‘In één keer raak’ – winnende debutanten (2)

26 februari 2021 10:55

Over het algemeen hebben paarden even de tijd nodig om te wennen aan de kortebaan. Toch gebeurde het de afgelopen jaren regelmatig dat een debutant direct won. Wie waren deze deelnemers en hoe verging het ze verder? We doken 35 jaar terug in de tijd en maakten het volgende overzicht. Deel 2: van modderspecialist Unri Zuidvelde tot de weinig verrassende Arend.

Unri Zuidvelde (foto boven, begin jaren ’80 op Duindigt met Arnold Mollema op de sulky (foto: archiefndr.nl)) behoorde op de langebaan niet tot de top van zijn jaargang, maar was een meer dan gerespecteerde haververdiener. De hengst draafde een ruime ton aan prijzengeld bij elkaar en won 24 keer. Op negenjarige leeftijd maakte hij in Venhuizen op 9 juni 1987 zijn debuut op de kortebaan. Helaas viel ‘Pinkster 3’ dat jaar letterlijk in het water en waren er weinig mensen aanwezig om het debuut van Unri Zuidvelde te aanschouwen. De inzet bij de totalisator werd in vergelijking met een jaar eerder gehalveerd; een dieptepunt in de toen 27-jarige historie van Venhuizen.

Ondanks de zware omstandigheden wist Unri Zuidvelde zich toch te onderscheiden. De hengst was een directe afstammeling van Henri Buitenzorg, de legendarische Derbywinnaar van 1969 en één van de beste dravers uit de vaderlandse geschiedenis. De hengst werd in Venhuizen bijgestaan door Gerard Gommans, die in 1969 als stalknecht in dienst was bij de familie Wagenaar en de historische overwinning van Henri Buitenzorg dus van zeer dichtbij meemaakte. Op de grasbaan van Venhuizen rekende Unri Zuidvelde onder meer af met favoriet Walita Spencer (Ruud Pools) en Valeureux (Jacques Geluk) en pakte een knappe overwinning. Daarmee werd de combinatie de laatste winnaar op het gras van Venhuizen; na deze editie verhuisde de baan naar de Westerbuurt.

Stalknecht Gerard Gommans ontfermt zich na de legendarische Derby van 1969 over winnaar Henri Buitenzorg met Jan Wagenaar (foto: archiefndr.nl).

In Stompwijk kwam Unri Zuidvelde, dit keer met Jan Wagenaar op de sulky, voor de tweede keer in actie en opnieuw waren de omstandigheden bar slecht. Het was aan de plaatselijke boeren te danken dat er alsnog kon worden gekoerst. Unri Zuidvelde blonk wederom uit, maar moest tijdens de finale zijn meerdere erkennen in de sterke Zonnevlam K (Cees Imming). Op de banen over de straat kwam hij minder uit de verf. De hengst kwam nog vier keer in actie en liep elke keer naar de derde omloop, maar een finaleplaats zat er niet meer in.

Gekoppeld

Na Unri Zuidvelde duurde het ruim twee jaar totdat er weer een debutant toesloeg. Op 17 augustus 1989 was het Clark Buitenzorg die met Guus Knijnenburg op de sulky de kortebaan van Gouda won. Een flinke stunt van de vierjarige ruin, die tijdens de finale afrekende met de in een bloedvorm verkerende Chokey Treen. Een week eerder had de combinatie zich in Beverwijk tot kampioen van Nederland gekroond.

Het was niet de laatste keer dat Clark Buitenzorg en Chokey Treen de degens kruisten. In Hillegom haalde het tweetal opnieuw samen de finale, maar ging de overwinning dit keer naar Chokey Treen. In Enkhuizen werden de twee opnieuw aan elkaar gekoppeld, dit keer tijdens de eerste omloop. Clark Buitenzorg profiteerde optimaal van de inmiddels tien meter starthandicap die Chokey Treen had opgelopen en stoomde door naar de finale, die met marginaal verschuil werd gewonnen van Yessie Prinses (Ruud Pools).

In 1990 ontwikkelde Clark Buitenzorg zich tot een kortebaner van formaat. In zestien starts liep hij zeven keer in de prijzen en won in Schagen en Medemblik. Die laatste zege boekte hij ondanks een starthandicap van inmiddels tien meter; een knappe prestatie. In 1991 en 1992 bleef hij zijn ereprijzen meepakken, maar nadat hij de volgende winsomgrens passeerde en op vijftien meter kwam te staan, was zijn rol uitgespeeld.

Blijvertje

Willem G was de volgende debutant die won. Met Tom Kooyman sr. op de sulky was hij op 5 juni 1990 de sterkste in Wognum. De toen tienjarige ruin rekende tijdens de finalefase af met Zegneur (Ruud Pools) en vervolgens met Chokey Treen (Cees de Leeuw). Helaas voor zijn achterban bleef het hierbij. Dat seizoen kwam hij nog vijftien keer aan de start, maar kwam nooit verder dan de derde omloop. In 1991 noteerde hij zeventien starts met twee derde plaatsen als beste prestaties.

Danielle Guapa was daarentegen wel een blijvertje. De vierjarige vosmerrie maakte zijn werk op de langebaan niet af, waarna zijn eigenaar besloot het eens op de kortebaan te proberen. Een schot in de roos. Op 6 september 1990 kreeg ze tijdens haar debuut in Heemskerk een loodzwaar parkoers naar de finale, maar de combinatie met Jan Wagenaar op de sulky wist keer op keer een omloop verder te komen en uiteindelijk de zege te grijpen. Ook tijdens haar tweede start in Hillegom pakte ze de bloemen. Pas in Lisse liep ze tegen haar eerste nederlaag aan. Duc van de Lente (Jan de Leeuw) gaf tijdens de finale de vijf meter voorsprong bij de start niet meer uit handen en zorgde zo voor een flinke verrassing.

