Het meeste prijzengeld: nr. 60 t/m 51

17 januari 2013 09:47

Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De komende weken schotelen wij u de top 60 voor. In deel 1: nummer 60 tot en met 51.

60. Tantiffy Oostland
€ 12.233
De kleine merrie debuteerde in 2005 als vierjarige op de kortebaan. Ze kreeg van trainer Jacques Geluk de tijd om het kortebaanvak te leren en ontwikkelde zich tot één van de toppers van dat seizoen. Ze won met Robin Bakker op de sulky in Beverwijk, Heemskerk en Purmerend. Een jaar later liep ze al snel tegen een starthandicap op. De vijf meter extra in het startvak bleken funest en in 2007 stopte ze met kortebanen.

59. Hot Water € 12.275
De sterke Zweed deed tijdens de slotkoers van 2004 in ’t Zand voor het eerst van zich spreken door als derde te eindigen. Het bleek een opmaat voor een prachtig begin van 2005, waarin de pupil van trainer Patrick de Haan vier koersen op rij won. In Beverwijk werd hij voor eerst dat seizoen verslagen en eindigde als tweede. Een jaar later bezorgde Hot Water John Dekker zijn eerste kortebaanzege in Venhuizen. Voor Hot Water betekende het juist zijn laatste overwinning. In 2007 zwaaide hij definitief af.

58. Derek Effe € 12.295
Het Nederlands kampioenschap van 2007 ging de boeken in als de ultieme stuntdag van Derek Effe. De concurrentie matte elkaar dusdanig af, dat de verrassende Derek Effe zich in Purmerend liet kronen tot de nieuwe Nederlandse kampioen. In 2009 won de Italiaan met Frans van der Blonk opnieuw, nu in Medemblik. Een dikke maand later nam Derek Effe, die zijn kortebaancarrière begon met Cees Imming, na 75 starts afscheid met een vierde plaats in ’t Zand.

57. Olga Laukko € 12.360
De Zweedse Olga Laukko was tussen 2001 en 2003 actief op de kortebaan. In 2002 deed ze voor het eerst van zich spreken door oppermachtig de kortebaan van Venhuizen te winnen. Het betekende toen voor John de Leeuw zijn eerste kortebaanoverwinning sinds 23 jaar. Later dat seizoen volgde een zege in Hillegom met trainer Jacques Geluk op de sulky. In 2003 won ze de veelbesproken kortebaan van Voorschoten en liep ze met een vijfde plaats in Noordwijk tegen een starthandicap aan. Ook voor haar bleken de vijf extra meters in het startvak een te groot obstakel.

56. Sheba Boko € 12.395 (foto)
Weinig paarden hebben vaker deelgenomen aan een kortebaan dan Sheba Boko. De trots van Willem Rutgers debuteerde in 2005 in Voorschoten en zwaaide pas af ruim zes jaar later en na dik honderd gelopen kortebanen. Slechts één keer wist de merrie te winnen. In 2009 zat het koersverloop tijdens het Nederlands kampioenschap op het Stompwijkse gras beslist niet tegen en won ze fraai de belangrijkste kortebaan van het jaar. Hoewel ze afrekende met de als favoriet gestarte Tarzan Weber gunde iedereen haar en Willem Rutgers het succes en kreeg de combinatie een zeldzaam ovationeel applaus.

55. Jenny Bowler € 12.616
De Zweedse merrie begon haar kortebaancarrière met Guus Knijnenburg op de sulky. Hij reed toen vaak voor trainer Hugo Langeweg. De combinatie won in 1994 in Breezand, Warmond en Almere. In 1995 verhuisde ze naar Jacques Geluk en hoewel ze te maken kreeg met een starthandicap, de winsomgrens lag halverwege de jaren ’90 flink lager dan nu het geval is, bleef ze meestrijden om de prijzen. In 1995 zorgde ze met Ruud Pools op de sulky voor een unicum door zowel in Roden als een dag later in Lisse te winnen. Na het kortebaanseizoen van 1997 nam ze afscheid van de kortebaansport.

54. Maestro Vica € 12.700
Wanneer de imposante Belg zijn dag had, was de concurrentie bij voorbaat kansloos. In de 2003 liep de pupil van Rob de Vlieger voor het eerst op de kortebaan, maar pas een jaar later wist hij zijn enorme potentieel in overwinningen om te zetten. Zijn eerste zege boekte hij in Sassenheim met John de Leeuw, later dat seizoen volgden ererondes in Heemskerk en Lisse. In 2005 won Maestro Vica achtereenvolgens in Venhuizen en Amsterdam-Noord. Ondanks enkele ereplaatsen met een starthandicap stopte de trots van eigenaar Gerard Brouwer in 2006 met kortebanen.

53. Le Bon Kievitshof € 13.204
De Duitse ruin was geen uitgesproken topper op de kortebaan, maar wist vrijwel altijd zijn graantje uit de prijzenpot mee te pikken. In 2001 won de Duitse ruin met Aad Pools de ‘bergetappe’ in Zandvoort. Bijna twee jaar later volgde zijn tweede en laatste zege; in Venhuizen met Bert Post. Het betekende voor Post zijn tweede kortebaanzege. Eerder was hij al in 1997 succesvol geweest met V.G.Grundy’s tijdens de snikhete kortebaan van De Lier.

52. Flirt d’Aunou € 13.325
Eigenaar Cees Dobber twijfelde in het najaar van 2005 of hij zijn Flirt d’Anou wel op stal moest houden. De op dat moment elfjarige ruin gaf echter zelf het antwoord. Na twee mislukte starts won de Frans gefokte Duitser met Krista Timmer op de sulky ‘plotseling’ de kortebaan van Medemblik. Een jaar later was het opnieuw raak; nu met Marco Valentijn in Purmerend. Toen het in 2007 niet met Flirt d’Aunou wilde vlotten, nam Lindsey Pegram achter hem plaats, wat drie tweede plaatsen opleverde. Opgescheept met vijf meter extra in het startvak, nam Flirt d’Aunou in Medemblik op viertienjarige leeftijd afscheid van de kortebaansport.

51. Manhattan South € 13.395
De op dat moment vierjarige Amerikaan debuteerde in 2002 op de bomvolle Hoofstraat in Santpoort en deed direct van zich spreken met een fraaie tweede plaats. Daarna volgden verschillende ereplaatsen en één zege in Schagen. Een jaar later was de combinatie met Ruud Pools onverslaanbaar. Ze wonnen in Wognum, Stompwijk, Santpoort en Zwanenburg. Met het succes van Manhattan South nam Ruud Pools op een waardige manier afscheid van zijn werkgever Hugo Langeweg, waarvoor hij tussen 1995 en 2003 zo’n zestig kortebanen wist te winnen.

NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in Euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.