Hoofddorp kan eindelijk het NK kortebaan organiseren

26 augustus 2021 10:09

De Stichting Kortebaandraverij Hoofddorp heeft op zaterdag 4 september de eer om het Nederlands kampioenschap kortebaan te organiseren. Vanwege de coronamaatregelen houdt het bestuur de uitgestelde strijd om de nationale titel op de Renbaan Duindigt in Wassenaar. De aanvang is om 12.30 uur. De officiële start is omstreeks 13.30 uur. Iedereen is welkom.

In 1850 werd er voor het eerst gekoerst in de Haarlemmermeerpolder. Voor de organisatie in Hoofddorp aanleiding om zich 170 jaar na deze historische kortebaan kandidaat te stellen voor het Nederlands kampioenschap van 2020. De stichting onder leiding van voorzitter Jos Koeckhoven kreeg de nationale titelstrijd toegewezen, maar zag alle plannen door de coronamaatregelen in het water vallen. Om het gemis van 2020 te compenseren, heeft het bestuur van de Kortebaanbond Hoofddorp voor dit jaar opnieuw aangewezen als organisator voor het NK.

Alternatieve locatie

Hopende op meer versoepelingen van de coronamaatregelen verplaatste het bestuur de kortebaan al vroeg in het jaar van zaterdag 10 juli naar zaterdag 11 september. Helaas bleek op die datum een koers op de Kruisweg nog te hoog gegrepen. Daarom wijkt de organisatie uit naar Duindigt, waar er controle is op de hoeveelheid mensen en de verplichte anderhalve meter afstand bij het publiek beter gehandhaafd kan worden. Op de Wassenaarse draf- en renbaan is kortebanen op 11 september echter niet mogelijk, waardoor de organisatie is uitgekomen op zaterdag 4 september.

Duindigt was dit seizoen al twee keer het decor van een kortebaan.

Op Duindigt is veel hetzelfde als op de Kruisweg. Zo kunnen bezoekers ‘gewoon’ hun weddenschappen plaatsen en verzorgt Pastoor Kees van Lent de traditionele opening met het ‘zegenen’ van de paarden. Extra bijzonder is dat voorafgaand aan de koers de kortebaan Hoofddorp, in het bijzijn van wethouder en locoburgemeester Marja Ruigrok, wordt bijgeschreven in het Register voor Immaterieel Erfgoed; een enorme eer!

Voor de sponsoren vindt op donderdag 2 september, ook geheel volgens Hoofddorpse traditie, een spannend moment plaats. Vanaf 20.00 uur is in Hotel de Beurs de loting waarmee ze aan een paard gekoppeld worden.

Thuisfavoriet

Het is nog onzeker of John de Leeuw aan de start verschijnt. De Hoofddorper is vorig jaar gestopt als pikeur om zich geheel te kunnen richten op zijn maatschappelijke carrière. Hij heeft echter nooit uitgesloten voor zijn ‘thuiskortebaan’ een uitzondering te maken.

Zijn vervanger Rick Wester uit Lijnden doet het momenteel erg goed. Van de vier kortebanen dit seizoen won hij er twee; beide keren met Chief One in Emmeloord. Cesar Charisma (Ruud Pools) en Calistokingsdeep (Micha Brouwer) wonnen de andere twee kortebanen op de Renbaan Duindigt.

Deelnemersveld en loting

De loting voor het Nederlands Kampioenschap vindt plaats op donderdag 2 september. Direct na de bekendmaking van het deelnemersveld is deze te vinden op deze website. Later volgt ook een uitgebreide voorbeschouwing met tips. Kortebaandraverijen.nl zendt tevens op zaterdag 4 september de live beelden van de koers uit, dankzij BES Event Service.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.