‘In één keer raak’- winnende debutanten (10)

26 mei 2021 12:51

Over het algemeen hebben paarden even de tijd nodig om te wennen aan de kortebaan. Toch gebeurde het de afgelopen jaren regelmatig dat een debutant direct won. Wie waren deze deelnemers en hoe verging het ze verder? We doken 35 jaar terug in de tijd en maakten het volgende overzicht. In deel 10 de gebroeders Pools met drie debutanten die uitgroeiden tot waanzinnige sprintkanonnen.

Altijd op zoek naar nieuw kortebaantalent werd Aad Pools in de lente van 2012 door Karel Gerrits gewezen op Blackpearl Trans R. De vierjarige merrie stond in training bij Dion Tesselaar, maar Gerrits wilde haar verkopen. Omdat ze goed kon vertrekken klopte Gerrits, die met Viva’s Limburgia al vele successen had geboekt op de kortebaan, bij Pools aan. Na enkele proefritjes wist Pools genoeg. Dit was een sprinter met mogelijkheden.

Met een enorme voorsprong op Zephir wint Blackpearl Trans R haar eerste kortebaan. Er zouden er nog vele volgen. (Foto: Nico Visser)

Op 22 juni 2012 begon Blackpearl Trans R in Zwanenburg wat onwennig aan haar kortebaancarrière. Ze ontdeed zich zonder problemen van Vintage (Robin Bakker), maar had tegen zowel Victory Boy S (John de Leeuw) als Auke d’Almere (Wim van der Mespel) een kamprit nodig. Pas tijdens de finale liet de merrie zien wat ze echt in huis had. Zephir (Denise Pennekamp) verkeerde op dat moment in een blakende vorm en wist al snel aansluiting te vinden bij de debuterende merrie van Aad Pools, maar de hengst van trainer Cees Imming had geen antwoord op de alles verschroeiende versnelling die Blackpearl Trans R halverwege het parkoers in huis had. Met ruime voorsprong won ‘de Zwarte Parel’ haar eerste kortebaan. Er zouden er nog vele volgen.

Bekijk hier de ontknoping van Zwanenburg 2012

Blackpearl Trans R bleek een supertalent, een draver die je zelden op de kortebaan tegenkomt. In de zeven starts na haar debuut haalde ze telkens de finale en won vijf keer. In 2013 bleef ze ondanks een starthandicap scoren en prolongeerde haar titel als ‘Kortebaner van het Jaar’. In 2014 kwam ze niet uit de verf, maar in 2015 kwam ze ijzersterk terug. Ze won zelfs vanaf 310 (!) meter op Duindigt en greep net naast de titel ‘Kortebaanpaard 2015’. In totaal won ze twaalf kortebanen en is met dat aantal de meeste succesvolle winnende debutant die in deze rubriek voorbij is gekomen.

Straat voorsprong

Ruud Pools en trainer Cees Hetteling werken al een decennium met veel succes samen. Hetteling trekt de paarden aan en bereidt ze voor op de koers, Pools maakt het karwei af op de baan. Deze manier van werken leverde het duo al veel overwinningen op. Denk aan paarden als Attila, Evison en Columbine Lep, paarden die hun sporen op de kortebaan hebben verdiend.

Met startnummer ‘1’ won Donate Groenhof op de Herenweg in Warmond haar eerste kortebaan. Uiteraard leverde dat blijde gezichten op bij de huldiging.

Donate Groenhof bezorgde Pools en met name Hetteling de meeste successen. De merrie maakte op 5 juli 2014 haar debuut op de kortebaan en liet zich meteen van haar beste kant zien. Na Wala Alki (Denise Pennekamp) tijdens de eerste omloop te hebben verslagen, liet ze zich weliswaar tijdens de tweede omloop bijna verrassen door Zoe W (Roy van Ingen), maar raakte ze daarna vrijwel probleemloos via Yoran Sammer (Lindsey Pegram) en Cha Cha Cha (John Dekker) in de finale. Daarin wachtte Co Swagerman (Frans van der Blonk), die knap de tweede rit wist te winnen, maar tijdens de kamprit van de finale kansloos was tegen de ontketende vierjarige merrie.

