Het meeste prijzengeld: nr. 20 t/m 16

15 februari 2013 09:44

Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De komende weken schotelen wij u de top 60 voor. In deel 5: nummer 20 tot en met 16.

20. Yke Starlake € 18.710
In eerste instantie leek een kortebaancarrière niet voor Yke Starlake weggelegd. De ruin kwalificeerde zich in 2008 als één van de winnaars van de Derby-selecties voor de grootste langebaankoers van Nederland. Lindsey Pegram haalde zijn trainer Hugo Langeweg een jaar later over om hem te proberen op de kortebaan. Hoewel zijn eerste twee starts in het water vielen, won hij later dat seizoen in IJmuiden, Noordwijk en Hillegom. Nadat hij in 2010 terugkeerde naar eigenaresse Sierdje Schokker van de Starlake Stables ging de zegereeks voort. Hij won het Nederlands kampioenschap in Venhuizen en daarna Sassenheim. Na een veelbesproken tweede plaats in Nootdorp volgde een starthandicap. Een volgende overwinning liet een jaar op zich wachten, met leerlingpikeur Jan Thijs de Jong was het in 2011 wél raak in Nootdorp. Na verschillende moeizame deelnames in 2012 vertrok hij naar Ierland.

19. Walkover € 18.775 (foto)
Het winnen van een kortebaan leek Walkover geen enkele moeite te kosten. De ruin in eigendom van Kas Timmer moest in het startvak weliswaar rechtsomdraaiend op weg geholpen worden, maar eenmaal op weg richting finish was de kortebaantroef van trainster Caroline Aalbers niet te beschieten. Nadat hij met Ad Suykerbuyk in 2008 als vierjarige enkele ereplaatsen had behaald, ging hij een jaar later helemaal los. De combinatie met John Dekker won achtereenvolgens in Sassenheim, Warmond en de ‘bergetappe’ in Zandvoort, niet veel later gevolgd door een zege in Wateringen. Deze vier zeges vormden een stevig fundament voor het pikeurs kampioenschap dat Dekker later in 2009 behaalde. In 2010 bleek Walkover ook te kunnen winnen met een starthandicap. Zo won hij buitengewoon sterk in Assendelft en in IJmuiden. Helaas bleek een seizoen voor hem te lang, vanaf het vallen van de eerste blaadjes gooiden galoppades roet in het eten. In 2011 behaalde hij nog één finale, waar na Beverwijk het doek definitief voor hem viel.

18. Tusee JL € 20.750
De Belgische ruin debuteerde in 2010 op de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord. Met Walkover als tegenstander had hij als onervaren kortebaner geen schijn van kans. Maar gedurende het seizoen kreeg  Tusee JL het vak onder de knie. Ondanks een zware valpartij in Wateringen, een toeschouwer stak plotseling over, pakte hij verschillende ereplaatsen. In Roden was het eindelijk raak en bezorgde hij zijn trainer Aad Pools de eerste kortebaanzege van dat jaar. In 2011 strandde Tusee JL vijf keer op rij in de derde omloop, maar in Beverwijk viel alles op zijn plaats. Daarna volgden zeges in Helmond en Heemskerk, waar hij overigens zwaar geblesseerd raakte. Ondanks de zorgen over deze blessure was hij in 2012 één van de bepalende paarden op de kortebaan. Na een overwinning in opnieuw Helmond, volgde een starthandicap. Het kon hem weinig deren, want een dikke maand later was het opnieuw raak; nu in Rotterdam. In Roden boekte hij vorig jaar zijn mooiste zege. In geslagen positie knokte hij zich in de laatste meters langs Attila, die daarmee een zekere zege uit handen gaf. Het eigenarenduo Peter Aleman en Adri van Wijngaarden schonken de ruin na deze overwinning aan Josette en Manon Pools, als dank voor hun verzorging tijdens zijn blessure.

17. Jollification € 20.755
De dadendrang van de merrie van Dirk van Roozendaal kende geen grenzen. De pupil van trainer Aad Pools was maar liefst zes jaar op de kortebaan actief. Haar eerste 300 meterkoers won ze in 1997 over de Westerbuurt in Venhuizen. Een kleine maand later won ze in Hoogkarspel. Daarna volgden maar liefst vier tweede plaatsen. Tijdens de wintermaanden was ze ook nog behoorlijk succesvol op de langebaan van Nootdorp. Het kortebaanseizoen van 1998 verliep door een starthandicap moeizaam. Pas een jaar later wist ze weer te winnen. Guus Knijnenburg won als stand-in voor Aad Pools, die zijn beide paarden naar de finale had gestuurd, in De Lier. Ondanks dat de vierjarige paarden rond de millenniumwisseling de dienst uitmaakten, bleef Jollification met startachterstand haar prijzengeld bij elkaar schrapen. In 2001 won ze voor het laatst, nu met leerlingpikeur Lindsey Pegram op de sulky in Assendelft. Na het seizoen van 2002 nam ze afscheid van de kortebaansport.

16. Le Dream € 21.295
Christophe de Groote twijfelde over de kortebaancapaciteiten van Le Dream, maar vader Lieven was beslist: hij kan kortebanen. De Vlaamse paardensportliefhebber kreeg ondubbelzinnig gelijk. Vanaf zijn eerste start in Purmerend in 2010 deelde de oersterke Fransman de lakens uit. Zijn eerste meters vanuit het startvak verliepen vaak moeizaam, maar eenmaal in de juiste gangen liep hij zijn tegenstanders voorbij alsof ze er niet stonden. Dit in combinatie met een ijzeren conditie maakte van Le Dream een unieke kortebaner. Met De Groote op de sulky won hij in Purmerend en Hillegom. Een jaar later kroop Wim van der Mespel op de sulky, die met hem in Wognum en Sassenheim wist te winnen. Na het overschrijden van de winsomgrens, keerde De Groote terug achter hem en won hij sterk het Nederlands kampioenschap in Bemmel.  Aan het einde van het seizoen liet Le Dream zich met een straatlengte voorsprong kronen tot ‘Kortebaanpaard 2011’. Vorig jaar leek Le Dream lange tijd niet in goede doen. Pas tijdens de laatste kortebanen van het seizoen liet hij zien het kortebaanwerk niet verleerd te zijn.  De familie De Groote besloot echter toch, mede door zijn hoge leeftijd, na het seizoen te stoppen met hem.

NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.