IJzersterk deelnemersveld in Heemskerk

3 september 2013 06:52

Donderdag verschijnen er in Heemskerk 26 deelnemers, waaronder verschillende ijzersterke kortebaners, aan het vertrek. Op de Marquettelaan starten toppers als Evison, Andrea Swagerman en Nederlands kampioen Ton Jeu, maar ook aanstormende talenten als Capital C en Iper Flying. Op papier lijkt dit de mooiste kortebaan van het jaar te worden!

Bekijk hier het deelnemersveld.

Evison (foto) is de logische blikvanger in Heemskerk. Na zijn indrukwekkende prestatie tijdens de kortebaan in Beverwijk kijkt iedereen reikhalzend uit of de zevenjarige Zweed opnieuw in staat is om een heuse drafsportdemonstratie weg te geven. Een kleine maand geleden maakte het op de Breestraat niet uit hoe hard de ritten ook waren of hoe sterk de tegenstander ook was; Evison rechtte zijn rug, vloog over zijn tegenstrever heen en was op vrijwel geen misstap te betrappen. Tijdens geen enkele van de inmiddels twintig kortebanen die dit seizoen zijn verreden, wist een deelnemer zo te imponeren als Evison. Wanneer de pupil van Cees Hetteling zijn vorm van ‘Beverwijk’ kan benaderen, wordt het genieten voor het tienduizendkoppige publiek langs de Marquettelaan.

Cadeau gaat Evison het zeker niet krijgen. Met name van Iper Flying kan hij de nodige tegenstand verwachten. De Italiaanse ruin verscheen dit seizoen twee keer aan de start en werd beide keren verdienstelijk derde. Inmiddels is de voormalig pupil van Rick Wester toegetreden tot de kampioenenstal van Aad Pools, nadat hij is gekocht door Derbywinnaar Peter Aleman. De ruin verdiende op de langebaan een dikke ton aan prijzengeld en liet op de kortebaan al veel snelheid zien. Puntje van zorg zijn de galoppades die hij in zowel De Lier als in Middenbeemster op de beslissende momenten maakte. Desondanks is Iper Flying de grote uitdager van de favoriet.

Verwachtingen

Ook van Capital C zijn er verwachtingen. De nieuwste troef van eigenaar Ger Luigies debuteerde in Stompwijk met een derde plaats en liet zien over een sterk eindschot te beschikken. In haar daaropvolgende deelname in Nootdorp wilde ze er echter weinig van weten en werd de vierjarige merrie galopperend tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Afgelopen maandag werkte ze met haar trainer Cees Imming tijdens de kortebaan van Schagen enkele trainingsritjes af en maakte daarbij een frisse en gretige indruk. De vijf meter voorsprong in het startvak kunnen het verschil, zeker na een loodzware koers, wel eens gaan maken.

De kortebaan vangt donderdag overigens aan met een prachtige confrontatie. Zenito Hanover won de kortebaan van Bemmel en versloeg toen tijdens de finale de tegenstander die de twaalfjarige ruin in Heemskerk direct treft: Blackpearl Trans R. De winnares van vorig jaar in Heemskerk is sinds dit seizoen opgezadeld met een starthandicap, maar doet desondanks nog steeds mee om de prijzen. Helaas lukte het de beste kortebaner van 2012 nog niet om dit jaar te winnen. Ook de ritten tussen Prince of Moor en Tusee JL beloven vuurwerk. Laatstgenoemde was twee jaar geleden de sterkste op het parkoers over de Marquettelaan, maar wacht net zoals zijn stalgenoot Blackpearl Trans R nog steeds op een overwinning in 2013. Prince of Moor was dit jaar succesvol in Venhuizen en wist vorige week in Middenbeemster zelfs kortebaanlegende Viva’s Limburgia in de laatste meters van de kamprit te passeren. Het mag duidelijk zijn dat de winnaars van bovenstaande ritten op weg naar de tweede omloop al een flink ‘jasje’ hebben uitgedaan.

Grootverdieners

Op de Marquettelaan maken twee interessante deelnemers hun debuut op de kortebaan. Oliversting komt uit de Belgische entrainement van Lieven de Grooten en won op de langebaan ruim 288 duizend euro aan prijzengeld. De elfjarige ruin was de laatste maanden veelal actief op Duindigt, waar hij met verschillende ereplaatsen aantoonde prima uit de voeten te kunnen met bandenstarts. Reveal Champ Blanc verdiende op de langebaan een slordige 60 mille en is een zoon van Jag de Bellouet, een hengst die tijdens zijn loopbaan een ongelooflijk bedrag van ruim vier miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar liep.

Helaas hebben deze twee debutanten niet gemakkelijk geloot, want het publiek in Heemskerk mag het nodige verwachten van Andrea Swagerman en Ton Jeu. Laatstgenoemde is de huidige kampioen van Nederland na een sensationele overwinning in Warmond. In Stompwijk toonde de Fransman aan geen eendagsvlieg te zijn door de finale te halen. De trots van Martin Dam heeft een bliksemstart in huis en het karakter om zijn voorsprong te verdedigen tot de laatste meters. De combinatie met Manon Pools heeft alles in zich om uit te groeien tot de lieveling van het publiek. Andrea Swagerman behoort tot de toppers in het circuit. De viervoudig kortebaanwinnaar was dit seizoen succesvol in Sassenheim en IJmuiden en leek in De Lier rechtstreeks op de zege af te stevenen. Helaas gooide galoppades op het beslissende moment roet in het eten. Wanneer Denise Pennekamp de dadendrang van deze atleet kan beteugelen, behoort ook deze combinatie tot één van de kanshebbers op de zege.

ONZE TIP: 1. EVISON 2. IPER FLYING 3. CAPITAL C 4. ANDREA SWAGERMAN
Outsiders: Blackpearl Trans R en Ton Jeu

Foto: www.supersprinters.nl

Ben je er niet bij in Heemskerk, maar wil je wel wat inzetten? Of heb je geen zin in de rij bij de totalisator? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak je weddenschappen!
Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.