Bekijk hier de samenvatting van Warmond 2014

De pupil van Hetteling wilde daarna nog wel eens een foutje maken, maar won na haar succesvolle debuut ook in De Lier en Schagen. In 2015 liet ze pas echt zien wat ze in huis had. Ze won dat seizoen maar liefst vijf kortebanen en liet zich met een straat voorsprong tot ‘Kortebaner van het Jaar’ kronen. Daarna kreeg ze het moeilijker, kwam ze soms wat moeizaam van start en liet ze de kortebaan steeds vaker links liggen. Haar sprintloopbaan leek op zijn einde te lopen toen ze in 2018 verrassend won in Lisse. Een laatste stuiptrekking of heeft ze nog meer voor ons in petto?

Verhalen

Barbert zou in 2015 eigenlijk debuteren in Assendelft, waar de vierjarige hengst was gekoppeld aan baanspecialist Zero Option Lane. De pupil van trainer Henk Grift werd echter geschrapt, waarna zijn debuut werd uitgesteld naar 23 mei 2015, de dag van de eerste kortebaan van Vroomshoop. Nog voordat Barbert één meter had gedraafd gingen de verhalen al rond dat Harry Pools met een wel heel bijzondere draver aan de start zou verschijnen. Wat dat betreft maakte Barbert de verwachtingen waar. Eerst werden Daddy Cool (Krista Timmer) en Bella Madonna (John de Leeuw) zonder problemen opzij gezet en draafde Barbert tijdens zijn debuut direct in de prijzen.

De verschillen zijn minimaal op de Hammerweg in Vroomshoop. Barbert (rechts) neemt iets voorsprong op Elma Alki en gaat op weg naar de zege.

Attila stelde Barbert tijdens de derde omloop flink op de proef. Ondanks de tien meter achterstand bij de start vloog de combinatie met Ruud Pools op de sulky over zijn tegenstander heen en leek een verrassing in de maak. Harry Pools liet zich echter geen tweede keer verrassen en stelde na een kamprit alsnog een plek in de vierde omloop veilig. Daarin werd afgerekend met de kolossale Duke Beuckenswyk (Lindsey Pegram), waarna een spannende finale wachtte tegen Elma Alki (Andries van der Blonk), die maar nipt door Barbert werd gewonnen.

Bekijk hier de ontknoping van Vroomshoop 2015

Barbert won dat seizoen ook nog in Schagen, maar brak in 2016 pas echt door. Hij won maar liefst vijf kortebanen en kroonde zich tot de beste sprinter van het seizoen. Dankzij zijn enorme versnelling halverwege het parkoers won hij ook met een starthandicap en groeide zo uit tot één van de beste sprinters van de afgelopen tien jaar. Helaas duurde de corona-pauze te lang en heeft Barbert inmiddels afscheid genomen van de drafsport.

Blackpearl Trans R Aad Pools 22 juni 2012 Zwanenburg € 8,50
Actief: 2012-heden
Starts: 67
Prijzengeld:
€ 44.495,00
Overwinningen: 12
Zwanenburg (’12), Egmond aan den Hoef (’12),
Voorschoten (’12), Beverwijk (’12),
Heemskerk (’12), Lisse (NK ’12), Bemmel (’13
en ’15), Hillegom (’13), Sassenheim (’15),
Duindigt (’15) en Middenbeemster (’15)
Donate Groenhof Ruud Pools 5 juli 2014 Warmond € 12,20
Actief: 2014-heden
Starts: 29
Prijzengeld:
€ 28.450,00
Overwinningen: 9
Warmond (’14), De Lier (’14), Schagen (’14),
Zwanenburg (’15), Stompwijk (’15),
Nootdorp (’15), Heemskerk (’15),
Purmerend (’15) en Lisse (’18)
Barbert Harry Pools 23 mei 2015 Vroomshoop € 12,50
Actief: 2015-2020
Starts: 56
Prijzengeld:
€ 34.350,00
Overwinningen: 10
Vroomshoop (’15 en ’16), Schagen (’15),
Assendelft (’16 en ’18), Sassenheim (’16),
Warmond (’16), Voorschoten (’16),
Stompwijk (’17)
en Hillegom (’17)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.