Het meeste prijzengeld: nr. 50 t/m 41

26 januari 2013 19:41

Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De komende weken schotelen wij u de top 60 voor. In deel 2: nummer 50 tot en met 41.

50. Josie Speed
€ 13.430
Jan van Dooyeweerd trok de Duitse merrie speciaal aan voor de kortebaan. Na verschillende ereplaatsen in 1998 won ze met Huib van der Heuvel in Hillegom, werd  tweede in Lisse achter Super Leo en was wederom de beste tijdens de seizoenafsluiting in ’t Zand. Ook in 1999 deed ze van zich spreken door in Wognum en Noordwijk te winnen. Na die laatste zege op de Koningin Wilhelmina Boulevard volgde de onvermijdelijke starthandicap.

49. Private Dancer € 13.500
Tijdens zijn eerste starts als vierjarige kortebaner in 2005 toonde Private Dancer zich een talent, dat daarna maar niet door wist te breken. Tot die ene memorabele vrijdag in Zwanenburg. Met Wim van der Mespel op de sulky verschalkte de Diamond Way-afstammeling de gehele kortebaantop en won tegen een uitbetaling van ruim 100 tegen 1. Na deze zege won hij met John de Leeuw in Lisse en ’t Zand. Ook vanaf de basisafstand wist Private Dancer een jaar later zijn prijzengeld bij elkaar te lopen. Hij werd tweede in Sassenheim, Stompwijk en Noordwijk. Opnieuw in Zwanenburg boekte de ruin zijn laatste zege.

48. My Twain € 13.546
De Duitse ruin uit de stallen van Wim van Buijtene won in 1994 in Voorschoten, Santpoort en Roden, wat hem zelfs de titel ‘Kortebaanpaard 1994’ opleverde. Een jaar later startte hij als grote favoriet in Stompwijk en maakte deze status meer dan waar. Later dat seizoen volgde vanaf 310 meter een mooie tweede plaats tijdens het NK in Heemskerk. Na dat kortebaanseizoen verhuisde de ruin naar Ron van Gent, waarvoor hij in 1996 nog een keer vierde werd op zijn favoriete grasbaan in Stompwijk.

47. Farah Winnester € 13.675
De merrie van Cees Imming was een zeer behoorlijke kortebaner. In 1994 won zij de kortebaan in Hoorn. Een jaar later volgde een zege in Venhuizen en een tweede plaats in ‘t Zand. In 1996 beleefde ze, ondanks een starthandicap, haar beste seizoen met een overwinning tijdens de laatste kortebaan in Hilversum en tweede plaatsen in Warmond, Enkhuizen en Roden. In 1997 deed ze in Venhuizen voor het laatst van zich spreken door weer tweede te worden.

46. Monet Hanover € 13.816
Toen de reglementen voor het kortebaanseizoen van 1997 werden aangepast en vierjarige paarden met een startvoorgift van vijf meter mochten beginnen, had Aad Pools tijd nodig om daar op te anticiperen. Waar ‘mister kortebaan’ nu elk seizoen minstens één talentvolle vierjarige op stal heeft staan, was het in 1997 even zoeken. In Noordwijk liep Monet Hanover voor het eerst in de prijzen en in Enkhuizen bezorgde hij Aad Pools zijn eerste zege vanaf 295 meter. Een jaar later werd de Amerikaan Nederlands kampioen in Zandvoort en won sterk in Beverwijk. In 1999 zegevierde hij met een starthandicap tijdens de seizoenouverture in Assendelft. Het was zijn laatste kortebaanwinst.

45. Deliberate Dust € 13.900
Soms zit het koersverloop zodanig mee, dat een paard vrijwel geen enkele rit voluit hoeft te gaan om een kortebaan te winnen. Het overkwam Deliberate Dust in 2004 tijdens zijn eerste zege in Noordwijk. Drie galopperende tegenstanders en een tegenstander die zich terugtrok tijdens de halve finale brachten de pupil van trainer Hugo Langeweg de zege. Een jaar later liet hij pas echt zien wat hij in zijn mars had en bleek deze overwinning  geen toevalstreffer. Na een aandoening aan zijn longen tijdens de wintermaanden won de Zweed achtereenvolgens in Warmond, Stompwijk en Nootdorp. Na een derde plaats in Zwanenburg volgde de kroon op zijn kortebaancarrière met een zege tijdens het nationaal kampioenschap in Hillegom.

44. Kibo Wix € 13.922
De trots van eigenaartrainer Jacques Sijm won in 1999 direct één van zijn eerste kortebanen in Hoogkarspel en was de succesvolle ‘lucky loser’ in Zandvoort. Daarna volgden ruim twee jaar veelal ereplaatsen en een starthandicap. Ook vanaf 280 of 305 meter bleef de ruin meedoen om de prijzen en bezorgde Frans van der Blonk, toen nog leerlingpikeur, in 2001 zijn eerste kortebaanzege.  In Purmerend liet hij Mr.Postman en Mister Diamond, beiden zeer hoog genoteerd in deze ranglijst, achter zich. Uiteindelijk was Kibo Wix tot en met 2003 actief op de kortebaan en sloot hij op 28 december van dat jaar op Drafcentrum Alkmaar zijn actieve loopbaan af.

43. Short Trip € 14.000
Als vierjarige debuteerde Short Trip pas laat tijdens het kortebaanseizoen van 2005. Het leverde met Krista Timmer op de sulky direct de zege op in Enkhuizen. Een jaar later won de imposante Duitser in dienst van Jacques Geluk in Wognum. Het bleek het begin van een unieke trilogie op de Kerkstraat, want ook in 2007 en 2008 won de ruin met Ruud Pools op de sulky in Wognum. In 2006 zegevierde hij ook op de ’S-vormige’ baan in Egmond aan den Hoef. Omdat Short Trip niet tot de snelste starters in het circuit behoorde en zich snel in galoppades verloor, kwam er na het overschrijden van de winsomgrens een abrupt einde aan zijn loopbaan.

42. Tarzan Weber € 14.095 (foto)
Een uitgesproken ‘snelheidsduivel’ was Tarzan Weber niet, maar puur op karakter wist de trouwe ruin van Theo Korporaal op de kortebaan ruim 14 mille bij elkaar te knokken. Drie keer wist hij te winnen op de kortebaan. In 2009 met Manon Pools in Wognum en met Caroline Aalbers in ’t Zand en in 2010 opnieuw met zijn trainster in Noordwijk. Als uitgesproken grasspecialist werd hij tweemaal tweede op de grasbaan van Stompwijk. In 2011 maakte een hardnekkige blessure een einde aan zijn drafsportcarrière.

41. Jim Jam Rozz € 14.111
De Zweed Jim Jam Rozz van de familie Westgeest uit Voorschoten was een bovengemiddelde haververdiener. Na demonstraties in Assendelft en Warmond, beide keren met Guus Knijnenburg op de sulky, startte hij in 1995 als de grote favoriet tijdens zijn thuiswedstrijd in Voorschoten. Helaas liet hij zich tijdens de finale verschalken door Adam’s Bomb. In 1996 won hij met Ruud Pools op de sulky wél in Voorschoten en volgden tweede plaatsen in Nootdorp, Hoorn en Heemskerk.

NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in Euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.