Het pikeursklassement: de ontknoping!

30 september 2014 11:31

Het kortebaanseizoen wacht in ’t Zand naar alle waarschijnlijkheid een prachtige apotheose in de strijd om het kampioenschap bij de pikeurs. Frans van der Blonk verdedigt op de Keinsmerweg een voorsprong van vier punten op zijn naaste belager John de Leeuw. Gaat het Van der Blonk lukken om zijn eerste titel te veroveren? Of laat De Leeuw zich voor het eerst sinds 2005 weer tot pikeurskampioen kronen?

De opdracht van De Leeuw is simpel: de kortebaan van ’t Zand winnen. Gezien het optreden van Timmy H tijdens zijn laatste start in Roden is dat geen onmogelijke opgave. Maar zelfs dan is hij nog afhankelijk van Van der Blonk, die met Co Swagerman de beste kortebaner van dit seizoen tot zijn beschikking heeft. Mochten beide pikeurs met minstens één paard tot de halve finale geraken, kunnen de rekenmachines uit de kast worden gehaald.

Er is slechts één scenario waarin De Leeuw niet afhankelijk is van Van der Blonk. Wanneer de kortebaankampioen van 2002 en 2005 met zijn beide paarden de finale haalt, betekent dat sowieso dat De Leeuw de nieuwe kampioen van Nederland is. De laatste keer dat De Leeuw met zijn twee paarden de eindstrijd bereikte, was in Venhuizen 2011 met Romeo Sund en Power Future. Met elk ander koersverloop moet De Leeuw rekening houden met Van der Blonk.

Mochten beide pikeurs na de koers in ’t Zand op gelijke hoogte eindigen, is het aantal gewonnen kortebanen tijdens dit seizoen beslissend. Van der Blonk won er tot dusver vijf (Sassenheim, Hoofddorp, Bemmel, Purmerend en Lisse), terwijl de teller van De Leeuw op vier staat (Wognum (weliswaar door Wim van der Mespel), Heemskerk, Medemblik en Roden). Alleen wanneer De Leeuw in ‘Zand wint en zij beiden toch op een gelijk aantal punten uitkomen, gaat het aantal tweede plaatsen tellen. Dat is op dit moment in beide gevallen gelijk: drie om drie. Mocht zelfs dit geen uitkomst bieden, Van der Blonk kan immers als tweede finishen in ’t Zand, is het aantal derde plaatsen doorslaggevend. Daarin heeft De Leeuw (in 2014 zeven keer als derde gefinisht) een voordeel op Van der Blonk, die dit seizoen ‘slechts’ vier keer derde werd. Hoe de kortebaan van ’t Zand ook verloopt, spektakel lijkt gegarandeerd!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.