Het meeste prijzengeld: nr. 40 t/m 31

1 februari 2013 15:23

Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De komende weken schotelen wij u de top 60 voor. In deel 3: nummer 40 tot en met 31.

40. Caretto As € 14.150
Aad Pools verscheen tijdens het kortebaanseizoen van 2006 pas laat met Caretto As in de baan. De toen vierjarige nazaat van Diamond Way won in Schagen en Enkhuizen en werd derde in Roden. Een jaar later kwam de ruin helemaal los en scoorde een heuse ‘hattrick’, met achtereenvolgende zeges in Hoogkarspel, Egmond aan den Hoef en Zandvoort. Ondanks de extra meters in het startvak werd hij nog tweede in Schagen. Na afloop van het seizoen vertrok hij naar Denemarken.

39. Timmy Haleryd € 14.175
Slechts één keer wist deze trouwe strijder te winnen, maar dat betekende niet dat Timmy Haleryd een middelmatige kortebaner was. In 2005 debuteerde de Zweed als vierjarige in Zwanenburg en reeg in de daaropvolgende jaren de ereplaatsen aaneen. De pupil van Aad Pools eindigde zes keer als tweede en zes keer als derde. In Lisse was het in 2007 dan eindelijk raak, wat helaas direct een starthandicap opleverde.

38. Florida Way € 14.375
De Duitse kortebaner van trainer Rob van Toor was één van de toppers van het kortebaanseizoen van 2002. De combinatie met John de Leeuw liep linea recta naar een starthandicap. De Diamond Way-afstammeling won in Amsterdam-Noord, Beverwijk, De Lier en Enkhuizen. Slechts Mr.Postman deed het dat seizoen beter en werd ‘Kortebaanpaard 2002’. In 2003 en 2004 was de hengst nog goed voor enkele klasseringen, maar winnen zat er niet meer in.

37. United Kievitshof € 14.470
Een vliegtuig, anders kunnen de liefhebbers die de kortebanen op de voet volgen United Kievitshof niet omschrijven. In Bennebroek was het bij zijn debuut direct raak, maar in zijn daaropvolgende starts had hij moeite om de draf eronder te houden. Een aanpassing aan zijn bit, de vierjarige klasbak werd voortaan vanaf de neus gestuurd, bleek de succesvolle oplossing. Onaangevochten won hij achtereenvolgens in Noordwijk en Roden, om zich na zijn vierde seizoensoverwinning in ’t Zand tot ‘Kortebaanpaard 2006’ te laten kronen. Een jaar later won hij nog één keer in Santpoort. Samen met Caretto As vertrok hij in het najaar van 2007 naar Denemarken.

36. Apache € 14.499
Opnieuw een Diamond Way-nazaat in deze lijst. De in 2000 vierjarige Apache was een kortebaansensatie. Hij won zijn eerste vier kortebanen in Wognum, Amsterdam-Noord, Den Ilp en Zandvoort. Na deze zege had de ruin van Stars Trotters tijd nodig om te wennen aan de basisafstand, maar liet na verschillende ereplaatsen in Roden zien ook vanaf 300 meter te kunnen winnen. Op 9 oktober van dat jaar schreef Apache geschiedenis door Guus Knijnenburg, de kortebaanlegende had de pensioengerechtigde leeftijd van 70 jaar bereikt en moest noodgedwongen afscheid nemen, zijn laatste zege op de kortebaan te bezorgen.

35. Greet Buitenzorg € 14.587
De trouwe merrie was geen groot winnares, maar bleek halverwege de jaren ’90 zowel op de korte- als de langebaan, met name in Nootdorp, een degelijke haververdiener. Haar eerste kortebaan won ze in 1995 in De Lier, met Rob de Vlieger op de sulky. Eerder dat seizoen was ze met Ruud Pools al tweede geworden in Santpoort. In 1996 won ze direct de eerste kortebaan van het seizoen in Assendelft met Guus Knijnenburg op de sulky. Daarna volgden tweede plaatsen in Stompwijk, Beverwijk en Noordwijk, waarna de leerlingpikeurs met haar het vak mochten leren.

34. Panky Neyenrode € 14.725
Casper Veldink kocht de ruin in 2006, die in 2004 al tweemaal tweede was geworden op de kortebaan, van Willem Goedhart als amateurpaard voor zijn zoon Peter. Het liep echter anders dan gedacht. Panky Neyenrode raakte lelijk geblesseerd en bleek op de langebaan niet meer te kunnen waar hij vóór zijn blessure in staat was. Zijn trainer Cees Hetteling maakte van de nood een deugd en zette vol in op de kortebanen. Het bleek een schot in de roos. Panky Neyenrode won in IJmuiden, Voorschoten, Beverwijk en Schagen en werd met een straatlengte voorsprong ‘Kortebaanpaard 2007’. In 2008 kon hij echter, opgezadeld met een starthandicap, geen potten meer breken.

33. Navy Blue € 14.730
Voormalig Derby-deelnemer Navy Blue liet in 2003 al zien uit het juiste kortebaanhout gesneden te zijn, maar een overwinning zat er dat seizoen nog niet in. Een jaar later leek een zege zelfs verder weg dan ooit, want de Diamond Way-afstammeling wilde er weinig meer van weten. In Nootdorp bleek een kleine aanpassing aan het bit en de ‘schoentjes’ echter goud waard en won hij met Andries van der Blonk. Nog geen 48 uur later volgde een tweede zege, nu in Santpoort. Na een derde seizoenoverwinning in Hoorn won hij in 2005 zijn thuiswedstrijd in Assendelft. Ondanks een starthandicap bleef Navy Blue tot in 2006 actief op de kortebaan.

32. Kim van Leeuwen € 14.851
De merrie liep voor het eerst in het prijzengeld tijdens de kortebaan van Roden in 1998. Nadat ze een jaar later twee keer met Frank Crebas derde was geworden, verhuisde ze naar Willem Rutgers. Die zou veel plezier aan haar beleven. Samen met Cees Imming werd ze dat seizoen twee keer tweede. Een jaar later won ze tweemaal op rij, in Voorschoten en Nootdorp en werd ze twee keer tweede, in Schagen en Medemblik. Een jaar later won ze in De Lier, ondanks een starthandicap van vijf meter, haar laatste kortebaan.

31. Utah Alki € 14.930 (foto)
Rob de Vlieger had in 2006 met Utah Alki een sublieme kortebaner op stal. De merrie won met John de Leeuw op de sulky haar eerste twee koersen, in Voorschoten en Santpoort, om er daarna zeges in Heemskerk, Hillegom en Lisse aan toe te voegen. Een jaar later won ze vanaf de basisafstand voor de laatste keer in Warmond. Mede door haar uitstekende prestaties op de langebaan liet ze het sprintwerk in 2008 links liggen, maar in 2009 maakte ze haar come-back. Het leverde nog een derde plaats op in Voorschoten.

NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in Euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.