‘In één keer raak’- winnende debutanten (11)

17 juni 2021 09:00

Over het algemeen hebben paarden even de tijd nodig om te wennen aan de kortebaan. Toch gebeurde het de afgelopen jaren regelmatig dat een debutant direct won. Wie waren deze deelnemers en hoe verging het ze verder? We doken 35 jaar terug in de tijd en maakten het volgende overzicht. In deel 11 de laatste twee sprinters welke bij hun debuut wonnen: Ronny Brandt en Janus Boshoeve (foto boven).

De rolverdeling bij Stal de Groningers is al jaren dezelfde. John de Leeuw is de onbetwiste nummer één en rijdt de beste paarden. Rick Wester speelt de tweede viool en moet het met de minder kansrijke deelnemers doen. Wester schikt zich al seizoenenlang naar zijn lot, maar deinst er niet voor terug om de rollen zo nu en dan om te draaien. Zoals op 16 juni 2018 in Sassenheim, waar Wester uitgroeide tot de held van de dag, terwijl De Leeuw, de regerend kortebaankampioen, slechts een bijrol vertolkte.

De Leeuw bracht die middag El Salvador en Crazy Lover aan de start, maar kon zich na de eerste omloop al gaan omkleden. Zijn beide paarden werden al tijdens het eerste bedrijf verrassend uitgeschakeld. Wester verging het beter. Zonder problemen kwalificeerde hij Ben Hurry en de debuterende Ronny Brandt (via Harley D Energy (Lindsey Pegram) en Dundee Boko (Manon Pools)) voor de derde omloop. Daarin had Wester over geluk niet te klagen. Ben Hurry leek te worden uitgeschakeld door Eliot Charisma (Lindsey Pegram), ware het niet dat de pupil van trainer Mark de Jong tijdens de kamprit in gewonnen positie van de benen ging.

Ronny Brandt (links) is tijdens de eerste omloop te sterk voor de vierjarige Harley D Energy.

Ronny Brandt werd op zijn beurt volledig overlopen door Blackpearl Trans R (Manon Pools), maar kreeg door bijloting een tweede kans. De loting voor de halve finale viel vervolgens ook niet nadelig uit voor Wester. Blackpearl Trans R moest het opnemen tegen de ongenaakbare Cattiva Byd (John Dekker), terwijl Wester met zijn paarden tegen elkaar lootte. Opvallend genoeg koos Wester voor Ronny Brandt. “Ben Hurry liep tijdens de derde omloop zodanig scheef dat hij bijna de hekken in ging. Hij was gewoon niet fit meer. Ronny Brandt had tot dat moment nog niets verkeerd gedaan”, legde Wester later uit.

Waar Cattiva Byd en Blackpearl Trans R elkaar in drie ritten het licht uit de ogen draafden, legde Ben Hurry, nu gereden door John de Leeuw, stalgenoot Ronny Brandt geen strobreed in de weg richting de finale. De eindstrijd was vervolgens een formaliteit voor Ronny Brandt, die simpelweg veel meer over had dan tegenstander Blackpearl Trans R.

Rick Wester poseert met Ronny Brandt tijdens de huldiging op de Teylingerlaan.

Het duurde vervolgens tot 2019 totdat Ronny Brandt echt tot bloei kwam. In 2018 pakte hij zo nu en dan zijn prijzen mee, maar een echte topprestatie bleef uit. Een jaar later was alles anders. De Italiaanse ruin won maar liefst vijf kortebanen (Wognum, Egmond aan den Hoef, Bemmel, Middenbeemster en Roden) en finishte als tweede in Sassenheim achter de ongenaakbare Eliot Charisma. Met een flinke voorsprong pakte hij de titel ‘Kortebaner van het Jaar’. De sprinter die met een flinke dosis fortuin zijn eerste kortebaan won, heeft zich inmiddels meer dan bewezen.

Minimale voorbereiding

Lindsey Pegram kende in 2018 een topseizoen en ging met zevenmijlslaarzen op weg naar het pikeurskampioenschap. Het was aan Manon Pools te danken dat de strijd om de Gouden Helm spannend bleef. Dankzij Blackpearl Trans R, Hero Baldwin en Doc Holiday bleef ze in het spoor van Pegram, maar de spoeling werd met de week dunner. Blackpearl Trans R en de vierjarige Hero Baldwin kregen met starthandicaps te maken, terwijl Doc Holiday alleen maar beschikbaar was wanneer Bo Sprengers niet aanwezig was. Wilde Pools nog kans maken op het kampioenschap had ze domweg een nieuwe troef nodig.

Vader Aad speurde stad en land af en kwam uit in Kortijk, waar hij Janus Boshoeve op de kop tikte. Stal Arctic voegde de ruin toe aan zijn stal en met minimale voorbereiding trad hij aan op de Meerlaan in Hillegom. Daar deed hij direct van zich spreken. Eerst werd Crazy Lover (John de Leeuw) soepel geklopt. Daarna moest Spirit Scott (Rick Wester) er aan geloven. Tijdens de derde omloop worstelde Janus Boshoeve zich knap langs de onberekenbare Bronco Boko (Tom Kooyman), waarna ook Blue Diamond As (Rick Wester) werd verslagen.

Janus Boshoeve (links) is een maatje te groot voor de aanstormende Blue Diamond As.

Tegenstander tijdens de finale was Bachelet, eveneens een debutant. De vierjarige merrie uit de stal van Hugo Langeweg draafde subliem door de eerste twee omlopen heen, maar was er daarna helemaal klaar mee. De combinatie met Lindsey Pegram op de sulky schakelde zichzelf uit tegen Blue Diamond As, maar kreeg na bijloting een nieuwe kans. Deze leek ze te gaan pakken nadat ze Boucher le Blanc (John Dekker) versloeg, maar tijdens de finale wilde ze er opnieuw niets van weten en schonk met twee galoppades de zege aan Janus Boshoeve.

Hoewel Janus Boshoeve zich een snelle leerling toonde, bleef het bij deze ene overwinning. Na Hillegom finishte hij als vijfde in Roden, maar werd in Nootdorp en ’t Zand snel uitgeschakeld. In 2019 stond hij het hele seizoen geblesseerd aan de kant. In 2020 maakte hij zijn rentree, maar wist tijdens het Nederlands kampioenschap op Duindigt niet te overtuigen. Het deed de familie Pools besluiten afscheid te nemen van de ruin, die geduldig zal moeten wachten tot hij wordt afgelost als de laatste winnende debutant.

Ronny Brandt Rick Wester 16 juni 2018 Sassenheim € 59,60
Actief: 2018-heden
Starts: 22
Prijzengeld:
€ 19.400,00
Overwinningen: 6
Sassenheim (’18), Wognum (’19),
Egmond aan den Hoef (’19), Bemmel (’19),
Middenbeemster (’19) en Roden (’19)
Janus Boshoeve Manon Pools 14 september 2018 Hillegom € 13,10
Actief: 2018-2020
Starts: 5
Prijzengeld:
€ 2.700,00
Overwinningen: 1
Hillegom (’18)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.