Zwanenburg, Nijeholtpade en Hoorn op conceptagenda

2 december 2019 17:25

De kortebanen van Zwanenburg, Nijeholtpade en Hoorn zijn opgenomen op de voorlopige kortebaanagenda voor 2020.  De koers onder de rook van Schiphol staat voorlopig gepland op zaterdag 13 juni, Nijeholtpade volgt twee weken later op zaterdag 27 juni. Hoorn nestelt zich vooralsnog tussen Lisse en ’t Zand op vrijdag 9 oktober.

De kortebaan van Zwanenburg kon dit jaar geen doorgang vinden na een conflict tussen wielervereniging HSC De Bataaf en de gemeente Haarlemmermeer over het onderhoud en de verantwoordelijkheden van de wierlerbaan. Het lukte de organisatie niet om op korte termijn een nieuwe locatie te vinden. Inmiddels is deze met de IJweg bij Park Zwanenburg wel gevonden. Alles is zo goed als rond. Alleen de datum is nog niet zeker. Voorlopig staat Zwanenburg in elk geval op zaterdag 13 juni gepland.

Met Hoorn keert wellicht een oude bekende terug in het circuit. De koers over de Gedempte Turfhaven stond vanaf 1968 onafgebroken op de kalender, totdat in 2005 een grote geldschieter zich terugtrok. Dit financiële gat kon niet tijdig worden opgevuld, zodat Hoorn genoodzaakt was de organisatie te stoppen. Zodoende is Navy Blue met Andries van der Blonk vooralsnog de laatste winnaar in Hoorn. Krijgt de voormalige crack van Stal Assendelft in 2020 een opvolger? Dat is nog allerminst zeker. Op het parkoers is sprake van drie verkeersplateaus die draven wellicht onmogelijk maken. Verschillende trainers hebben de baan bezocht en de meningen zijn verdeeld; de één durft het wel aan, een ander twijfelt, terwijl ook een resoluut ‘nee’ is gehoord. De organisatie in Hoorn gaat nog in conclaaf met de gemeente om de baan speciaal voor de koers aan te passen.

Europees Kampioenschap

Mogelijk nieuw op kalender is Nijeholtpade in de provincie Friesland. Deze koers, die net zoals in Stompwijk over gras verreden gaat worden, staat voorlopig op zaterdag 27 juni gepland. Eén van de initiatiefnemers is Natasja Sprengers, de trainster van onder andere Doc Holiday. De organisatie moet nog worden opgestart, maar Sprengers is vol goede moed om de koers definitief op de kalender te krijgen. Helemaal nieuw is kortebanen in deze regio overigens niet. Het naastgelegen Oldeholtpade organiseerde tussen 1934 en 1936 een kortebaan.

Het Europese Kampioenschap voetbal dat tijdens de zomer van 2020 wordt gespeeld, kan voor één knelpunt zorgen op de agenda. Wanneer het Nederlands elftal als tweede eindigt in poule C en de kwartfinale weet te bereiken, speelt het op zaterdag 4 juli 2020 om 18.00 uur in Bakoe voor een plek in de halve finale. Dit valt samen met de kortebaan van Warmond, die op 4 juli (!) 1998 ook al de pech had om tegelijk met een wedstrijd van het Nederlands elftal zijn koers te organiseren. Toen was om 16.30 uur Argentinië de tegenstander tijdens de kwartfinale van het Wereldkampioenschap. Winnaar Cees Imming (met Igor van Schebo) was echter net op tijd binnen om Dennis Bergkamp zijn legendarische winnende treffer te zien maken.

Nationale titelstrijd

Bij het publiceren van de voorlopige agenda bracht het bestuur van de Kortebaanbond ook een overzicht van de nationale kampioenschappen van de komende jaren naar buiten. De kortebaan van Hoofddorp staat in 2020 voor de tiende keer op het programma en is daarom de gastheer voor het NK in 2020. In 2021 volgt Stompwijk; een jaar later Lisse. Nootdorp heeft zich onlangs gemeld voor het Nederlands Kampioenschap van 2023. Sassenheim verzorgt in 2026 voor het eerst in het bestaan het NK.

Overzicht Nederlands Kampioenschappen

Organisator Laatste winnaar NK
2020 Hoofddorp
2021 Stompwijk 2009 Sheba Boko Willem Rutgers
2022 Lisse 2012 Blackpearl Trans R Aad Pools
2023 Nootdorp 2016 Dutch Buitenzorg Andries van der Blonk
2024 Voorschoten 2014 Zero Option Lane Jaap van Rijn
2025 Heemskerk 2000 Gail Devers Ruud Pools
2026 Sassenheim
2027 Medemblik 2017 Dutch Buitenzorg Djimmy Schneider
2028 ’t Zand 2003 Roodnoot Jansara Cees Imming
2029 Roden 2004 Supermatic Robin Bakker
2030 Wognum 2015 Asko Bond Rick Wester

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.