Het meeste prijzengeld: nr. 30 t/m 21

8 februari 2013 12:04

Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De komende weken schotelen wij u de top 60 voor. In deel 4: nummer 30 tot en met 21.

30. Willie Luciano € 14.975
Een mooier debuut op de kortebaan kon Willie Luciano zich niet wensen. De toen vierjarige merrie verscheen in 2008 tijdens het Nederlands kampioenschap in Schagen voor het eerst op de baan en wist met Wim van der Mespel op de sulky direct te winnen. Een jaar later bleef het bij ereplaatsen, maar dat was genoeg voor de titel ‘Kortebaanpaard 2009’. In 2010 verhuisde ze van Cees Hetteling naar Rob de Vlieger, waarvoor ze in Santpoort wist te winnen. Opgezadeld met een starthandicap wist ze zo nu en dan een ereplaats mee te pikken. Na het afgelopen kortebaanseizoen werd ze ‘verkocht zonder papieren’.

29. Umberto € 15.755
De trots van eigenaartrainer Bert de Boer draait inmiddels zo’n vier jaar mee in de kortebaantop. In 2009 was hij de tropische verrassing van Santpoort door zijn debuut direct in winst om te zetten. Later dat seizoen volgde een zege in Lisse. Een jaar later verscheen hij slechts enkele keren in de baan, maar in 2011 was de Golden Sund-nakomeling helemaal terug met een zege in Warmond.  Vorig jaar was hij de sterke winnaar in Amsterdam-Noord en Middenbeemster. Door een starthandicap met een leerlingpikeur te omzeilen, werd hij knap tweede tijdens het NK in Lisse. Ook in 2013 zal Umberto weer een hartig woordje mee spreken op de kortebaan.

28. Zephir € 16.120
Dat starten een specialiteit is, bewijst Zephir keer op keer. De combinatie met Wim van der Mespel pakt de winst vrijwel altijd in het startvak en heeft genoeg snelheid om het uit te zingen tot de finish. Dat leverde in 2010, mede door een virus, ‘slechts’ een tweede plaats op in Wateringen, maar een jaar later won de pupil van trainer Cees Imming in Amsterdam-Noord en Zwanenburg.  Daarnaast werd de ruin tweede in Utrecht, Hoofddorp en De Lier. Vorig jaar liep hij na een tweede plaats in opnieuw Amsterdam-Noord tegen een starthandicap aan, maar met leerlingpikeur Denise Pennekamp werd hij vanaf de basisafstand tweede in Zwanenburg en Voorschoten.

27. My Lady A € 16.556
Wanneer een paard dik zestien duizend euro verdient op de kortebaan, lijkt het vanzelfsprekend dat hij of zij één of meer overwinningen behaalde. Voor My Lady A ging die vlieger niet op. De merrie was maar liefst zes jaar op de kortebaan actief, maar kwam niet verder dan negen tweede plaatsen! Wie echter haar tegenstanders tijdens die finales op een rijtje zet, kan wel begrijpen dat winnen soms onmogelijk was. Achtereenvolgens waren Mister Diamond (drie keer), Apache (twee keer), Adonis Guard, Mr.Postman, Nandoe Enzelens en Rimola (startend met een voorsprong van tien meter bij de start) te sterk voor haar. In 2001 won ze in Alkmaar wél de eerste Megasprint, maar daar bleef het helaas bij voor deze kleine, trouwe merrie.

26. Raindance Way 16.592

Mede-eigenaar Adri van Wijngaarden was zuinig op zijn Diamond Way-afstammeling. Na elke kortebaan kreeg de Duitse ruin een maand rust en dat bleek een succesvolle tactiek. Met Ad Suykerbuyk won hij in 2001 twee (in Amsterdam-Noord en Den Ilp) van zijn vier starts. In 2002 verscheen de klasbak, nu gereden door John de Leeuw, zes keer in de baan, waarin hij telkens de finale bereikte. Vier keer wist hij te winnen, in Den Ilp, Zandvoort, Purmerend en met een starthandicap in Roden. Mede door de dadendrang van Raindance Way liet De Leeuw zich met een straatlengte voorsprong op de concurrentie kronen tot de kortebaankampioen van dat jaar.

