Hoe werkt de sport?

In meer dan 25 plaatsen, vooral in Noord en Zuid-Holland maar ook elders in ons land, wordt eens per jaar een doorgaande weg volledig afgesloten voor het verkeer en voor één dag omgetoverd in een evenemententerrein. Bij de kortebaan- of harddraverij moet je niet denken aan paarden die rondjes rijden op een baan: het zijn telkens twee paarden die op een recht stuk weg over 300 meter tegen elkaar sprinten, met hun rijders –de pikeurs– op de sulky achter zich aan. Een straatrace van het spannendste soort.

Daarvoor worden –zomaar op de openbare weg– twee zandbanen aangelegd over de hele lengte. Op dat zand draven de paarden. Rondom worden hekken geplaatst voor de veiligheid van deelnemers en publiek. En uiteraard is er bier, wijn, fris en gezelligheid, zijn er snacks en genoeg mogelijkheden om een weddenschap af te sluiten. Vaak staan er grote videoschermen waarop het publiek de hele baan kan overzien, maar veel bezoekers kiezen bewust voor een plek bij de start, de finish of juist halverwege waar de paarden hun topsnelheid bereiken.

Met je neus bovenop een spectaculaire straatrace

Er is een startvak waar de paarden aan het begin van de race op spectaculaire manier om elkaar heen draaien: wie als eerste uit het vak is ruikt de overwinning al. Achter de finish is een uitloopgedeelte met geblindeerde doeken om de paarden af te laten remmen, want de paarden bereiken wel bijna 60 kilometer per uur op de korte sprintbaan. Het paard dat twee ritten van zijn tegenstander wint, gaat door naar de volgende ronde. De verliezer is uitgeschakeld en mag naar huis.

De kortebaan is een afvalrace, die verloopt via vier rondes (omlopen) waaruit telkens alleen de winnaars doorgaan. De overgebleven vier paarden bepalen in de finaleronden wie de koers wint. En of jouw weddenschap je een extra leuke middag oplevert natuurlijk.

Hieronder vind je een beknopte uitleg van de sport per onderwerp.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Lees meer

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.

Lees meer