De basis: wat je zeker moet weten!

De kortebaan is een afvalrace. De maximaal 24 paarden lopen één tegen één en degene die als eerste twee ritten wint, gaat door naar de volgende ronde (omloop). Direct na elke confrontatie wordt er op de baan geloot voor het nummer in de volgende omloop. Bij een oneven aantal deelnemers wordt er één paard vrijgeloot. Deze plaatst zich automatisch voor de volgende omloop.

Om de koers goed te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een programmaboekje (te koop langs de baan). Na elke rit zet je een kruisje achter het winnende paard. De speaker roept vervolgens na loting het nummer van het paard in de volgende omloop om. Deze schrijf je op zodat je steeds een goed overzicht houdt. Wanneer je niet meeschrijft, is het heel moeilijk om het overzicht te houden!

Draven en vlaggen

De paarden moeten blijven draven. Wanneer ze een galoppade maken,  krijgen ze de witte vlag en worden daarmee uitgeschakeld. Het andere paard wint dan automatisch de rit, mits de rit in draf wordt vervolgd.

De paarden starten, afhankelijk van hun leeftijd en gewonnen prijzengeld, vanaf verschillende afstanden. De één moet dus meer meters afleggen dan de ander. Gaat een paard te vroeg van start, dan wordt het uitgeschakeld. Net als bij een galoppade moet het andere paard dan wel de rit in draf vervolgen om de ritwinst op te eisen. Het paard dat de rit wint, krijgt na de finish de rode vlag.

De paarden razen met bijna 60 kilometer per uur op de finish af.

Aan het einde van de middag blijven er vier paarden over. Zij strijden om de winst en de ereprijzen. De trainers en eigenaren van de hoogst geklasseerde paarden winnen prijzengeld en ereprijzen.

Wedden maakt het extra spannend!

Het plaatsen van een weddenschap maakt de sport voor jou extra spannend! Heb jij op het goede paard gewed? Dan ontvang je aan het einde van de middag een (hopelijk) mooi bedrag.

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Lees meer

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.

Lees meer