In 1991 ging ze vrolijk verder. Ze won in Assendelft en kroonde zich in Lelystad tot kampioen van Nederland. In Stompwijk won ze haar vijfde kortebaan, waarna ze tegen een volgende starthandicap aanliep. Dat bemoeilijkte de zaken aanzienlijk. Ze finishte nog wel als derde in De Lier en Hoorn, maar na twee mislukte starts in 1992 zat haar carrière op de kortebaan er op.

Botsing

De merrie van Jan Wagenaar won overigens niet overal waar ze aan de start verscheen. Tijdens de ‘avondkortebaan’ van Hoogkarspel op 7 juni 1991 startte ze als de grote favoriet, maar werd tijdens de derde omloop geklopt door de al eerder genoemde Willem G, dit keer met Aad Pools op de sulky. Dit gaf Betram Rodney met Ruud Pools de gelegenheid om te profiteren. De toen zevenjarige ruin was tijdens de vierde omloop te sterk voor Boncoeur A (Jan Wagenaar) en versloeg vervolgens ook de moegestreden Willem G.

Betram Rodney krijgt het winnaarsdeken opgehangen in Beverwijk; er is helaas weinig aandacht voor de camera’s. (Foto: archiefndr.nl)

Betram Rodney reikte daarna nog zeven keer  tot de derde omloop, maar wist vrijwel geen enkele keer door te dringen tot de finalefase. Alleen in Beverwijk wist hij zich te onderscheiden en pakte op miraculeuze wijze de zege. De driejarige Fatal Action leek namelijk op weg naar de overwinning, maar een frontale botsing tijdens de eerste halve finale met een overstekende toeschouwer maakte een einde aan alle ambities van de pupil van Andries van der Blonk. De merrie kon weliswaar haar weg vervolgen, maar de schrik zat er goed in en galoppades brachten Betram Rodney -dit keer gereden door Wim Swart- in de finale. Omdat Boncoeur A (Jan Wagenaar) ook tweemaal wegsprong, ging de zege naar de ruin.

Uitbetaling

Winnende debutanten zijn doorgaans goed voor een flinke uitbetalingen. Zelfs nu al legendarische kortebaners als Blackpearl Trans R, Donate Groenhof en Barbert scoorden ruim tien tegen één. De overwinning van de debuterende Arend met Gerard Hulleman leverde op 6 juli 1991 in Warmond daarentegen slechts 6,6 keer de inzet op. Dat had wellicht te maken met zijn status op de langebaan (25 overwinningen en ruim een ton aan prijzengeld) en zijn trainer Hugo Langeweg, wiens ster op dat moment flink rijzende was.

Via een stilstaande nummer bereikte Arend de derde omloop, waar na een keiharde strijd werd afgerekend met Armanda Laine (Cees Imming). Kiwi Jubilee (Huib van den Heuvel) gaf vervolgens weinig problemen, maar tijdens de finale tegen Duc van de Lente (Jacques Geluk) moest Arend weer flink aan de bak en won met minimaal verschil.

Later dat seizoen finishte Arend met Langeweg zelf op de sulky als vierde in Schagen. In 1991 won hij met Wim Swart op de sulky de kortebaan van Wognum en finishte hij nog een keer als derde in Zandvoort. Daarna was de rol van Arend uitgespeeld, maar niet die van Langeweg. De trainer uit Schagerbrug groeide tijdens de jaren ’90 uit tot de onbetwiste keizer van de korte- en de langebaan met een eindeloze reeks aan successen en kampioenschappen.

Unri ZuidveldeGerard Gommans9 juni 1987Venhuizenfl. 15,60
Actief: 1987
Starts: 6
Prijzengeld:
fl. 8.020,00
Overwinningen: 1
Venhuizen (’87)
Clark BuitenzorgGuus Knijnenburg17 augustus 1989Goudafl. 15,60
Actief: 1989-1992
Starts:
46
Prijzengeld:
fl. 36.100,00
Overwinningen: 4
Gouda (’89), Enkhuizen (’89),
Schagen (’90) en Medemblik (’90)
Willem GTom Kooyman sr.5 juni 1990Venhuizenfl. 32,00
Actief: 1990-1991
Starts:
33
Prijzengeld:
fl. 7.400,00
Overwinningen: 1
Venhuizen (’90)
Danielle GuapaJan Wagenaar6 september 1990Heemskerkfl. 33,30
Actief: 1990-1992
Starts:
15
Prijzengeld:
fl. 27.750,00
Overwinningen: 5
Heemskerk (’90), Hillegom (’90),
Assendelft (’91), Lelystad (NK ’91)
en Stompwijk (’91)
Betram RodneyRuud Pools7 juni 1991Hoogkarspelfl. 16,80
Actief: 1991
Starts:
17
Prijzengeld:
fl. 11.450,00
Overwinningen: 2
Hoogkarspel (’91) en Beverwijk (’91)
ArendGerard Hulleman6 juli 1991Warmondfl. 6,60
Actief: 1991-1993
Starts:
13
Prijzengeld:
fl. 9.250,00
Overwinningen: 2
Warmond (’91) en Wognum (’92)

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.