Het meeste prijzengeld: Viva’s Limburgia (4)

11 april 2013 21:06

Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De afgelopen weken schotelden wij u de nummers 60 tot en met 5 voor. In deel 13 aandacht voor de nummer 4 van deze lijst: Viva’s Limburgia, goed voor 39.745 euro en veertien overwinningen.

Viva’s Limburgia is met een winsom van een kleine 40 mille de hoogst genoteerde nog actieve kortebaner in deze lijst. De klasbak won inmiddels veertien kortebanen en staat daarmee op gelijke hoogte met volgens velen het allerbeste kortebaanpaard allertijden: Mr.Postman. Zover bekend wonnen slechts drie paarden vaker dan de beresterke ruin van eigenaar Karel Gerrits, te weten Allouez (48 overwinningen), O Marijke (24) en Wala (19). Met zijn palmares mag Viva’s Limburgia met recht een levende legende worden genoemd.

Het succesverhaal begon in 2008. De toen vijfjarige ruin kwam op stal bij Aad Pools en zijn dochter Manon werd zijn vaste pikeur. Eén van de meest succesvolle duo’s ooit op de kortebaan zag het levenslicht. Het was direct vijf keer op rij raak. De combinatie won weliswaar na een bijloting in Sassenheim, maar etaleerde zijn grote klasse vervolgens in Egmond aan den Hoef, Stompwijk en Voorschoten. In Beverwijk werd Viva’s Limburgia uitgeschakeld tijdens de derde omloop, maar het bijloten stelde hem opnieuw in staat om toe te slaan.

Bewondering

Wanneer de familie Pools tijdens een interview voor het Kortebaanjaarboek van 2008 terugkijkt op zijn eerste seizoen op de kortebaan oogst de ruin vooral bewondering. Manon: “Hij won in de blubber van Stompwijk, in de bochten van Egmond aan den Hoef en in de hitte van Voorschoten. Dan weet je dat het een echte is.” Aad: “Je ziet hem nooit blazen. Naarmate de koers vordert, des te beter hij wordt. Hij moet alleen de eerste twee omlopen doorkomen. Bij de start maakt hij vaak een huppel. Helaas zet hij deze wel eens door wanneer hij voorbij de lampen gelopen is.”

Toch leek er na zijn vijf opeenvolgende overwinningen, iets wat de afgelopen twintig jaar geen enkele kortebaner lukte, de klad in te komen. Na twee mislukte deelnames in Noordwijk en Heemskerk vloog hij in Hillegom echter weer als vanouds over de baan en won. In Enkhuizen startte hij voor het eerst met een starthandicap, maar dat bleek geen enkel beletsel op weg naar nummer zeven. Medefinalist John de Leeuw, met Winsome Bo Bo de beste vierjarige van dat jaar voor zijn sulky, stond erbij en keek ernaar. “Tijdens de eerste rit van de finale was ik super weg. Maar dan snelt hij er zomaar langs en is niet bij te houden. Het lijkt misschien niet zo hard te gaan, maar Viva’s Limburgia pakt met elke stap zo enorm veel bodem, ongekend.”

Opstartproblemen

Mede door zijn ongekende aantal van zeven kortebaanoverwinningen in één seizoen bezorgde hij Manon Pools het kampioenschap bij de pikeurs. Een unicum; nooit eerder liet een vrouw zich tot kortebaankampioen kronen. Ondanks zijn zeven zeges werd Viva’s Limburgia niet het ‘Kortebaanpaard 2008’; die eer ging naar stalgenoot Apella Cane.

Een jaar later kende Viva’s Limburgia opstartproblemen. Pas tijdens zijn vijfde start van het seizoen was het in Voorschoten raak. Daarna volgde een zwaar bevochten zege in Beverwijk, waarna hij ook opnieuw zegevierde in Enkhuizen. Door  het overschrijden van de volgende winsomgrens, moest Manon Pools afstand doen van haar plaats. Dat viel haar zwaar. “Het is een bijzonder paard om te rijden. Dat ik mijn plek nu af moet staan, doet pijn. Maar alle mooie momenten die ik met Viva’s heb beleefd, neemt niemand mij meer af.”

Leerlingpikeur Josette Pools had in eerste instantie moeite met de nauwelijks te temmen dadendrang van Viva’s Limburgia. Tijdens het seizoen van 2010 werd ze weliswaar tweede tijdens het Nederlands kampioenschap in Venhuizen, in Noordwijk en in Lisse, maar winnen was telkens net te hoog gegrepen.

Maniakaal

Voor het kortebaanseizoen van 2011 voerde de Kortebaanbond enkele wijzigingen in het reglement door, zodat Manon Pools tijdens de seizoenouverture in Assendelft weer achter hem plaats mocht nemen. Ze bereidde zich bijna maniakaal voor, bekeek beelden van eerdere kortebanen met hem, en versloeg angstaanjagend sterk toppers zoals Walkover en Le Dream op weg naar de zege. Ze probeerde het daarna twee keer met hem met een starthandicap van tien meter, maar dat was zelfs voor deze klasbak te hoog gegrepen. Zus Josette nam de leidsels over en dat leverde direct weer een zege op, nu in Egmond aan den Hoef.

Vorig jaar herhaalden de gezusters dit huzarenstukje. Manon pakte overtuigend de zege in Venhuizen, waarna Josette in zijn daaropvolgende start won in Sassenheim. Ook dit seizoen ligt een zelfde scenario in het verschiet. Manon mag immers met Viva’s Limburgia starten vanaf 280 of 305 meter zolang hij in 2013 nog geen 1.500 euro heeft verdiend. Wanneer Viva’s Limburgia dat lukt, kan hij zelfs stijgen naar de tweede plaats in dit klassement. Zeker geen onmogelijke opgave, want een Viva’s Limburgia op drift is niet af te stoppen.

NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.