Howings Kumpel brengt Stompwijk in vervoering

22 juli 2013 18:54

Howings Kumpel heeft Stompwijk maandag in vervoering gebracht. Voor het eerst in de geschiedenis van de 104 jaar oude kortebaan heeft een ‘Stompwijks paard’ gewonnen. Het zorgde voor een groot feest bij de enthousiaste eigenarengroep en het massaal toegestroomde publiek langs de grasbaan.

De ruin is in eigendom van een groep van negen Stompwijkse liefhebbers van de kortebaan. Nog nooit eerder wisten zij op de eigen grasbaan te winnen. Sterker nog, het was nog nooit voorgekomen dat een ‘eigen paard’ had gewonnen. Alleen in 1925 was het een keer raak geweest. Man en paard kwamen echter niet uit Stompwijk, maar alleen uit de toenmalige gemeente Stompwijk. En telt dus niet, menen de echte dorpelingen.

Outsider

Howings Kumpel was in Stompwijk als outsider gestart. De ruin kwam pas drie keer eerder op de kortebaan in actie en reikte toen steeds tot de tweede omloop. In Stompwijk mocht hij voor het eerst met vijf meter ontheffing starten. Dit buitte hij samen met pikeur Wim van Buytene fantastisch uit. Hij had weliswaar een gelukje in de derde omloop door vrijgeloot te worden, maar klopte in de halve en hele finale respectievelijk de favorieten Ziyi en Nederlands kampioen Ton Jeu.

De eindstrijd zorgde voor de mooiste ritten van de dag. Howings Kumpel won de eerste rit met ‘een neusje’. In de tweede rit was het andersom, met opnieuw minimaal verschil. In de derde en beslissende rit nam Howings Kumpel direct bij de start een ruime voorsprong. Deze marge gaf hij niet meer uit handen. Hierdoor konden Howings Kumpel en Wim van Buytene een vervroegde ereronde rijden, waarna deze bij de officiële huldiging nog eens dunnetjes werd overgedaan. Het Stompwijkse publiek stond letterlijk en figuurlijk op de banken.

Leidschendammer Wim van der Mespel eindigde als derde. In ‘zijn’ Stompwijk reed hij een sterke koers met debutant Capital C. Ziyi en Ruud Pools eindigden als vierde.

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.