Cees Hetteling: ‘Hij moet leren haast te maken’

7 augustus 2017 07:23

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken.

Cees Hetteling loopt al jaren mee als trainer op de kortebaan. Hij heeft dus heel wat paarden zien komen en gaan. Dit seizoen heeft hij een goede mix van oud en nieuw op stal. Donate Groenhof, Evison en Quiz de Ginai hebben zich al dikwijls bewezen. Nadeel is wel dat ze door het overschrijden van de winsomgrens van 12.000 euro allen zijn opgezadeld met een starthandicap van vijf meter.

Om dit te omzeilen mogen Evison en Quiz de Ginai nog starten vanaf de basisafstand met een leerlingpikeur. Voor Donate Groenhof geldt dat niet meer. Zij is ook de winsomgrens van 18.000 ruimschoots gepasseerd. Winnen met deze paarden wordt lastig. Hetteling is daarom altijd op zoek naar nieuw talent. Met Columbine Lep, Urs de Fleurier, Tango Negro en Tsar de Grammont bracht hij dit seizoen vier nieuwkomers naar de kortebaan, met wisselend succes.

Tango Negro kon nog niet overtuigen op de kortebaan.

Leren

Het verhaal van Columbine Lep is bekend. De tienjarige Zweedse merrie liep in zeven starts zes keer in het prijzengeld, won de kortebanen van Vroomshoop en Hoofddorp en werd afgelopen donderdag tweede in Santpoort. De andere nieuwe troeven van Hetteling hebben meer tijd nodig om het kortebanen te leren en krijgen daartoe vijf meter ontheffing. In Voorschoten leidde dat voordeel voor Urs de Fleurier en Tango Negro nog niet tot het gewenste succes.

Sterker nog, voor Urs de Fleurier luidde het optreden al direct het einde in van zijn kortstondige kortebaancarrière. Het record van 1.13,4 op de lange baan ten spijt, blijkt de negenjarige Franse hengst niet snel genoeg voor de kortebaandiscipline. “We hebben daarom besloten om met hem te stoppen op de kortebaan”, legt Hetteling uit. “Hij mag het nu weer proberen op de langebaan en werd afgelopen maandag verdienstelijk tweede in Alkmaar.”

Progressie

“Tango Negro is een heel ander verhaal”, gaat Hetteling verder. “Die loopt alleen prima, maar maakt met een ander paard in de baan nog wel eens een foutje. Daar werken we aan.” De oplettende kortebaanvolger heeft de tienjarige Franse ruin in Santpoort tussen de omlopen door aan het werk kunnen zien. Tsar de Grammont, de derde Frans gefokte nieuwkomer van Stal Hetteling op de kortebaan, liep eveneens in Voorschoten en lijkt bij het leerproces de meeste progressie te boeken. Zeker omdat de tienjarige ruin daar nog vanaf de basisafstand moest starten.

De eerste twee optredens van Tsar de Grammont vielen in het water. In Egmond aan den Hoef kon stuurman Ruud Pools niet voorkomen dat Tsar de Grammont in galop ging en bekerde Chaman Rapida met Danny den Dubbelden eenvoudig door naar de tweede omloop. En ook in Stompwijk ging het met Ruud Pools op de sulky in de eerste omloop tweemaal mis. Tegen Dario Prof met Wim van Buytene werd wel een kamprit afgedwongen, maar dat kwam omdat de tegenstander ook eenmaal de draf niet kon houden.

Verklaring

Hetteling heeft voor beide teleurstellende optredens wel een verklaring. “Tsar is een groot en zwaar paard. Op het bochtige circuit in Egmond had hij moeite en waren er problemen met zijn knieën. Achteraf gezien geen goede keuze om hem daar te laten debuteren”, aldus Hetteling. “En in Stompwijk was de baan door de regen heel zwaar en kwam Tsar niet in zijn speed. Eigenlijk liep hij in Voorschoten pas voor het eerst op een voor hem geschikte baan.”

Dat deed Tsar de Grammont met Wim van der Mespel op de sulky. In de eerste omloop zette het duo Eluna di Quattro met Rick Wester eenvoudig opzij. In het tweede bedrijf stuitte Tsar de Grammont op topfavoriet en latere winnaar Jagger Broline met John de Leeuw. Laatstgenoemde combinatie moest in drie ritten tot het uiterste en het was aan een galoppade van Tsar de Grammont in de laatste meters van de kamprit te danken dat de favoriet verder bekerde. Indrukwekkend was vooral de tweede rit, waarbij Tsar de Grammont achterlangs Jagger Broline te kijk zette.

Te rustig

In Nootdorp start Tsar de Grammont voor het eerst met vijf meter ontheffing. Hij wordt dan weer gereden door Ruud Pools. Gelegenheidspikeur Wim van der Mespel dicht de ruin dinsdag winstkansen toe. Trainer Cees Hetteling is gereserveerder, maar ziet zeker mogelijkheden. “Hij moet het dan wel zo oppakken als in Voorschoten”, stelt Hetteling. “Tsar heeft potentie voor de kortebaan. Het is een heel rustig paard. Eigenlijk is hij te rustig en moet hij leren haast te maken”, legt Hetteling uit. “Nootdorp is een mooie rechte asfaltbaan van 300 meter. Ik denk ideaal voor hem.”

Tsar de Grammont in actie met Wim van der Mespel in Voorschoten.

Systeem

Hetteling onderschrijft het huidige systeem waarbij paarden die op de kortebaan nog geen 750 euro hebben verdiend na drie keer starten vijf meter ontheffing krijgen. “Het is een extra stimulans voor paarden die het kortebanen net beginnen te leren. Het is dus goed voor de nieuwe aanwas en ook hard nodig om de velden vol te krijgen. Zeker met drie kortebanen in één week”, zo legt hij uit.

“Toch heb ik een dubbel gevoel”, stelt hij. “Het is namelijk niet altijd leuk wanneer jouw paarden de hele middag vijf of zelfs tien meter moeten geven.” Hetteling doelt daarmee op Santpoort afgelopen donderdag, waarbij zijn pupillen Columbine Lep en Evison telkens meters moesten goedmaken. “Vooral Evison liep een fantastische koers, maar die extra meters braken hem in de beslissende fase op”, is zijn uitleg. Maar dinsdag in Nootdorp zijn de rollen omgedraaid. Dan profiteren zijn kortebaners Tsar de Grammont en Tango Negro van vijf meter ontheffing en moet de concurrentie op jacht. “Want ja, de regels zijn voor iedereen gelijk”, stelt Hetteling tenslotte, daarbij zijn dubbele gevoel nog eens onderstrepend.

Tekst: Ruud de Groot

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Nootdorp kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

In Voorschoten liep hij pas voor het eerst op een voor hem geschikte baan

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.