25. Kaizarda Laurelton € 16.675 (foto)
Op het eerste gezicht leek Kaizarda Laurelton geen paard dat de gevestigde kortebaantop kon bestormen. Eenmaal op de baan bleek het tegendeel waar. De kleine, bescheiden merrie ontwikkelde zich tot één van de toppers van 2007 door achtereenvolgens te winnen in Bemmel, De Lier en Heemskerk. De onvermijdelijke starthandicap waren voor trainer Wim van Buijtene reden om in 2009 met haar te stoppen. Door een wijziging in het reglement maakte ze een jaar later haar come-back, wat de zege in Wognum opleverde. Na de kortebaan van Enkhuizen, editie 2010, zat haar kortebaanloopbaan er definitief op.

24. Xanthos € 16.925
De Duitse Diamond Way-afstammeling was vier jaar op de kortebaan actief. Vanaf zijn eerste kortebaan in IJmuiden in 2004, waar de prachtige vos tweede werd, etaleerde de hengst een enorme klasse. Helaas was de pijp vaak leeg op de momenten dat de prijzen werden verdeeld. Het resulteerde voor Xanthos in een lange reeks met ereplaatsen. Toch wist de pupil van Stall Franky ook zijn overwinningen mee te pikken. In De Lier (2005) en Utrecht, Amsterdam-Noord en Sassenheim (2006) was hij de beste. Op de Teylingerlaan won hij zelfs met een starthandicap.

23. Blackpearl Trans R € 17.450
Zelden heeft één paard zo gedomineerd als Blackpearl Trans R. De Duitse nakomelinge van General November debuteerde vorig jaar met een overwinning in Zwanenburg, waarna een ware zegereeks volgde. Ze won in Egmond aan den Hoef, Voorschoten, Beverwijk en Heemskerk. De absolute kroon op het werk was haar zege tijdens het Nederlands kampioenschap in Lisse, dat haar gelijk de titel ‘Kortebaanpaard 2012’ opleverde. Verder werd ze tweede in Hoofddorp en Purmerend. Slechts haar deelname in ’t Zand strandde vóór de finale. In 2013 wordt haar opdracht lastiger, aangezien ze dicht op de winsomgrens van 280 of 305 meter balanceert.

22. Apella Cane € 17.800
Dat de vierjarige merrie tijdens het kortebaanseizoen van 2008 in de schaduw van stalgenoot Viva’s Limburgia, dat jaar goed voor zeven overwinningen, opereerde, was niet terecht. Tien keer uit elf starts eindigde ze bij de eerste vier; alleen bij haar debuut in Sassenheim eindigde ze als vijfde. Ze won in Zandvoort, Wateringen, Santpoort, De Lier en Purmerend, waarna ze te maken kreeg met een starthandicap. Vanaf de basisafstand wist de pupil van trainer Aad Pools niet te winnen, maar streed ze steeds mee om de eerste plaatsen. Na afloop van het seizoen werd ze terecht tot ‘Kortebaanpaard 2008’ gekroond. In 2009 zorgden blessures voor een te vroeg einde van haar kortebaancarrière.

21. Gilbert C.R. € 18.495
Nieuwsgierig gemaakt door de interesse van hun ‘noorderburen’ voor Gilbert C.R. trok de Vlaamse familie De Groote halverwege het seizoen van 2010 naar Nederland om te ondervinden wat dat kortebanen nu eigenlijk inhield. Het bleek een geweldige zet. Zowel de Italiaanse vos als zijn pikeur Christophe de Groote zijn snelle leerlingen en na verschillende ereplaatsen won de combinatie in Heemskerk. Met Wim van der Mespel won Gilbert C.R. dat seizoen ook in ’t Zand. Een jaar later was de klasbak opnieuw goed voor twee zeges: in De Lier en in Hoofddorp. In 2012 kende Gilbert C.R. startproblemen, met ‘slechts’ enkele ereplaatsen als gevolg.

NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in Euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.