Het Nederlands Kampioenschap komt eraan!

14 juni 2013 10:16

De jubilerende Stichting Harddraverij Warmond heeft dit jaar de eer om het open Nederlands kampioenschap te organiseren. Op zaterdag 6 juli starten op de Herenweg vanaf 13.30 uur de beste dravers over de sprintafstand.

In 1864 werd er voor het eerst gekoerst in Warmond. In 1964 (na precies 100 jaar) zorgden verkeersproblemen voor een tijdelijke stop. Zes enthousiaste liefhebbers pakten in 1989 de draad weer op. De stichting in de huidige vorm organiseert dit jaar haar 25ste kortebaan. In totaal is het de 125ste kortebaan in Warmond. Dit dubbele jubileum was voor de Bond van Harddraverijverenigingen- en Stichtingen aanleiding om het dorp, nabij Leiden, het Nederlands kampioenschap te gunnen. Hierdoor is Warmond verzekerd dat de beste kortebaners aan de start verschijnen op de Herenweg (van het oude gemeentehuis tot aan de Beatrixlaan). De paarden die de afgelopen jaren het meeste prijzengeld bij elkaar hebben gereden, krijgen voorrang bij inschrijving. Maximaal 26 paarden komen in actie.

Spektakel

De laatsten jaren bood de strijd om de nationale titel veel spektakel. Zo pakte in 2009 de enorme outsider Sheba Boko samen met de enthousiaste eigenaartrainer Willem Rutgers het Nederlands kampioenschap. Het massaal toegestroomde publiek in Stompwijk stond op de banken. Na de winst van Yke Starlake in 2010 (Venhuizen), pakte de Belgische afvaardiging van de stal van Lieven de Groote in Bemmel in 2011 de titel met de Franse klasbak Le Dream. De revelatie van 2012, Blackpearl Trans R, bekroonde haar fantastische debuutjaar in Lisse met de nationale titel. De kampioensstal van Aad Pools zal er alles aan doen om de nationale titel met deze merrie te prolongeren.

Het kan ook anders, wellicht  gaat het kampioenschap op 6 juli naar een outsider. De afgelopen jaren faalden de favorieten opzichtig in Warmond. Zo wonnen sinds 2010 respectievelijk de outsiders Zam Avon, Umberto en Appie Swagerman.

Kinderen

Ook voor de kinderen is er op de kortebaandag van alles te beleven. Zo kunnen zij gratis meedoen met de ‘Kinderlotto’ door het formulier in het programmaboekje in te vullen. Dit formulier moet tussen 12.30 uur en 13.30 uur worden ingeleverd op het veld bij het ooievaarsnest. Ieder deelnemend kind krijgt een ijsje en maakt kans op een prijs. Tevens zijn er pony’s  om een ritje op te rijden en zijn er springkussens aanwezig.

Loting

Op donderdag 4 juli verricht de NDR de loting voor het Nederlands kampioenschap. Deze is direct na bekendmaking te downloaden op deze site. Nog dezelfde dag volgt op de site een voorbeschouwing met een uitgebreide beschrijving van de kansen van elke deelnemer. Tevens is hier alle overige informatie over de kortebaansport te vinden, inclusief een uitleg van de sport en het wedden op de paarden.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.