‘In één keer raak’- winnende debutanten (1)

17 februari 2021 13:39

Over het algemeen hebben paarden even de tijd nodig om te wennen aan de kortebaan. Toch gebeurde het de afgelopen jaren regelmatig dat een debutant direct won. Wie waren deze deelnemers en hoe verging het ze verder? We doken 35 jaar terug in de tijd en maakten het volgende overzicht. Deel 1: van de geboren sprinter Zarah Alki tot eendagsvlieg Perry Anjo. 

(Foto boven: Perry Anjo en Gé den Dubbelden na hun schitterende overwinning tijdens de strijd om de Gouden Zweep in 1982. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Het was genetisch bepaald dat Zarah Alki uit zou groeien tot een topkortebaner. Overgrootmoeder Wala won tussen 1959 en 1963 maar liefst negentien kortebanen en is met dat aantal na Allouez en O Marijke de meest succesvolle sprinter allertijden. Wala ging na haar loopbaan de fokkerij in en bracht onder andere Marion Fortuna voort, die met Manus Bouwhuis in 1974 won in Purmerend en in 1975 in Stompwijk en Medemblik.

Uit Marion Fortuna kwam Zarah Alki, die op 20 mei 1986 als vierjarige haar debuut maakte op de kortebaan. Haar trainer en pikeur Aad Pools was op dat moment al succesvol begonnen aan het seizoen met een derde plaats in Groningen met Yra Alki (ook een nakomeling van Marion Fortuna) en een overwinning met Udilia B in Waalwijk. Ondanks het feit dat ze geen ervaring had, voelde Zarah Ali zich als een vis in het water op de kortebaan en klopte tijdens de finale You Stanley Dean (Leo Schoonhoven).

Het bleek de opmaat voor een weergaloos seizoen voor zowel Zarah Alki als Aad Pools. De merrie won vervolgens in Wognum, Zandvoort en Lisse en was in grote mate verantwoordelijk voor de pikeurstitel van Pools, die dat seizoen negen van de 27 kortebanen won en vrijwel elke koers in de prijzen liep. In 1987 liet een overwinning lang op zich wachten, maar won ze ondanks een starthandicap van tien meter in Heemskerk en het nationaal kampioenschap in Roden. In 1988 won ze in Santpoort haar zevende en laatste kortebaan. Met die laatste zege passeerde ze Uncrowned en werd zo de succesvolste kortebaner van de jaren ’80.

Na haar loopbaan ging ook Zarah Alki de fokkerij in. Ze bracht onder andere Lana Alki voort, de moeder van Utah Alki en Wala Alki; twee kortebaners die in een volgende aflevering van deze rubriek aan bod zullen komen. Houd alle toekomstige telgen van deze bloedlijn in de gaten!

Stuiven

De winnende debutanten volgden elkaar in 1986 in rap tempo op. Dat seizoen wonnen er maar liefst vijf; het hoogste aantal in de afgelopen 35 jaar. De volgende was Zelotte. De vierjarige merrie kwam op 7 juli 1986 voor het eerst op de kortebaan in actie en sloeg direct toe. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. De combinatie met Manus Bouwhuis op de sulky kreeg in Stompwijk  met tegenstanders als Remi Star, Titus van Echten en Walita Spencer flink wat werk voor haar kiezen.

Tijdens de kamprit van de finale leek Volspeed G vervolgens met ruime voorsprong op weg naar de overwinning, maar de pupil van Aad Pools viel in het zicht van de haven stil en zag Zelotte alsnog voorbij stuiven. Het was voor Bouwhuis zijn achtste overwinning op de grasbaan in Stompwijk; nog altijd een record. Zelotte won ook tijdens haar tweede start in Santpoort, maar kreeg daarna te maken met een starthandicap. In Beverwijk reikte ze nog tot de derde omloop, maar daarna was haar rol uitgespeeld.

Drie weken na Zelotte zorgde Woodsong met Bert van Dooyeweerd voor een verrassing in Voorschoten. De zesjarige ruin werd eigenlijk klaargestoomd voor het Nederlands kampioenschap in Purmerend, maar bleek zich direct met de besten te kunnen meten. In zijn daaropvolgende starts pakte hij regelmatig een prijsje mee, maar een finaleplaats zat er niet meer in. In 1987 kwam hij slechts één keer op de kortebaan in actie en in 1988 helemaal niet. In 1989 ontfermde Ruud Pools zich over de ruin, die direct weer liet zien wat hij in huis had. Zo finishte hij als tweede in Hoogkarspel en won in Santpoort. Na deze zege kreeg hij te maken met een handicap van tien meter, welke te zwaar woog.

