezien

Het publiek dat op 1 juni 1993 vroeg aanwezig was langs de baan in Venhuizen keek raar op toen zij tijdens het voorwerk Hans Bot op de sulky voorbij zag komen. Bot vertoonde zich destijds zelden op de kortebaan en was gehuld in zijn ‘werkkleding’, waar zijn collega’s zoals gebruikelijk in hun tenues op de sulky zaten. Bot reed daar niet zomaar. Met de vierjarige Grolsch B dacht hij een serieuze kanshebber te hebben voor de overwinning, maar daar dacht het spelend publiek anders over. Ondanks de aanwezigheid van kortebaankampioen Manus Bouwhuis startte de onervaren hengst op een winnende uitbetaling van bijna 26 tegen één.

Bot had het goed gezien. Tijdens de eerste omloop had Grolsch B nog een kamprit nodig om een omloop verder te komen, maar verder won hij keer op keer gedecideerd zijn ritten. Eerst werd titelverdediger Claudia’s Dream (Aad Pools) opzij gezet, waarna ook Goldspeed S (Wim Swart) en Enjoy Buitenzorg (Rob de Vlieger) er aan moesten geloven.

Grolsch B bezorgde vervolgens Bot, Bouwhuis en eigenaar Casper Veldink een geweldig seizoen. Hij kwam na Venhuizen vrijwel op elke kortebaan in actie en liep in totaal acht keer in de prijzen. Na Venhuizen won hij in De Lier, Medemblik, Breezand en ’t Zand. Met die laatste overwinning passeerde hij op het laatste moment Enjoy Buitenzorg in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ en kroonde zich zo tot de beste sprinter van het seizoen. Helaas stond Grolsch B in 1994 het gehele seizoen geblesseerd aan de kant. In 1995 probeerde hij het nog één keer, maar na een vroege uitschakeling nam hij anoniem afscheid.

Uitproberen

Dankzij de dadendrang van Grolsch B was het voor Manus Bouwhuis een koud kunstje om zijn pikeurstitel met succes te verdedigen. Sterker, 1993 werd voor Bouwhuis zijn succesvolste seizoen ooit. Naast Grolsch B had hij namelijk ook de beschikking over Griffy Sunshine. Bouwhuis had de vierjarige hengst verschillende keren razendsnel zien vertrekken op de langebaan en wilde hem maar wat graag eens uitproberen op de kortebaan. Aldus geschiedde en Bouwhuis had er weer in winnaar bij. Op het lastige parkoers van Zandvoort was hij onder andere te sterk voor Grolsch B en na een adembenemende finale voor Enjoy Buitenzorg.

In tegenstelling tot Grolsch B kwam Griffy Sunshine maar mondjesmaat aan de start, maar liep wel vrijwel elke keer in de prijzen. Na Zandvoort volgde een overwinning in Voorschoten, een off-day in Beverwijk en een sterke overwinning tijdens het Nederlands kampioenschap in Schagen. Ondanks een starthandicap haalde Griffy Sunshine de finale in Enkhuizen en finishte hij als vijfde in Breezand en ’t Zand.

Helaas moest Griffy Sunshine het vanaf 1994 zonder zijn vaste stuurman Manus Bouwhuis doen. De regerend kortebaankampioen raakte op een ongelukkige manier ernstig geblesseerd aan zijn hand en een stond maandenlang aan de kant. In Zandvoort wist zijn vervanger Aad Pools de hengst nog tot één laatste grootse daad te inspireren, maar daarna ging de loopbaan van Griffy Sunshine als een nachtkaars uit.

Don CorleoneJan Wagenaar12 september 1991Purmerendfl. 7,60
Actief: 1991-1993
Starts: 30
Prijzengeld:
fl. 7.500,00
Overwinningen: 1
Purmerend (’91)
Zorba ter LuneJan Wagenaar2 mei 1992Assendelftfl. 5,60
Actief: 1992-1995
Starts: 47
Prijzengeld:
fl. 19.800,00
Overwinningen: 3
Assendelft (’92),
Stompwijk (’92) en Schagen (’92)
Follow MeRuud Pools20 augustus 1992Noordwijkfl. 61,00
Actief: 1992-1994
Starts: 22
Prijzengeld:
fl. 26.700,00
Overwinningen: 4
Noordwijk (’92) en Heemskerk (’92),
Beverwijk (’93) en Heemskerk (’93)
Grolsch BManus Bouwhuis1 juni 1993Venhuizenfl. 25,70
Actief: 1993-1995
Starts: 20
Prijzengeld:
fl. 22.000,00
Overwinningen: 5
Venhuizen (’93), De Lier (’93),
Medemblik (’93), Breezand (’93)
en ’t Zand (’93)
Griffy SunshineManus Bouwhuis15 juli 1993Zandvoortfl. 7,30
Actief: 1993-1994
Starts: 13
Prijzengeld:
fl. 20.200,00
Overwinningen: 4
Zandvoort (’93), Voorschoten (’93),
Schagen (NK ’93) en Zandvoort (’94)

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.