Stempel

Zeepijn du Bois maakte pas laat haar opwachting, maar drukte direct een stevige stempel op het seizoen. Op de Nieuwstraat in Medemblik had ze tijdens haar debuut slechts één kamprit nodig om de zege binnen te slepen. In Roden leek ze vervolgens op weg naar overwinning nummer twee, maar raakte ze tijdens de finale geblesseerd, waarna ze van geen draven meer wilde weten. Vervolgens finishte ze als vierde in Breezand en haalde ze de finales van Nieuwerkerk aan den IJssel en ’t Zand.

Zeepijn du Bois in actie op de Nieuwstraat in Medemblik, waar destijds geen (!) dranghekken werden gebruikt. (Foto: archief Prins Hendrik Medemblik)

Het volgende seizoen begon de combinatie met Huib van den Heuvel op de sulky direct met een overwinning in Waalwijk. Het was haar tweede en laatste overwinning. In Lelystad (derde) en Gorredijk (vierde) wist ze zich nog wel te plaatsen, maar kwam er na tien starts al weer een einde aan haar sprintloopbaan.

Geschiedenis

We sluiten deze eerste aflevering af met één van de grootste kortebaan-surprises allertijden. Perry Anjo had zijn sporen op de langebaan ruimschoots verdiend (winnaar van de Gouden Zweep in 1982 en ruim een ton aan prijzengeld) toen hij op 24 september 1986 voor het eerst op de kortebaan verscheen. Ook zijn pikeur Marian den Dubbelden had nog geen enkele kortebaanervaring toen zij aan dit avontuur begon. Aad Pools ontfermde zich echter over de combinatie in het startvak en was zodoende mede verantwoordelijk voor een mega-verrassing. Tijdens de finale profiteerde de combinatie van mispassen van tegenstander Zeepijn du Bois en trok zo onverwacht de overwinning naar zich toe.

Het was een historische zege. Naast de gigantische uitbetaling (ruim 203 gulden winnend en 99 gulden plaats) was Den Dubbelden de eerste vrouwelijke pikeur die een kortebaan won. Wellicht door de intensieve hulp van Pools had Den Dubbelden die middag niets geleerd. “Eerlijk, ik weet nu nog niet hoe het er aan de start van een kortebaan aan toe gaat”, gaf ze na de koers toe. Wellicht was dat de reden dat Perry Anjo daarna op de kortebaan nooit meer aan de start verscheen. Die ene start was wel genoeg om geschiedenis te schrijven.

Zarah AlkiAad Pools20 mei 1986Venhuizenfl. 10,90
Actief: 1986-1988
Starts: 25
Prijzengeld:
fl. 35.025,00
Overwinningen: 7
Venhuizen (’86), Wognum (’86),
Zandvoort (’86), Lisse (’86),
Heemskerk (’87), Roden (NK ’87)
en Santpoort (’88)
ZelotteManus Bouwhuis7 juli 1986Stompwijkfl. 8,00
Actief: 1986-1987
Starts:
5
Prijzengeld:

fl. 9.250,00
Overwinningen: 2
Stompwijk (’86) en Santpoort (’86)
WoodsongBert van Dooyeweerd28 juli 1986Voorschotenfl. 17,30
Actief: 1986-1990
Starts:
25
Prijzengeld:
fl. 12.900,00
Overwinningen: 2
Voorschoten (’86) en Santpoort (’89)
Zeepijn du BoisHuib van den Heuvel15 september 1986Medemblikfl. 42,90
Actief: 1986-1987
Starts:
10
Prijzengeld:
fl. 14.150,00
Overwinningen: 2
Medemblik (’86) en Waalwijk (’87)
Perry AnjoMarian den Dubbelden24 september 1986Rodenfl. 203,40
Actief: 1986
Starts: 1
Prijzengeld:
fl. 3.200,00
Overwinningen: 1
Roden (’86)

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.